HRVATSKA - KAMERUN Niko Kovač: Nećemo se baviti matematikom, idemo na pobjedu!

Srijeda, 18. lipnja 2014. 03:28 Napisao/la  P. M.

Kada smo doznali raspored naših utakmica rekao sam igračima da su druga i treća utakmica ključne za naš put ka osmini finala. I jedan bod nam danas može biti dovoljan, ali mi idemo na sva tri, kaže izbornik

U amazonskoj džungli hrvatska će nogometna reprezentacija tražiti put za ostanak u utrci za osminu finala Svjetskog prvenstva. Put koji je minulog četvrtka krenuo iz gradske vreve Sao Paula nastavlja se uz zvuk zrikavaca Manausa. Vlaga, sparina i litre znoja očekuju izabranike Nike Kovača u susretu drugoga kola skupine A, koji u ponoć po hrvatskom vremenu počinje protiv Kameruna. Bit će to dvoboj dvije poražene momčadi, Finkeovi su pak momci ustuknuli pred Kamerunom u petak. Nakon remija Brazila i Meksika pobjeda u duelu s nesigurnim Kamerunom vratila bi Vatrene u trokut s tim reprezentacijama u borbi za prolaz, a Kamerunce bi odvela na aerodrom u Yaounde. Isti scenarij hrvatskoj reprezentaciji uslijedit će ukoliko ostane poražena i drugi put na ovom Svjetskom prvenstvu.

Eto'o: Odluku ću donijeti ujutro
- Radim posebno s fizioterapeutom. Lječnik mi je propisao odmor u trajanju od najmanje deset dana, no takav si luksuz u ovom trenutku ne mogu priuštiti. Utakmice na Mundijalu su svakih pet dana, ujutro ću odlučiti jesam li spreman za istrčavanje protiv Hrvatske, rekao je Samuel Eto'o glavna zvijezda u momčadi izbornik Volkera Finkea. On je pak ustvardio kako će Eto'o teško moći nastupiti. Ostaje za vidjeti hoće li prošlosezonski npadač Chelseaja unatoč ozlijedi koljena zaigrati u Manausu.

Upravo su stoga sve misli hrvatske javnosti usmjerene na tu utakmicu. Posljednji izlazak pred novinare u Manaus izbornik Niko Kovač iskoristio je uglavnom kako bi ponovio ono što je posljednjih dana govorio kroz medije. Šutnja igrača spram 'sedme sile' još traje, nisu se Srna, Lovren i društvo još odlučili progovoriti. 

- Ne bih da razgovaramo o tome, ovdje smo da pričamo o nogometu, molim vas, bio je kratak hrvatski izbornik na tu temu.

Novinare je zanimao sastav kojeg izbornik još nije otkrio. Informacije o Sammiru kao rješenju na mjestu središnje polušpice umjesto Matea Kovačića nije htio komentirati, kao niti one o popunjavanju mjesta na lijevom beku. S tom pozicijom, kako veli Kovač, nemaju problema u reprezentaciji.

- Šanse da će on zaigrati su kao i za ostala dvadeset i dva igrača koji su u konkurenciji. Nikome neću to prvo reći nego igraču, jer ne želim da to sazna iz medija. Isto tako, imamo dva rješenja na lijevom braniču. Pranjić je odlično odigrao dvije utakmice dodatnih kvalifikacija protiv Islanda, a Vrsaljko je za nas protiv Brazila predstavljao čvrstinu i bio nam je pojačanje na toj poziciji.

Poslije tri odigrana susreta u skupini A strateg Vatrenih potvrdio je da se radi o iznimno teškoj skupini u kojoj sve četiri momčadi još uvijek mogu proći, ali i ispasti s turnira. Naglasio je ključno:

- Kada smo doznali raspored naših utakmica rekao sam igračima da su druga i treća utakmica ključne za naš put ka osmini finala. I jedan bod nam danas može biti dovoljan, ali mi idemo na sva tri. Kamerun je dobra i čvrsta reprezentacija no ja sam uvjeren da ćemo mi pobijediti ovu utakmicu. Skupina je teška, ali vjerujem u uspješan završetak što se tiče hrvatske reprezentacije. Nećemo se baviti matematikom, posvetit ćemo se nogometu.

O Kamerunu se nije govorilo previše na zadnjoj press-konferenciji. Tek pokoje spominjanje njihove igre i glavne vedete Samuela Eto'oa izvukli su iz izbornika nekoliko rečenica.

- Kamerun se neće betonirati odostraga već će tražiti gol i priliku za pobjedu. Ja vjerujem da je neće naći i da ćemo mi nametnuti našu igru na terenu. Eto'o je njima poput našeg Mandžukića. On je igrač svjetske klase, ali siguran sam da Volker Finke ima 'plan B' koji nipošto nije lošiji od prvog. Pokušali smo ih simulirati uz pomoć prijateljskog ogleda s Malijem u Osijeku, ali Svjetsko prvenstvo je u odnosu na takve utakmcie nešto sasvim drugo.

Engleska i Italija svoj su susret u Manausu odradile u vrlo niskom tempu u drugom poluvremenu. Prognoza vremena na ruku ne ide ni Vatrenima, predviđa se vlažnost oko devedeset posto, uz temperature blizu trideset Celzijevih stupnjeva.

- Teren je u dosta dobrom stanju, a dečki su mi rekli da im je na početku bilo teško podnijeti vremenske uvjete. Kasnije je postalo udobnije, no uvjeti su takvi kakvi jesu i prihvatit ćemo ih, ne tražimo nikakav alibi, kaže Niko Kovač.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.