EP 2020

Hrvatska ušla u završnicu

Subota, 16. studenog 2019. 22:40 Napisao/la  SC

Slovačka poražena na Rujevici

Hrvatska ušla u završnicu
Foto: Andrej Turina

Hrvatska reprezentacije pobijedila je Slovačku na Rujevici i ostvarila plasman na EP 2020. godine.

U drugom dijelu utakmice počela je padati kiša, ušao je mladi Brekalo, počeo je preokret kojim je hrvatska reprezentacija dokazala klasu više u odlučujućoj utakmici.

U prvom dijelu nije izgledalo tako uvjerljivo.

U 20. minuti usamljeni Petković nije dobro primio loptu nakon Jedvajeva ubačaja zdesna u najboljoj poziciji za postizanje pogotka, lopta se nekontrolirano odbila od hrvatskog napadača na 7 metara ispred vratara Dubravke.

U 25. minuti pokušao je Brozović udarcem s ruba kaznenog prostora, u 26. minuti Vlašić je udarcem glavom loptu poslao u Dubravku, šteta zbog sjajnog Modrićeva ubačaja kroz dvije zone.

Nakon pola sata Slovaci su došli do malo slobodnog prostora i odmah pokazali koliko su opasni u tranziciji.

U 30. minuti Barišić je zakasnio zatvoriti desni slovački bok, Pekarik se sjurio prema kaznenom prostoru, srećom da se previše zatvorio čime je olakšao Livakoviću posao.

U 32. minuti Lobotka je prošao lijevom stranom kaznenog prostora na postavljenu hrvatsku obranu, ubacio prizemno, Bozenik je pronašao prostor između Ćaleta-Cara i Perića i nogom iz blizine skrenuo loptu u mrežu - 0:1.

Očekivana reakcija hrvatske momčadi značila je da se pojačao pritisak na postavljenu slovačku obranu.

U 36. minuti Rebić je ubacio slijeva desnom nogom, Perišić na drugoj vratnici uspio je glavom loptu skrenuti ravno u Dubravku.

U 39. minuti Dubravka je prvi put morao poletjeti zrakom, drugačije nije mogao obraniti Petkovićev udarac sa 17 metara.

U samoj završnici Slovaci su opet uspjeli organizirano ući u završnicu, prvo je Kucka (44) odbijenu loptu poslao preko vratiju, a onda je 19-godišnji Bozenik (45) pokazao da se dobro snalazi u međuprostoru.

Dobro se otvorio, primio loptu pokraj Perića i sa 15 metara iskosa natjerao Livakovića na brzu reakciju.

Prije odlaska u svlačionicu opet Petković nije dobro primio loptu po Jedvajevu ubačaju zdesna, ovoga puta prvoga napadača naše reprezentacije iznenadila je Skriniarova pogreška.

U 54. minuti ušao je Brekalo, odmah je živnulo u napadu, drugačije se počeo otvarati (među)prostor...

U 56. minuti Vlašić se još jednom iskazao kao čovjek odluke.

Perić je presjekao slovačko dodavanje na centru, lopta je stigla do Vlašića koji je istrčao na postavljenu obranu i sa 17 metara kroz Vavrove noge loptu prizmeno poslao u bliži kut, pokriveni Dubravka je kasno reagirao - 1:1.

Četiri minuta kasnije na Rujevici se počeo slaviti plasman u završnicu EP 2020.

Modrić je ubacio iz kuta, Petković je nadskočio slovačke braniče u ravni prve vratnice i glavom loptu poslao u malu mrežicu - 2:1.

Hrvatska je u 60. minuti stekla prednost igrača više zahvaljujući Makovoj bedastoći, slovački napadač bez razloga je potezao Brekala na sredini igrališta.

Prednost od igrača više i pogotka više utakmicu je pretvorio u rutinsko odrađivanje posla za hrvatsku reprezentaciju.

Do kraja utakmice opušteni hrvatski igrači postignuli su atraktivan pogodak i stvorili nekoliko izglednih prilika.

U 74. minuti Barišić je prošao lijevom stranom, idealno vratio loptu Perišića koji je u padu volejem loptu efektno s 15 metara poslao u suprotni kut - 3:1.

Što se prilika tiče, u 62. Petković je loptu poslao ravno u Dubravku, opet je Barišić precizno odigrao slijeva.

U 71. minuti Brekalo se sjajno ubacio u kazneni prostor, Perišić je pravodobno odigrao, Brekalo je otišao previše ukoso da Dubravka ne bio uspio skrenuti loptu.

Perišić u 78. minuti nije iskoristio najbolje izrađenu priliku, Modrić je proigrao Perišića po sredini kaznenog prostora, Dubravka je pogledom ispratio loptu koja je prošla pokraj vratiju.

U 81. minuti Brekalo se izborio za udarac s 10 metara, lopta je završila u naručju slovačkog vratara, u 93. minuti pokušao je Brekalo udarcem izvana...

Šteta što nije zabio, zaslužio bi nagradu za igrača utakmice.

HRVATSKA: Livaković, Barišić, Perić, Ćaleta-Car, Jedvaj, Brozović, Modrić, Vlašić (75 Kovačić), Perišić (81 Oršić), Rebić (54 Brekalo), Petković

SLOVAČKA: Dubravka, Hancko, Škriniar, Vavro, Pekarik, Hamšik, Lobotka, Kucka (79 Hrošovski), Mak, Rusnak (63 Haraslin), Bozenik (72 Duris)

Skupina E, 8. kolo: Hrvatska - Slovačka 3:1 (Vlašić 56, Petković 60, Perišić 75/Bozenik 32), Azerbajdžan - Wales 0:2 (Moore 10, Wilson 34)

Poredak: Hrvatska 17, Mađarska 12 (7), Wales 11 (7), Slovačka 10 (7), Azerbajdžan 1 (7)

U zadnjem kolu 19. studenog igraju Wales - Mađarska i Slovačka - Azerbajdžan.

Fotogalerija Andrej Turina

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.