Damir Vrbanović: Nezabilježena je pojava da navijači žele izbaciti svoju momčad iz natjecanja!

Utorak, 18. studenog 2014. 14:21 Napisao/la  SC

 Imamo probleme samo u gostima, kod kuće imamo sjajnu policiju koja zna s kim ima posla. Talijani su nas doslovno izručili huliganima. Mnogi navijači kazali su nam da su na stadion mogli unijeti što su htjeli, kaže Vrbanović


Damir Vrbanović i Zoran Cvrk na konferenciji za novinare u utorak još su jednom upozorili na posljedice navijačkog nasilja. Izvršni predsjednik HNS-a i povjerenik za sigurnost u HNS-u zajedno s Dubravom Perecom, šefom Odjela za sprječavanje nereda na sportskim borilištima pri MUP-u, poslali su jasne poruke:

- Nezabilježena je pojava da navijači žele izbaciti svoju momčad iz natjecanja. Sve nam je jasno, ali smo ipak šokirani, nismo mislili da će ludost otići tako daleko. Možete se ne slagati s čelnicima nogometa, ali rušiti hrvatski brend broj jedan, to nema veze s pameću. Nitko normalan ne može opravdati ono što se dogodilo na San Siru. Šteta će biti velika, UEFA nam je poslala izvješće na petnaestak stranica. Javio se i FARE, ponudio je slike s "kukastim križevima", rekao je Vrbanović i naglasio da skupina huligana terorizira ogromnu većinu dobronamjernih navijača:

- Ne radi se ovdje o nekim dečkićima, koji su se došli malo zezati. Ovo je bio atak na hrvatski nogomet. Egzekucija se nije dogodila samo zato što imamo mudre sportaše na terenu. Osramoćeni smo kao barbari s Balkana, to više nije novost. Normalni navijači Hrvatske, njih više od šest tisuća, zgražali su se nad onim što je ta mala grupa napravila. Ovo je organizirana akcija, koja je napravila veliku štetu. Borit ćemo sukladno zakonu. Tražimo i molim institucije države da naprave sve što mogu u svojim domenama. Imamo probleme samo u gostima, kod kuće imamo sjajnu policiju koja zna s kim ima posla. Talijani su nas doslovno izručili huliganima. Mnogi navijači kazali su nam da su na stadion mogli unijeti što su htjeli, poručio je Vrbanović.

- Informacije su kontinuirano dostavljane talijanskoj policiji. Uočeno je 200-tinjak rizičnih navijača, koji kupuju ulaznice mimo sustava HNS-a. Ovaj put rizična skupina kupila je ulaznice u poslovnici u Sloveniji. Ulaznice su se kupovale i u Trstu, te od strane talijanskih navijača. Zajedno s talijanskom policijom pratili smo tu rizičnu skupinu koja je imala personalizirane legalne ulaznice. Na kraju se pokazalo da su ti navijači napravili nered i koristili pirotehniku, načelnik Dubravko Perec

- Talijani su nas uvjeravali da se ulaznice za naše navijače neće prodavati na dan utakmice. Razumljiva je želja naših navijača, imali smo tri puta više zahtjeva nego ulaznica. Dan prije utakmice talijanski kolege otkrili su nam da je van sustava kupljeno čak 1400 ulaznica. To nije mali broj. Zatražene su posebne mjere za te navijače, Talijani su kazali da nema šanse da se te ljude ne pusti na stadion, jer imaju legalne ulaznice. Obećali su najjače moguće sigurnosne mjere i provjere pri ulasku na stadion. Smjestili su rizičnu skupinu na jedno mjesto na stadionu kako bi ih lakše kontrolirali. Uvjeravali su nas da će locirati poznate izgrednike kojih je prema riječima naše policije bilo 200-tinjak. U crvenom sektoru je također bilo 800 naših navijača. To ne bi bio problem da se ne radi o rizičnoj skupini navijača. Drugim riječima, na stadionu je bilo više od dvije tisuće navijača, koji su ulaznice kupili mimo sustava. Talijani su napravili puno da utakmica ode u neželjenom smjeru. Ne želim govoriti je li to slučajno il namjerno. Mi smo odgovorni za svakog navijača na stadionu i tako ćemo i postupati. Zajedno smo postupali, dogodilo se što se dogodilo, rekao je Zoran Cvrk.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.