KVALIFIKACIJE ZA SP

Hrvatska potpuno nemoćna s igračem više

Petak, 15. studenog 2013. 22:02 Napisao/la  SC

Doigravanje za SP: Island - Hrvatska 0:0.  U 49. minuti isključen O.I. Skulason

Prva utakmica dodatnih kvalifikacija za plasman na SP 2014

ISLAND – HRVATSKA 0:0

Stadion Laugardalsvollur. Gledatelja: 10.000

Sudac: A. Undiano Mallenco (Španjolska)

Crveni karton: O.I. Skulason (49)

ISLAND: Halldorsson, O.I. Skulason, R. Sigurdsson, Arnason, A. Skulason, Gunnarsson, G. Sigursson, Gudmundsson, Bjarnason, Finnbogason (63 Gislason), Sigthorsson (46 Gudjohnsen)

HRVATSKA: Pletikosa, Srna, Ćorluka, Šimunić, Pranjić, Rakitić, Modrić, Iličević (46 Olić), Eduardo (71 Rebić), Perišić, Mandžukić (87 Benko)

Hrvatska reprezentacija više od pola sata nije uspjela materijalizirati prednost igrača više, Island je bez prevelikih poteškoća uspio održati 0:0 uoči uzvrata u Zagrebu. Po relativno dobrom travnjaku, na temperaturi od 4 stupnjeva Celzijeva, odigrana je utakmica u kojoj je prevladao oprez!

Dvojica povučenih kreatora igre (Rakitić, Modrić) stajali su predaleko od domaće zadnje linije da bi Hrvatska stekla mogućnost kontinuiranog napada. Nešto više slobodnog prostora na desnoj strani islandske obrane u nekoliko prodora nije uspio iskoristiti Perišić, preduboki ubačaji kojega nisu imali druge svrhe osim što se vratar Halldorsson dobro zagrijao u nekoliko rutinskih istrčavanja. Desni bok (Iličević, Srna) bio je potpuno zatvoren i odsječen, kao i Mandžukić u vrhu napada. Hrvatska reprezentacija nije osmislila ni jednu akciju koja je imala logičan početak i kraj.

Island je uglavnom prijetio dubokim ubačajima i preskakanjem igre, koja se temelji na skok-igri. Stoperi Ćorluka i Šimunić nisu imali većih problema, Pletikosa u prvom dijelu ni jednom nije morao intervenirati. Pokušaji brze transformacije islandske momčadi nisu bili uspješni, hrvatska je momčad igrala dovoljno oprezno da bi se mogla iznenaditi. Najopasniji islandski napadač, igrač Ajaxa Sigthorsson, uganuo je zglob i izašao iz igre u 44. minuti.

U 49. minuti naša je reprezentacija stekla brojčanu prednost. Rakitić je okomitom loptom sjajno proigrao Perišića iza leđa O.I. Skulasona, koji je na 20 metara rukom zaustavio Perišića. Sudac Mallenco pokazao je O.I. Skulasonu crveni karton, a Srna iz slobodnog udarca naciljao vratara Halldorssona.

Odmah je naša momčad pritisnula domaćine, približili su se Modrić i Rakitić kaznenom prostoru Islanđana. U 53. minuti dogodila se prva osmišljena prilika, Pranjić je ubacio prizemno slijeva, Perišić je iz prve lijevom nogom poslao loptu u islandskog vratara. Početak razdoblja igre s igračem više izgledao je obećavajuće. Međutim, brzo se pokazalo da naša reprezentacija nema čovjeka koji na postavljenu obranu može stvoriti višak ili odigrati zadnji pas.

Nije takav igrač ni Modrić, koji je dirigentsku palicu prepustio povučenom Rakitiću. Iako je Rakitić odigrao nekoliko sjajnih dubinskih dodavanja, višak se ne može stvarati u zadnjoj liniji. Konkretno, naša reprezentacija uspjela je prirediti samo jednu izglednu priliku. U 83. minuti Rakitić je dubinskom loptom pronašao Mandžukića, koji je glavom vratio povratnu loptu natrčalom Perišiću. Međutim, uslijedio je neprecizni udarac sa 16 metara!

Sve drugo što je hrvatska reprezentacija igrala nije bilo u funkciji pogotka!

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.