Vedran Ćorluka spreman za nastup, Igor Štimac zna kako protiv belgijske euforije

Ponedjeljak, 10. rujna 2012. 12:19 Napisao/la  ZG

Očekivanja su najveća, bez obzira na to što se radi o suparniku koji je okružen euforijom i koji si je stvorio atmosferu nužnu za najveće domete. To je drukčiji ambijent od onoga koji je nas okruživao, kaže Štimac

Već dobro poznaju i Bruxelles i tamošnji travnjak i - slast pobjede. Ovoga su se ponedjeljka u zrakoplov za Belgiju ukrcala čak devetorica hrvatskih igrača koji su već „slistili“ Belgijce na njihovu terenu. Bilo je to, doduše, tek u prijateljskoj utakmici, 3. ožujka 2010. godine, ali s druge je strane i tada stajao čitav ešalon belgijskih igrača koji sad figuriraju kao goropadna i teško pobjediva družina.

 

U sastavu su bili Kompany, Vermaelen, Verthongen, Witsel, Dembele, Lukaku, Hazard, dakle većina onih koje dio medija i sad tretira možda prvim favoritom skupine. Hrvatska je pobijedila s 1:0 pogotkom Nike Kranjčara u 63. minuti, a zaigrala su još osmorica koji kandidiraju i za okršaj ovoga utorka: Šimunić, Ćorluka, Vukojević, Modrić, Srna, Olić, Rakitić, Eduardo i Mandžukić.

 

Istina, Hrvatska nije uspjela pobijediti niti u jednom od dva dosadašnja službena ogleda u Belgiji: u ciklusu za SP 2002. bilo je 0:0, dok je u kvalifikacijama za EP 2004. bilo 2:1 za Belgiju.

 

- Očekivanja su najveća, bez obzira na to što se radi o suparniku koji je okružen euforijom i koji si je stvorio atmosferu nužnu za najveće domete. To je drukčiji ambijent od onoga koji je nas okruživao. Ali, mi smo Hrvatska i dat ćemo sve od sebe, ustvrdio je izbornik Igor Štimac.

 

Pritom je, dakako, odbio izdiktirati sastav.

 

- Stanje u momčadi je prilično dobro, bolje nego što je bilo prije Makedonije. Nadam se da ćemo biti pravi. Sastav? Nastupit će hrvatski reprezentativci, tko god to bio… Svi su s razlogom dobili poziv za ovaj mini-ciklus. Čije će ime i prezime biti među prvih 11  nije bitno. Sve su to hrvatski reprezentativci, tvrdi Štimac.

 

Među njima je još uvijek i Vedran Ćorluka čiji je nastup u Bruxellesu bio pod upitnikom. Možemo sad nagađati je li kod njega u pitanju ozljeda tetive ili oslabljena muskulatura, ali bitno je da je spreman za Belgiju.

 

- Ćorluka će biti OK, kratko je dodao Štimac.

 

Kapetan Darijo Srna hvali Belgijce, ali sugerira da će odlučivati Hrvati.

 

- Puno smo puta pokazali da se znamo postaviti u utakmicama visokog uloga. Sjetite se nastupa protiv Turske, naglasio je Srna.

 

Niko Kranjčar nada se reprizi od prije dvije godine.

 

- Jasno je da belgijska momčad ima jake individualce. No, jasno je i to da joj treba vremena kako bi se ukomponirala, postala prava i igrala na najvišoj razini, kaže Kranjčar.

 

  Predsjednik Hrvatskoga nogometnog saveza, Davor Šuker, bio bi zadovoljan i bodom.

 

- Što god pridodamo na konto, bilo bi dobro. Dakle, i bod. Pogotovo zato što bismo na taj način uzeli dva boda konkurentu Belgiji, koja je ipak domaćin. Ali, čeka nas velika borba, naglasio je Šuker.

 

Fotogalerija: Tomislav Miletić/Pixsell

 

 

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.