HRVATSKA - KAMERUN Mandžukić u vrhu napada, iza njega Kovačić ili Sammir, Modrić spreman

Srijeda, 18. lipnja 2014. 15:39 Napisao/la  P. M.

Vatreni su zadnju pobjedu na svjetskim prvenstvima upisali prije dvanaest godina. U Japanu je pogocima Olića i Rapaića svladana Italija, nakon čega su upisana dva remija i dva poraza

Odbrojavaju se sati do početka utakmice drugog kola skupine A na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. Hrvatska nogometna reprezentacija sastat će se s Kamerunom i odigrati prvu od dvije utakmcie koja će joj odrediti sudinu glede prolaska u drugi krug natjecanja. Nakon što su Brazil i Meksiko sinoć u Fortalezi odigrali neodlučeno, Vatreni su stavljeni u tešku poziciju iz koje se trebaju izvući samo pozitivnim rezultatima u preostala dva dvoboja. Dok se oko taktike, pripreme i klimatskih uvjeta sve više-manje zna, jedine su dvojbe preostale po pitanju početnog sastava.

Modrić će igrati sa spužvom u kopački
Otklonjena je najveća dilema, ona po pitanju Luke Modrića. Veznjak Real Madrida istrčat će protiv Kameruna, a uz injekciju koja bi trebala zaustaviti bol u ozljeđenom stopalu dobit će i posebnu spužvu koja će apsorbirati udarce i pomicanje noge u kopački. 

Sigurna je jedino promjena u vrhu napada. Umjesto Jelavića na poziciju isturenog napadača će stati Mandžukić. Jedan od najboljih svjetskih napadača vratit će se u reprezentativni dres nakon odrađene suspenzije zbog crvenog kartona u uzvratnoj utakmici dodatnih kvalifikacije protiv Islanda. 

- S Mandžukićem ćemo dobiti ono što nam treba, robusnost i snagu u protivničkom kaznenom prostoru. On je svjetska klasa, izjavio je to izbornik Niko Kovač prije dva dana na jednom od obraćanja hrvatskim novinarima u kampu reprezentacije. Uz Mandžukića sigurni su Perišić i Olić na krilnim pozicijama, Modrić i Rakitić kao dvojica zadnjih veznih te obrambena linija Pranjić - Lovren - Ćorluka - Srna. 

Rolu na lijevome beku protiv Brazila vrlo je solidno odradio Genoin Šime Vrsaljko. Ipak, Kovač će ga odmjeniti s Pranjićem, budući da zna da je polivalentniji te da u slučaju ofanzivnijeg nogometa može pokriti i poziciju korektora. Najveća dilema za Kovača je mjesto polušpice za koje konkuriraju Sammir i Kovačić. Veznjak Intera nije oduševio hrvatskog izbornika, od njega se očekivalo da loptama hrani Jelavića te da razbija brazilski obrambeni blok kao što je činio u spomenutoj utakmici s Islandom u Zagrebu. Vjeruje se da će priliku, makar s klupe dobiti Sammir zbog lakše adaptacije na uvjete u Manausu.

Vatreni su svoju zadnju pobjedu na svjetskim prvenstvima upisali prije dvanaest godina. U Japanu je pogocima Olića i Rapaića svladana Italija, nakon čega su upisana dva remija i dva poraza uz izostajanje s prošle smotre u Južnoafričkoj Republici. Dvije su opcije za prolazak u osminu finala otvorene. Pobjedu u obje utakmice protiv Kameruna i Meksika svi priželjkuju, ali moguć je i povoljan rasplet u slučaju večerašnjeg remija. Tada bi protiv Meksika trebali slaviti s dva pogotka razlike.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.