Dobro raspoloženi islandski nogometaši u ljetnom ugođaju očekuju uzvrat protiv Hrvatske

Ponedjeljak, 18. studenog 2013. 13:59 Napisao/la  SC

Vrijeme je super, deset stupnjeva bez vjetra. Tipičan ljetni dan na Islandu. Sada je veći pritisak na hrvatskoj reprezentaciji,  uvjeren kako imamo izglede za slavlje, kaže vratar Halldorsson

Island nikada nije bio bliži završnici jednog velikog nogometnog natjecanja! U utorak od 20.15 u Zagrebu se igra uzvratna utakmica doigravanja za plasman na SP 2014 između Hrvatske i Islanda. Može li ova generacija islandskih nogometaša ući u povijest?

- Svakako da možemo i tome težimo. Doduše, bilo bi mi draže da igramo kod kuće, ali siguran sam da možemo ući u povijest islandskog nogometa. To nam je i cilj, kaže izbornik Lars Lagerbäck.

Neodlučeni rezultat (0:0) u prvoj utakmici podignuo je samopouzdanje islandskim nogometašima, koji su više od pola sata igrali s desetoricom igrača.

- Dobro smo analizirali protivnika, ništa nas nije iznenadilo u prvoj utakmici. Ne vjerujem da će Hrvati previše mijenjati taktiku, ali sam siguran da će igrati agresivnije, kaže Lagerbäck.

U Zagrebu neće biti Kolbeinna Sigthorssona, napadača Ajaxa koji je iskrenuo gležanj u Reykjaviku.

- Žao mi je što Kolbeinn nije s nama, ali mi imamo na raspolaganju ostale igrače koji ga jednostavno moraju zamijeniti. Siguran sam da se njegov izostanak neće previše osjetiti i da ćemo obaviti posao kako treba. Naš liječnički tim odradio je fantastičan posao, a vježbali smo po posebnom programu tako da su se momci oporavili i spremni su za dvoboj na Maksimiru. Moji igrači su u fantastičnoj formi, smatra Lagerbäck.

Thor Halldorsson živi od spotova

- Island nije tako često u prilici da izbori Svjetsko prvenstvo. Sada smo 90 minuta od njega, a još više vjerujemo u plasman nakon što smo u prvoj utakmici izdržali 40 minuta s deset igrača. Sada je pritisak na Hrvatima, bio bi skandal da se Hrvatska ne plasira na Svjetsko prvenstvo. Mi smo prvi put u baražu i nemamo što izgubiti. U prvoj utakmici smo pokazali da se možemo obraniti od njih, a sada mislim da će biti otvorenija utakmica. Oni će krenuti po gol, a mi ćemo onda imati neke šanse, kaže Gylfi Sigurdsson, veznjak Tottenhama.

Vratar Islanda u prvoj je utakmici odradio svoj posao bez pogreške, iako nije imao puno posla. Hannesu Thoru Halldorssonu nogomet ionako nije posao, profesionalno se bavi režijom spotova i reklama, nogomet je zabava:

- Radim od 9 do 16 sati, a od 17 sati treniram. Imam razumne šefove koji mi izlaze u susret, kaže Halldorsson, koji je vrlo optimističan:

 

- Ovo je povijesti trenutak za našu zemlju. Imamo priliku izboriti plasman na Svjetsko prvenstvo i to nas čini iznimno ponosnim. Bilo bi sjajno kada bismo izborili plasman na Svjetsko prvenstvo, ali naši će nas navijači voljeti i ako ne uspijemo. Sada je veći pritisak na hrvatskoj reprezentaciji. Ne osjećam nikakav pritisak uoči sutrašnje utakmice. Motiviran sam za novo dokazivanje i uvjeren kako imamo izglede za slavlje, tvrdi Halldorsson.

 

I još jedan detalj, koji nije nevažan:

- Vrijeme je super, deset stupnjeva bez vjetra. Tipičan ljetni dan na Islandu, kaže Halldorsson.

Islanđani su očito uvjereni da će našim igračima u utorak nakon utakmice biti sparno usred mjeseca studenog.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.