Igor Štimac uoči Belgije: Igrači se moraju prilagoditi na nove taktičke zahtjeve!

Utorak, 08. listopada 2013. 16:49 Napisao/la  SC

Jedna je moja izjava krivo interpretirana, nisam rekao da je ozračje u reprezentaciji loše, kaže Ćorluka

Vedran Ćorluka nosit će kapetansku traku u utakmici protiv Belgije u petak (18), kapetan Darijo Srna ne smije igrati zbog kartona.

- Imponira mi da momčad prati Ćorluku naprijed i iza. Vedran zna kakva je to obaveza i što će s njom, rekao je izbornik Igor Štimac.

Hrvatska reprezentacija osigurala je dodatne kvalifikacije prije utakmica protiv Belgije i Škotske. S obzirom na snagu Belgije nije realno očekivati da Hrvatska može nadoknaditi pet bodova razlike u dvije preostale utakmice.

- Jedna je moja izjava krivo interpretirana, nisam rekao da je ozračje u reprezentaciji loše.  Mislio sam na to da je Belgija ispred nas. Reprezentacija nikada nije patila zbog odnosa među igračima, kod nas je ozračje odlično. Željeli smo biti u situaciji u kojoj je Belgija sada, no nema smisla vraćati se. Izvukli smo pouke. Jedva čekamo dokazati Belgiji da ne zaostajemo za njima. Ono što izbornik kaže, moramo ispuniti. S trojicom ili četvoricom u obrani, kaže Ćorluka.

Osim Srne izbornik ne može računati ni na Josipa Šimunića, koji je kažnjen zbog brutalnog starta u beogradskoj utakmici:

- Neigranje Šimunića i Srne bit će veliki hendikep za nas, ali imamo spremne igrače koji mogu pokriti njihove pozicije. O Belgiji ne treba trošiti previše riječi, igraju fantastično i to za mene nije nikakvo iznenađenje. U ovim kvalifikacijama su prolazili kroz malu krizu, a da protivnici to nisu ni znali, kaže Štimac.

Izbornik priznaje da je iz utakmice protiv Srbije izvukao pouke, pitanje je jesu li i igrači?

- Pogriješili smo jer smo ih pustili blizu našeg gola. Volio bih da igrači razmišljaju manje o taktici, a više o tome kako je provesti na terenu. Hrvatska ima mogućnost za veću raznovrsnost nego do sada. Moramo imati veći posjed lopte, igrači se moraju prilagoditi na nove taktičke zahtjeve, zaključuje Štimac.