KVALIFIKACIJE ZA SP 2014

Hrvati kaznili srpske pogreške

Petak, 22. ožujka 2013. 18:47 Napisao/la  SC

Skupina A, 5. kolo: Hrvatska - Srbija 2:0. Pogocima Mandžukića (23) i Olića (37) ostvarena važna pobjeda

Kvalifikacijska utakmica za plasman na SP 2014 - Skupina A, 5. kolo

HRVATSKA – SRBIJA 2:0

Stadion u Maksimiru. Gledatelja: 35.000

Sudac: Cuneyt Cakir (Turska)

Strijelci: 1:0 Mandžukić (23), 2:0 Olić (37)

Žuti kartoni: Kolarov (36), Subotić (83), Petrović (90+1)

HRVATSKA: Pletikosa, Srna, Ćorluka, Šimunić, Strinić (82 Lovren), Kovačić, Modrić, Rakitić, Kranjčar (63 Vida), Olić (83 Vukojević), Mandžukić

SRBIJA: Brkić, Ivanović, Subotić, Nastasić, Kolarov, Radovanović, Ignjovski (75 Petrović), Sevanović (57 Tadić), Tošić, Đuričić, Šćepović (9 Đorđević)

Hrvatska reprezentacija pobijedila je u Zagrebu Srbiju rezultatom 2:0 i nastavila put prema Brazilu, gdje se 2014. godine održva završnica SP-a. U fantastičnoj atmosferi pobjeda je ostvarena lakše od očekivanog.

Pokazalo se da su priče o sjajnoj srpskoj obrani bile predrasude, dvije katastrofalne pogreške zadnje linije srpske obrane, Kolarova i Brkića prije svih, odredile su tijek prvog poluvremena u kojemu je naša reprezentacija postignula dva pogotka, a da kroz posjed lopte nije stvorila ni jednu priliku.

U 23. minuti iskusni Kolarov početnički je pogriješio. Na desnoj strani iz prekida jednostavno je dodao loptu Mandžukiću na 20-tak metara od Brkića. Uslijedila je tehnički savršena izmjena lopte: Rakitić je poslao Olića prema Brkiću, Olić je odlučio vratiti loptu Mandžukiću na drugoj strani, Subotić je otrčao u prazno, a Mandžukić mirno zatresao mrežu iz blizine – 1:0.

Pogodak se dogodio u idealnom trenutku za hrvatsku reprezentaciju, koja u početnih dvadesetak minuta ničim nije opravdala ulogu favorita. Debitant Mateo Kovačić umjesto Ognjena Vukojevića znači je da izbornik Igor Štimac želi apsolutnu dominaciju kroz posjed lopte, ali jedno su želje a drugo mogućnosti.

S dvojicom povučenih playmakera (Modrić, Kovačić), vrlo sporim prijenosom lopte i transformacijom bez potrebne dubine, hrvatska momčad nije pronalazila slobodan put do vratara Brkića. Visoko postavljena srpska momčad presjekla je hrvatski protok lopte sve dok Kolarovova nije presjekla srpska nastojanja.

U 37. minuti Srna je ubacio iz prekida s desne strane, oštro upućena lopta doletjela je na peterac, vratar Brkić ostao je ukopan na gol-crti, Ivanović je zakasnio, a Olić tijelom ugurao loptu u mrežu – 2:0.

Na početku drugog dijela Srbija je preuzela veći rizik, što je naznačio Kolarov u 47. minuti. Snažni udaraca s 18 metara Pletikosa je uspio obraniti, lopta se odbila do Tošića i Đuričića, koji nisu dobro reagirali usred uspavane hrvatske obrane. Bila je to prva prilika gostiju.

Nakon petnaestak minuta uravnotežene igre hrvatska momčad uspjela je poremetiti zadnju liniju gostiju. U 60. minuti Kovačić je izašao na zadnju liniju, proigrao na desnoj strani Rakitića, koji je prizemno ubacio pola metra ispred utrčalog Olića. Minutu kasnije uslijedila su dva udarca i dvije Brkićeve rutinske obrane. Prvo je Rakitić pokušao udarcem kroz noge, a onda Kranjčar udacem s 13 metara.

U 63. minuti Štimac je promijenio raspored: ušao je Vida ne poziciju desnog braniča, izašao je Kranjčar, Rakitić je preselio na lijevi bok, Srna zauzeo poziciju bočnog veznog igrača. Na drugoj strani Srbija je sve više izlazila duboko na protivničku polovicu i dočekala priliku utakmice.

U 78. minuti Tadić je petom produžio loptu za Đuričića, koji je sam izašao na vrh kaznenog prostora, naciljao suprotni kut, ali je Pletikosa pokazao zašto je godinama najpouzdaniji čovjek naše obrane. Obranio je Pletikosa prvo Đuričićev, a onda i Đorđevićev pokušaj čime je propala zadnja srpska pomisao da se nešto bitno može promijeniti u završnici utakmice.

U zadnjih petnaestak minuta igralo se da prođe vrijeme koje je radilo protiv Srbije. U 92. minuti morao je Pletikosa još jednom iskazati istančani refleks da bi hrvatska mreža ostala netaknuta.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.