IGOR ŠTIMAC OBJAŠNJAVA

Moramo spriječiti distribuciju lopte prema Baleu

Ponedjeljak, 15. listopada 2012. 13:09 Napisao/la  ZG

Nećemo ići u velike promjene u odnosu na skopsku utakmicu, bez obzira na to koliko razmišljao o kartonima, kaže Štimac

- Sažeo bih sve u dvije riječi: Spremni smo!, uskliknuo je Igor Štimac uoči kvalifikacijskoga okršaja protiv Walesa u Osijeku. Štoviše, budu li hrvatski nogometaši na terenu nastupili jednako autoritativno i suvereno kao njihov izbornik za govornicom, ne bi trebalo biti problema.

- Utakmica je jako bitna, ovi su nam bodovi jednako važni kao i oni koje smo već osvojili i napravit ćemo sve što je nužno da do tih bodova dođemo bez obzira na optimizam koji se širi iz velških redova nakon njihove pobjede protiv Škota. Mi imamo dodatnu obavezu igrajući u Osijeku, na braniku Domovine. To je ono što smo prenijeli na naše igrače, što dodatno mora dignuti tenziju u pozitivnom smislu da bismo na autoritativan i šampionski način došli do željenog rezultata. Tako ćemo se postaviti i zato ne očekujem ništa drugo nego pobjedu, kaže Štimac koji nije želio detaljno otkrivati taktičke ideje, već je kratko provukao:

- Osnovno je to da ćemo odmah nastojati u potpunosti preuzeti inicijativu, kontrolirati igru, biti disciplinirani unutar posjeda lopte te tako primorati suparnika da se isključivo brani, ne dozvoliti mu razvoj bilo kakvih kreativnih akcija, smatra Štimac.

I brojni će hrvatski igrači morati biti „kreativni“ u izbjegavanju novoga žutog kartona uslijed kojega bi morali propustiti sljedeći okršaj, protiv Srbije u ožujku u Zagrebu.

- Ne razmišljamo o tome, ova je utakmica priča za sebe. Blizu sam tome da svi koji imaju prijetnju kartona ipak uđu u utakmicu. Ne opterećujemo se s brojem žutih kartona, Hrvatska ima dovoljno širok kadar da i u slučaju neke nepogodnosti, odnosno drugoga žutog kartona ima pogodnu alternativu, tvrdi Štimac.

   Je li Štimac do ponedjeljka poslijepodne iskristalizirao udarni sastav?

- Nećemo ići u velike promjene u odnosu na skopsku utakmicu, bez obzira na to koliko razmišljao o kartonima. Vukojević ne može igrati pa će tu biti mala promjena. Tko će ga zamijeniti? Badelj je najbliži. Bit će tu možda još jedna promjena. Mislim da ćemo se u principu držati onoga da se pobjednička momčad ne mijenja i gurat ćemo dalje. Stvorili smo natjecateljski naboj koji je prisutan na našim okupljanjima. Vidim da se oni igrači, koji su trenutačno alternativna varijanta, ponašaju i treniraju kao standardni, natječu se na treningu kako bi skrenuli pozornost na sebe i strpljivo čekaju svoju priliku, govori Štimac.

Jasno je da će svoj priliku čekati i razigrani Gareth Bale, generator velške družine.

- Bale je jedan od Top 10 ofenzivnih igrača na svijetu. Naravno da kod njih, jednako kao što je bio slučaj i kod Pandeva, moramo obratiti pozornost na njihovo kretanje, okomitost, dribling… Jednako ćemo pristupiti kao i kod Pandeva, dakle činiti ćemo ono što smo u Makedoniji uspjeli u tandemu s Vukojevićem i Modrićem. Prvo moramo spriječiti distribuciju lopte prema Baleu, a ako i dođe do njegova kvalitetnog primanja i posjeda lopte, znat ćemo se zonski postaviti u odnosu na njegovu poziciju, zaključuje Štimac.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.