KVALIFIKACIJE ZA EP 2016

Hrvatska napunila mrežu Norveške

Subota, 28. ožujka 2015. 19:50 Napisao/la  SC

Skupina H, 5. kolo: Hrvatska - Norveška 5:1. Pet lakih komada u Maksimiru

Hrvatska reprezentacija pobijedila je Norvešku rezultatom 5:1 i ostvarila četvrtu pobjedu u kvalifikacijama za plasman na EP 2016. godine. Pred 23000 gledatelja na stadionu Maksimir hrvatska momčad iskazala je klasu u najvažnijem segmentu: postignula je tri pogotka, a da nije stvorila izglednu priliku! Preciznije, postignula je pet pogodaka, a da je pri tome stvorila jednu priliku koju Mandžukić nije iskoristio.  Statistički, od osam udaraca u okvir gola, čak pet su završila pogocima.

Nije hrvatska momčad ušla u utakmicu previše ambiciozno, ipak je sastavljena od igrača koji se u jeku sezone previše troše u klubovima da bi u ovakvim utakmicama ulagali maksimum napora. Norvežani su dobro parirali u duelima, na trenutke su čak djelovali za nijansu poduzetnije, ali nogomet je igra u kojoj presuđuje vještina poput Brozovićeve.

U 30. minuti Modrić je okomitim prodorom izbacio srednju norvešku liniju, odigrao desno za Olića, koji je položio loptu idealno za Brozovićev udarac s 24 metra. Precizno upućena lopta završila je putanju u lijevom kutu nemoćnog Nylanda - 1:0.

Ako se izuzme Brozovićev udarac u 20. minuti, kada je Nyland skrenuo preko prečke loptu upućenu s 25 metara, hrvatska reprezentacija nije stvorila ni jednu izglednu priliku. Nije ni trebala!

U 54. minuti ponovo je na vidjelo izašla hrvatska klasa. Perišić je izmjenio loptu s Rakitićem, izašao na 17 metara iskosa zdesna i onda lijevom nogom precizno loptu poslao u suprotnu vratnicu od koje se odbila u mrežu - 2:0.

U drugom dijelu kockasti su malo podignuli agresivnost i time stekli mogućnost ostvariti razdoblja kontinuiranih napada. Ništa u igri hrvatske reprezentacije nije izašlo iz okvira rutiniranog nastupa izrazito natjecateljske momčadi, koja se potroši najmanje što može da bi ostvarila najviše što može.

U 65. minuti sve su dvojbe otklonjene. Olić je osjetio trenutak i odbijenu loptu u padu skrenuo u mrežu kroz noge vrataru Nylandu - 3:0. 

U 69. minuti Ćorluka je gurnuo Elyounoussija u kaznenom prostoru, sudac Velasco pokazao je Ćorluku žuti karton i na bijelu točku. Elyounoussi je pogodio vratnicu, na odbijenu loptu natrčao je Samuelsen, Subašić je uklizao i skrenuo loptu izvan igrališta.

U 74. minuti Ćorluka je opet rukama zaustavio Elyounoussija i dobio drugi žuti karton. Norvežani su počeli koristiti prednost igrača više, Subašić je postajao sve više izložen. U 78. minuti Subašić je zaustavio snažni Samuelsenov udarac da bi u jeku najvećeg pritiska sijevnula hrvatska kontra.

U 80. minuti Mandžukić je pobjegao norveškoj obrani, izašao pred Nyalanda i onda završnom reakcijom pokazao da nije slučajno u golgeterskoj krizi. Odmah je uslijedila kazna!

U 81. minuti nakon povezane akcije Tetty je ostao na otvorenoj poziciji za precizni udarac sa 17 metara, lopta je završila u kutu - 3:1.

Nesvakidašnje visoka razina efikasnosti završena je prvo Schildenfeldovim pogotkom u 87. minuti, a zatim Pranjićevim pogotkom u 94. minuti.

Nakon Srnina ubačaja iz kuta, Schiledenfeld je skočio u ravni prve vratnice i glavom loptu skrenuo u mrežu - 4:1.

Modrić je u 94. minuti poremetio raspored norveške obrane, gurnuo loptu na lijevu stranu utrčalom Pranjiću. Prvi njegov udarac Nyland je obranio, drugi nije imao šanse obraniti budući da se lopta odbila od bloka - 5:1.

HRVATSKA: Subašić, Srna, Ćorluka, Vida, Pranjić, Brozović, Modrić, Rakitić (75 Schieldenfeld), Perišić, Olić (71 Kramarić), Mandžukić (88 Badelj)

NORVEŠKA: Nyland, Linnes, Nordtveit, Forren, Høgli, Skjelbred (19 Samuelsen), Tettey, Johansen, Dæhli (61 Nielsen), Ødegaard, Elyounoussi (80 Abdellaoue)

Utakmica 5. kola kvalifikacija za EP 2016, Skupina H: Hrvatska - Norveška 4:1 (Brozović 30, Perišić 54, Olić 65, Schildenfeld 87, Pranjić 90+4/Tetty 81)

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.