Igoru Štimcu nije lako pronaći bilo što pozitivno osim rezultata utakmice u Beogradu

Subota, 07. rujna 2013. 10:08 Napisao/la  SC

Nakon loših nastupa protiv Škotske i Lihtenštajna, uslijedilo je još lošije izdanje u prvom dijelu utakmice protiv Srbije. Teško se prisjetiti kada je reprezentacija koja spada u TOP-10 izgledala tako nemoćno

Nije lako Igoru Štimcu! Čovjek zaista mora biti iznimno stručan i dovitljiv da  u utakmici (1:1) na Marakani pronađe razloge za zadovoljstvo bilo čime drugim osim rezultatom:

 

Strinić prvi izbor
- Lovren je u potpunosti ispunio zadatak, vidjelo se da mu je lakše igrati kada potisnemo protivnika gore nego kada igrači dolaze na njega. Malo je škripalo na početku, ali zadovoljan sam njegovom igrom. Moramo tražiti rješenje na toj poziciji, Strinić je još uvijek prvi izbor, kaže Štimac.

- Ono za čime možemo žaliti je potpuni trijumf. Dok smo se držali plana igre, dok smo poštovali dogovore, imali smo situaciju koja je mogla rezultirati s tri boda. Jedna pogreška, nedopustiva s ovoliko iskusnih igrača, koštala nas je izjednačenja po broju igrača na terenu i opasnosti koja vreba kada imate protivnika s toliko niskih, motoričnih igrača, koji dobro igraju okomito, rekao je Štimac.

 

Onima koji nisu gledali utakmicu, Štimčevo viđenje ni približno neće predočiti stvarno stanje. Nakon loših nastupa protiv Škotske i Lihtenštajna, uslijedilo je još lošije izdanje u prvom dijelu utakmice protiv Srbije. Hrvatska momčad bila potpuno podređena, teško se prisjetiti kada je reprezentacija koja spada u TOP-10 izgledala tako nemoćno

U Koreju putuje 17 igrača
- Vodim 17 igrača u Koreju, koliko ih može igrati. Nema smisla voditi više igrača, koji neće igrati ni minute. Oslobodit ću obveza igrače koji imaju probleme, to su Mandžukić, Modrić, moram dati nekoliko igrača izborniku mlade reprezentacije. Mi ćemo se složiti tako da ništa ne utječe na naše izdanje u Koreji, nadam se da ćemo ostvariti dobar  rezultat, govori Štimac.

- Nije to bila bezidejna Hrvatska, to je bila Hrvatska s planom igre! Već sam rekao da smo dobro funkcionirali sve do isključenja Šimunića. Jasno smo dali do znanja igračima da trebaju pustiti loptu protivniku u prvom poluvremenu. Znali smo da će Mihajlović s pet igrača Benfice pokušati doći do uigranosti koju ti igrači protežiraju u klubu. Htjeli smo ih izmoriti, znali smo da većina njihovih igrača nemaju potrebnu minutažu i da će u drugom dijelu pasti. Kada kreirate, kada napadate, onda se puno više trošite nego kada stojite čvrsto otraga. Osim stative na početku utakmice, oni nam nisu napravili nikakav problem. U drugom smo dijelu izašli visoko gore, stisnuli smo ih, ostvarili smo posjed lopte. Planirali smo Olića i Eduarda zamijeniti veznim igračima, koji će još više povećati posjed lopte. Nedopustivo je napraviti onakvu pogrešku kod kornera za nas, kada smo ostavili Šimunića u situaciji da dobije direktni crveni karton. Ne mogu mu zamjeriti zbog toga, napravio je što je morao da ne dobijemo pogodak Prije utakmice imali smo pet, šest igrača sa zdravstvenim tegobama, trebali smo pronaći optimalnu momčad koja će na iskusan način doći do pozitivnog rezultata. Pokazalo se da nam to iskustvo nije pomoglo.  Mogu samo čestitati svojim igračima. Trebalo je doći u Beograd, istrpjeti ove uvrede, smatra Štimac.

 

 

Belgija je pobjedom u Glasgowu praktično osigurala nastup na Svjetskom prvenstvu, Hrvatska je neodlučenim rezultatom u Beogradu osigurala nastup u kvalifikacijama:

 

- Rekli smo prije utakmice: ako ne pobijedimo u Beogradu i ako nam se ne poklopi rezultat u Škotskoj, moramo se početi pripremati za kvalifikacije. Prije godinu dana rekao sam da će Belgija ući u TOP-10, što su napravili. Ta je reprezentacija prepuna zvijezda, individualna klasa igrača je na izrazito visokoj razini, to su igrači koji igraju u najboljim klubovima na svijetu. Imaju klasu koju treba poštovati, ali se ne trebamo zamarati njima. Pred nama je jasan plan kako da se plasiramo na Svjetsko prvenstvo i njega se trebamo držati. U međuvremenu moramo raditi na bazi igrača da bismo se kvalitetno mogli spremiti za Svjetsko prvenstvo. Imamo mladih igrača koji su skrenuli pozornost na sebe, tu sam jako zadovoljan. Bitno je doći do razdoblja kada ćemo nekoliko tjedana moći zajedno raditi, treba nam puno više vremena da bismo radili na igri, kaže Štimac.    

 

 

 

 

 

 

 

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.