Ivan Rakitić ili Luka Modrić, obojica ne mogu voditi igru reprezentacije

Nedjelja, 08. lipnja 2014. 11:12 Napisao/la  I. V.

Modriću do sada nije teško padalo prihvatiti nešto podređeniju ulogu u odnosu na Rakitića. Međutim, ove sezone Modrić se prometnuo u jednog od najboljih igrača na svijetu na svojoj poziciji

Šime Vrsaljko nameće se kao prirodna zamjena za ozlijeđenog Danijela Pranjića na lijevom boku. Vrsaljko je u utakmici protiv Australije ostavio pozitivan dojam, općenito gledano u zadnjem ciklusu postaje sve izglednije rješenje na boku. Iako mu je prirodna strana desna, Vrsaljko spada u polivalentne igrače, koji nemaju problema s prilagodbom na suprotnoj strani.

Vrsaljko je protiv Australije igrao sedmi put za reprezentaciju, debitirao je sa 19 godina 2011. godine u pobjedi (4:2) protiv Češke u Puli ušavši u 82. minuti. Upisao je dva nastupa u natjecateljskim utakmicama. U rujnu 2011. odigrao je 90 minuta u 3:1 pobjedi protiv Malte, u listopadu 2013. igrao je u porazu (1:2) Belgije. Oba je puta igrao solidno na desnoj strani. Važno je da je u Genoi standardan, u prvenstvu i Kupu odradio je 23 utakmice i dvaput asistirao, duže je pauzirao od veljače do travnja kada ga je zaustavila ozljeda.

Sudeći prema razmišljanjima Nike Kovača, Vrsaljko i Jelavić zadnje su dvojbe u pripremi za utakmicu protiv Brazila. Ako netko ne otpadne zbog više sile, Hrvatska bi protiv Brazila trebala igrati u sljedećem sastavu: Pletikosa - Srna, Ćorluka, Schildenfeld, Vrsaljko - Rakitić, Modrić, Perišić, Kovačić - Olić, Jelavić.

Ovakav raspored zapravo se svodi na igru s jednom klasičnom špicom (Jelavić), dvojicom bočnih veznjaka (Perišić, Kovačić) različitih sklonosti i dvojicom najboljih igrača u središnjci (Modrić, Rakitić).

Najveći problem u organizaciji igre nitko ne spominje javno, iako je evidentno da Rakitić i Modrić nisu kompatiblni budući da su protekle sezone u svojim momčadima imali slične uloge. Obojica su vodili igru svojih momčadi, svatko na svoj način. Jasno je da obojica ne mogu voditi igru reprezentacije, jedan će se morati podrediti onome tko je stekao pravo na zadnji pas.

U većini utakmica Raktić se u pravilu nametnuo kao vođa momčadi, ponajprije zbog načina igre i osobnosti. Modriću do ove sezone nije teško padalo prihvatiti nešto podređeniju ulogu u odnosu na Rakitića. Međutim, ove sezone Modrić se prometnuo u jednog od najboljih igrača na svijetu na svojoj poziciji, što remeti hijerahiju u veznom redu reprezentacije.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.