Igor Štimac uoči Makedonije: Sammir se približio prvoj postavi čim je dobio poziv

Srijeda, 10. listopada 2012. 16:16 Napisao/la  ZG

Nastojat ćemo preuzeti inicijativu, u Belgiji smo je prepustili suparniku. Dakle, razmišljamo na način da imamo više igrača na terenu koji su u stanju kontrolirati loptu, kaže Štimac

Svugdje gdje Hrvatska dolazi stadioni su puni. Svi su željni našeg skalpa, upozorio je izbornik hrvatske reprezentacije Igor Štimac podsjećajući da njegovu družinu u petak u Skopju u kvalifikacijskom okršaju protiv Makedonije čeka pun stadion.

  Štoviše, pritom je dojam da su i tamošnja publika, mediji, igrači i i zbornik golemi optimisti.

- Makedonci imaju razloga vjerovati u nešto, jer igrali su vrlo dobro u prvim dvjema utakmicama. Opet, mi moramo preuzeti inicijativu, pokazati da smo favoriti. Razumljivo je da svatko motivira svoje igrače. Pa, zamislite da neki trener kaže ‘mi nemamo šanse’! Danas u nogometu nema potpunih autsajdera, odnosno momčadi koje lako gube utakmice. Sve se svelo na tijesne rezultate…, kaže Štimac.

 Ne postoji trener koji kaže “nemamo šanse”, ne postoji potpuni autsajder niti momčad koja lako gubi utakmice? Pitamo se samo je li Štimac uopće svrnuo pogled na Dinamo u Ligi prvaka… Kako god, izbornik je zasad jako zadovoljan.

 - Angažman igrača na maksimalnoj je razini. Vidljivi su želja i motivacija na svakom treningu i u svakom trenutku zajedničkog boravka. To je nužno za ovakvu utakmicu koja će biti jednako teška, ako ne i teža od one u Belgiji. Oko početnog sastava imamo slatke probleme, puno je onih koji konkuriraju i bit će nam teško odlučiti s kojom postavom krenuti, smatra Štimac.

  Hoće li Hrvati igrati s jednim ili dvojicom napadača?

- Nastojat ćemo preuzeti inicijativu, u Belgiji smo je prepustili suparniku. Dakle, razmišljamo na način da imamo više igrača na terenu koji su u stanju kontrolirati loptu, razigravati i držati je u posjedu, priželjkuje Štmac.

  Koliko će Makedonci sad biti drukčiji u odnosu na nedavnu zagrebačku utakmicu?

- Ne bavim se mislima makedonskog izbornika Janevskog. Gledamo sebe. Želite li pobjedu i tehnički ste bolja momčad, morate trkački biti u najmanju ruku jednaku raspoloženi, agresivni i motivirani. Na tome je bio naglasak u našem radu, govori Štimac.

  U kakvom je stanju Luka Modrić?

 - Puno je bolji nego prije mjesec dana. Ima iza sebe nekoliko tjedana momčadskog rada, ali s obzirom na to da je u onakvom fizičkom stanju odradio dvije utakmice po 90 minuta, ne sumnjamo da će biti na očekivanoj razini, tvrdi Štimac.

  Makedonci su iznimno jaki u prekidima, a Hrvati su često znali pokleknuti upravo u tom segmentu igre.

- U Maksimiru su imali korner iz kojeg su nam zaprijetili s druge vratnice, ali tamo je bio igrač koji je i trebao biti - Srna! Hrvatska je sad puno bolja u tom elementu, čvršći smo i organiziraniji u prekidima nego što je to bio slučaj u prošlom ciklusu. Uviđamo što protivnik radi, tako se i priremamo, kaže Štimac.

  A, što Štimac priprema za mladu Dinamovu zvijezdu Alena Halilovića? Javnost bruji o mogućnosti da maksimirski “wunderkind” osvane u reprezentaciji Bosne i Hercegovine.

 - Nemam nikakvu zabrinjavajuću vijest, što se tiče teme o kojoj pišu mediji. Alen je još jako mlad, iako je već skrenuo pozornost na sebe. Drago mi je što klub planira njegovu budućnost, vjerujem da je to vezano i uz interese reprezentacije. On je već član mlađih uzrasta Hrvatske, dobro radi, iako će to morati i pojačati, doći će trenutak i da dobije poziv u A vrstu. Međutim, nemojmo baš pretjerivati, uspoređivati ga s Messijem i ostalim velikanima. Nemojte žuriti, bilo je puno onih koje su mediji prikazali u sličnom tonu pa su nestali. Nije pametno tako mladim dečkma otežavati, da ne skrenu s pravog puta. Imali smo njegovu finu prezentaciju u nekoliko navrata, a nakon toga se Halilović s juniorskom momčadi izgubi protiv Osijeka s 0:3. Ajmo vidjeti tko igra u Osijeku! Ima u Hrvatskoj puno talenata, pratimo mnoge od njih, trenutačni članovi naše najbolje reprezentacije neće biti vječno tu. Naravno da i mi posežemo za Hrvatima koji su rođeni u dijaspori, zato moramo biti oprezni s igračima poput Halilovića i napraviti sve da bude dio naše reprezentacije, upozorava Štimac.

  U međuvremenu je dio hrvatske reprezentacije postao i Sammir. Kako se uklopio?

- Čim je dobio poziv znači da se približio početnoj postavi. Jako je dobro prihvaćen u što nitko nije ni sumnjao. Sve su to krasni dečki, kao i prije kad su dolazili novaci prihvaćani su dobro, zaključio je Štimac.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.