KVALIFIKACIJE ZA EP 2016

Hrvatska 'šesticom' ispratila Azerbajdžan

Ponedjeljak, 13. listopada 2014. 22:36 Napisao/la  SC

Utakmica 3. kola: Hrvatska - Azerbajdžan 6:0

Kvalifikacije za EP 2016. - Skupina H, 3. kolo

HRVATSKA - AZERBAJDŽAN 6:0

Stadion Gradski vrt, Osijek. Gledatelja 16.021

Sudac: Stephan Studer (Švicarska) 6

Strijelci: 1:0 Kramarić (11) 2:0 Perišić (34) 3:0 Perišić (45) 4:0 Brozović (45+2) 5:0 Modrić (56-11m) 6:0 Sadigov (61-ag)

Žuti kartoni: Ramaldanov, Ramazanov (Azerbajdžan)

HRVATSKA: Subašić 6 - Srna 6.5, Vida 6, Ćorluka 6, Pranjić 6.5 - Brozović 7.5, Rakitić 7, Modrić 7 (59 Halilović 6.5), Kovačić 6 (24 Perišić 7.5) - Kramarić 7 (76 Olić -), Mandžukić 6

AZERBAJDŽAN: Agajev 5 - Medvedev 5, Sadigov 5, Husejnov 5, Alahverdijev 5 - Abdulajev 5, Karajev 5 (30 Ramazanov -) (41 Husejnov 5), Ramaldanov 5, Nazarov 5.5 - Amirgulijev 5, Alijev 5.5

Ponovno je hrvatska nogometna reprezentacija izgledala napadački, ponovno igrala moderno i lepršavo, a to je u krajnjoj liniji dokazao već i rezultat prvog poluvremena utakmice trećeg kola kvalifikacija za Europsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine. Četiri gola u mreži Azerbajdžana u prvih četrdeset i pet minuta sugeriraju nadmoć izabranika Nike Kovača nad umornom i istrošenom ekipom Bertija Vogtsa. Posljednji trenuci prvog dijela dotukli su ionako grogirani Azerbajdžan.

Skupina H, 3. kolo:
Hrvatska - Azerbajdžan 6:0
Malta - Italija 0:1
Norveška - Bugarska 2:1
Poredak: Hrvatska i Italija 9, Norveška 6, Bugarska 3, Malta i Azerbajdžan bez bodova

Sve je krenulo klasičnim ispipavanjem pulsa u Gradskom vrtu, pred točno šesnaest tisuća gledatelja. Onda je Rakitić u osmoj minuti umalo zabio na asistenciju Kovačića, lijepo je fantazista Intera osjetio kretanje Rakitića po lijevoj strani i fino ga uposlio, no otišlo je preko gola. Nula je na semaforu svijetlila samo još tri minute, a onda je ponovno zabljesnuo Andrej Kramarić. Kovačić je iz sredine dodao Srni na desni bok, kapetan je uputio oštru, prizemnu loptu pred vrata Azerbajdžana, na kojima Agajev ništa nije mogao kod silovitog udarca Rijekinog napadača. Započeo je Kramarić osječku golijadu!

I dalje je trajala opsada gostujućih vratiju, zapravo, od pogotka Kramarića nije niti prestajala. U 14. minuti još su po jednom centirrali Modrić i Kramarić, Mandžukić nije pogodio. Četiri minute kasnije ponovno je agilan Kramarić, jednom pokušava glavom što je završilo pored vrata, ali i prejako za reakciju Domagoja Vide u petercu, dok je drugi put probao pogoditi nogom, pucajući plasirano, ali i neprecizno. Već se u 20. minuti ponovno zatresao okvir gola Agajeva. Kramarić je pokušao podvaliti Mandžukiću, Sadigov je kratko odbio do Pranjića, koji puca iz punog trka i trese vratnicu.

U 24. minuti Niko Kovač morao je prisilno mijenjati. Mateo Kovačić morao je izaći zbog ozljede lijeve prepone, umjesto njega ulazi Perišić, koji će do kraja prvog dijela dvaput zabiti i nastaviti pozitivnu seriju u Osijeku. Dva je gola zabio Maliju pred odlazak na Svjetsko prvenstvo, još je dvaput pogodio protiv Azerbajdžana. Za 3:0 zabio je na centaršut Ivana Rakitića iz slobodnog udarca, dok je na isteku 45.  minute zabio i na ubacivanje Pranjića s lijeve strane.

Golijadu je u prvom dijelu zaključio Brozović, nakon što mu je Modrić stvorio mat-poziciju poslje kombiniranja u sredini terena. Brozović nije pogriješio, pogodio je u suprotni kut vrata Agajeva za veliko vodstvo na poluvremenu. Golova je moglo biti još, najbliže je bio Rakitić (41), a gosti su imali tek jednu polupriliku, pokušao je Alijev u 22. minuti i pogodio malu mrežicu Subašićeva gola s vanjske strane. Golman hrvatske nogometne reprezentacije bio je potpuno besposlen na travnjaku.

I u nastavku je već na početku moglo biti 5:0. Pokušaje Mandžukića, Kramarića i Brozovića u istoj akciji blokira gostujuća obrana, tako je bilo i u 51. minuti kada je Pranjić bio u naletu, pokuašo ubaciti za Perišića no akciju završava Kramarić nepreciznim pokušajem. Bio je napadač Rijeke na udarcu i dvije minute kasnije kada mu brani Agajev, a onda je golijada nastavljena s nova dva brza pogotka. U 56. minuti Modrić je realizirao kazneni udarac koji je skrivio Alahverdijev, visoko podignutom nogom prema hrvatskom kapetanu Srni. Pet minuta kasnije već je bilo 6:0! Perišić se sjurio po lijevoj strani, u sredini je loptu u svoja vrata zakucao kapetan Sadigov za potpuni potop Azera u Osijeku. Probao je zabiti i Rakitić netom kasnije, nije uspio budući je gostujuća orana krajnjim naporima blokirala njegov udarac.

Osim udarca Kramarića (71) nije se puno toga vidjelo u posljednjih dvadeset minuta. Tempo je očekivano pao, jednima je bilo dosta zabijanja golova, drugi su se u dobroj mjeri osovili na noge. Nazarov je u 84. minuti imao dobru, najbolju priliku za goste, od Ćorluke se lopta odbila u korner. U igru je u 76. minuti ušao Ivica Okić umjesto Kramarića, te upisao devedeset i deveti nastup u kockastom dresu. Podvučeno, hrvatska reprezentacija ima devet bodova iz prve tri utakmice u skupini uoči ogleda s Italijom na San Siru, 16. studenog.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.