KVALIFIKACIJE ZA SP 2014

Belgija pobijedila Hrvatsku i otišla u Brazil

Petak, 11. listopada 2013. 18:11 Napisao/la  SC

Kvalifikacije za SP 2014: Hrvatska - Belgija  1:2. Poražavajuća igra hrvatske reprezentacije

Kvalifikacije za SP 2004

HRVATSKA – BELGIJA 1:2

Stadion na Maksimiru. Gledatelja: 15.000

Sudac: Howard Webb (Engleska)

Strijelac: 0:1 Lukaku (15), 0:2 Lukaku (38), 1:2 Kranjčar (83)

Žuti kartoni: Ćorluka, Vrsaljko, Mandžukić, Modrić (Hrvatska), Fellaini (Belgija) 

HRVATSKA: Pletikosa, Ćorluka, Lovren, Vida, Vrsaljko, Kovačić (65 Vukojević), Modrić, Perišić (46 Kalinić), Strinić, Rakitić (76 Kranjčar), Mandžukić

BELGIJA: Cuortius, Alderweireld, Van Buyten, Lombaerts, Vertongen, Witsel, De Bruyne (65 Mirallas), Fellaini, Defour (84 Dembele), Hazard, Lukaku (68 Chadli)

Belgija je pobijedila Hrvatsku rezultatom 2:1 i osigurala izravni plasman na SP-u Brazil. Nakon još jednog poraza Hrvatska u zadnjem kolu igra protiv Škotske utakmicu u kojoj mora pobijediti i osigurati mjesto u doigravanju. 

Igor Štimac odlučio se za sustav s trojicom stopera, prvi put ovim kvalifikacijama. Vjerojatno i zadnji s obzirom kako su igrali Ćorluka, Lovren i Vida. Počelo je očekivanom početnom inicijativom hrvatske momčadi i prilikom Perišića (3) u čistoj poziciji za udarac s 15 metara. Gosti su očigledno svjesno prepustili loptu našim igračima, zatvorili prilaze i čekali priliku za kontranapade. Nisu dugo čekali da bi neočekivano poveli.

U 15. minuti Perišić je ničim izazvan dodao loptu Defouru na sredini igrališta. Defour je smo produljio za Lukakua, koji je ostao sam između dvojice hrvatskih stopera. Belgijski napadač otrčao je sam prema Pletikosi, zaobišao vratara i mirno doveo Belgiju u vodstvo 0:1.

Nakon vodećeg pogotka gostiju splasnula je inicijativa hrvatske momčadi, koja je počela igrati nešto što bi se moglo riječju nazvati – ništa! Belgijci su i dalje ostali stajati u zoni, bez napora i brige mirno su čuvali prilaze vratima i čekati novi kiks naše momčadi.

Dočekali su Belgijci 38. minutu u kojoj je postavljanje naše obrane nemoguće objasniti ijednim taktičkim sustavo. Fellaini je u kontri pronašao na lijevoj strani Lukakua, koji se u trku oslobodio dezorijentiranog Ćorluke i krenuo s centra prema Pletikosi. Kako se Kovačić našao na leđima belgijskog napadača može objasniti jedino izbornik Štimac.

Lukaku nije imao problema stresti s leđa Kovačića, provući nekako loptu ispod Pletikose i doslovno s njom ušetati u mrežu – 0:2.

Slabe igre u Štimčevu mandatu postavile su negativna mjerila neusporediva s razdobljem bilo kojega izbornika u povijesti hrvatske reprezentacije. Budući da je prvo poluvrijeme utakmice protiv Belgije bilo je jedno od najslabijih u Štimčevu mandatu, pravo je čudo kako je Mandžukić (46) uopće došao u priliku za udarac glavom, koji je Cuortius obranio.

U drugom dijelu Belgijci su od prve minute počeli čuvati vodstvo vrijedno izravnog plasmana na SP. Opet su početne minute pripale našoj reprezentaciji, Kalinićevim ulaskom igra je dobila na okomitosti. Međutim, od prividne inicijative nije bilo nikakve izravne koristi.

Nakon petnaestak minuta igra je opet postala uravnotežena bez opasnosti po obojicu vratara, Belgijci su počeli igrati kalkulantski što su kockasti kaznili u smiraju susreta.

U 83. minuti na Vidin prizemni ubačaj zdesna Kalinić iz blizine nije uspio svladati Cuortiusa, lopta se u visokom luku odbila natrčalom Kranjčaru, koji je s 15 metara silovitim udarcem ljevicom zatresao mrežu – 1:2.

Do kraja utakmice dignule su se tenzije, Belgijci su ušli u crvenu zonu, ali nisu ni jednom izgubili koncentraciju i zasluženo su pobijedili. A mogli su i ranije riješiti pitanje pobjednika da je Fellaini (29, 77) iskoristio sjajne prilike.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.