OTVARANJE MUNDIJALA

Brazil pobijedio Hrvatsku, sudac podlegao pritisku

Četvrtak, 12. lipnja 2014. 21:30 Napisao/la  SC

Skupina A, 1. kolo: Brazil - Hrvatska 3:1. 

 

Brazil je pobijedio Hrvatsku u prvoj utakmici na Svjetskom prvenstvu rezultatom 3:1. Konačni rezultat ne otkriva objektivnu razliku u kvaliteti između dvije momčadi. Prema očekivanju, jedna od najslabijih reprezentacija Brazila u zadnjih tridesetak godina do pobjede je došla kroz pritisak kojemu su podlegli neki hrvatski igrači i japanski sudac Nishimura.

Izbornici Scolari i Niko Kovač šest mjeseci pripremali su utakmicu, pa je razumljivo da velikih iznenađenja u početnim sastavima nije bilo. Kovač je Lovrenu dao prednost pred Schildenfeldom, što ne može biti iznenađenje.

Kovač se odlučio za igru s jednim klasičnim napadačem (Jelavić), Olićem i Perišićem na bokovima. Kao mnogo puta na velikim utakmicama, u prvom dijelu ključnim se pokazao Olić na lijevom boku. Od početka Olić je pokazao da mu Dani Alves neće predstavljati problem. Sve konkretno u igri hrvatske reprezentacije dogodilo se u Olićevu koridoru.

U 7. minuti ukazala se prva prilika, zanijemilo je gledalište kada je Perišić lijevom nogom ubacio s desnog boka, a Olić izmaknuo pažnji i glavom iz otvorene pozicije loptu poslao tik u bližu vratnicu. Brazilska obrana prvi je puta pokazala ranjivost u situacijama kada hrvatski napad počinje iz druge linije.

U 11. minuti Olić je prošao lijevom stranom, prizemno ubacio, Jelavić je promašio loptu koju je Marcelo nspretno skrenuo u vlastitu mrežu – 0:1. Bolji početak hrvatska momčad nije mogla poželjeti s obzirom na način igre.

Kovač je očekivano zatvorio igru u gustom središnjem bloku, koji je samo jednom zakazao. U 29. minuti Neymar je ostao sam na čistini i s 20 metara prizemnim udarcem udarcem pogodio lijevu vratnicu od koje se lopta odbila u mrežu – 1:1. Sjajni Pletikosa bio je nemoćan.

U 22. minuti Pletikosa je dokazao zašto je godinama No 1! Oscar je odmjerenim udarcem s 23 metra loptu poslao u desni kut, Pletikosa se vinuo zrakom i odbio loptu. Bila je to jedina zahtjevna intervencija hrvatskog vratara u prvom dijelu. Očekivamo, imali su Brazilci veći posjed lopte, ali u prvih pola sata nisu uspjeli opasnije poremtiti raspored hrvatske momčadi.

Nakon primljenog pogotka, hrvatska reprezentacija kao da je malo ustuknula. Brazilci su počeli dobivati duele i nekoliko puta dovesti naše igrače u situacije u kojima se svašta moglo dogoditi. Srećom, zadnja linija odigrala je poluvrijeme bez ijedne neforsirane pogreške.

U drugom dijelu više od dvadesetak minuta ništa se konkretno nije događalo, Brazilci su i dalje uživali u posjedu lopte bez završnice. A onda je u 69. minuti duel Lovrena i Freda u kaznenom prostoru sudac procijenio kaznenim udarcem. Lovren je naivno povukao rukom Freda, takvi kontakti rijetko završavaju kaznenim udarcima.

Neymar je postigao pogodak iz bijele točke, Pletikosa je zamalo uspio skrenuti loptu – 2:1.

Nakon pogotka utakmica se prelomila. Reakcija hrvatskih igrača bila je dobra, Brazil je opasno živio u završnici utakmice. U 83. minuti sudac je dosudio dvojbeni Olićev prekršaj na brazilskom vrataru i spriječio Perišića da poentira. U 89. minuti Ćorluka je bio u idealnoj poziciji za precizniji udarac glavom, u 90. minuti vratar Julio Cesar dobro se protegnuo na Perišićev udarac.

A onda je u 91. minuti ponovo popustila koncentracija, Oscar je pobjegao sredinom igrališta i s 18 metara pogodio za 3:1. Konačni rezultat nije realni odraz tijeka utakmice u kojoj je hrvatska reprezentacija olako propustila Brazil.

Dovoljno je konstatirati da je Brazil kroz posjed lopte stvorio samo jednu šansu, u 77. minuti David Luiz zamalo je zakasnio na Oscarov ubačaj.

BRAZIL: Cesar, Alves, Silva, Luiz, Marcelo, Paulinho (63 Hernanes), Gustavo, Hulk (68 Bernard), Oscar, Neymar (88 Ramires), Fred

HRVATSKA: Pletikosa, Srna, Ćorluka, Lovren, Vrsaljko, Modrić, Rakitić, Kovačić (61 Brozović), Perišić, Olić, Jelavić (78 Rebić)

 

Skupina A, 1. kolo: Brazil – Hrvatska 3:1 (Neymar 29, 72-11m, Oscar 90+1/Marcelo 11-ag)

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.