Bez Luke Modrića i Marcela Brozovića teško se može dosegnuti potreban intezitet igre

Nedjelja, 16. lipnja 2024. 10:06 Napisao  I. V.

Hoće li Zlatko Dalić razbiti stoperski par uoči utakmica u kojima mora igrati na pobjede, što znači da će stoperi morati stajati visoko?

Bez Luke Modrića i Marcela Brozovića teško se može dosegnuti potreban intezitet igre

Hrvatska reprezentacija doživjela je bolan poraz (0:3) od Španjolske u prvoj utakmici na Europskom prvenstvu u Berlinu.

Prvi i treći pogodak izravna su posljedica pojedinačnih pogrešaka dvojice stopera (Šutalo, Pongračić), drugi je pogodak posljedica neočekivano propusnog središnjega bloka (Modrić, Brozović).

U samo petnaestak minuta prvoga poluvremena Hrvatska je doživjela jedan od najtežih poraza na velikim natjecanjima, zadnji put u skupini je doživjela ovako težak poraz (0:3) od Portugala na EP-u 1996. godine.

Razlika je u tome što je Hrvatska na prvom velikom natjecanju u Engleskoj osigurala plasman u drugi krug natjecanja prije utakmice protiv Portugala, pa je Ćiro Blažević u zadnjoj utakmici u skupini kemijao sa sastavom.

Koliko god nogomet bio nepredvidljiv, uoči utakmica protiv Albanije i Italije treba istaknuti da nije realno opet očekivati onakve reakcije u obrani koje se vrhunskoj momčadi poput hrvatske rijetko događaju u seriji u tako kratkom vremenskom intervalu.

To prije što je prvih dvadesetak minuta momčad izgledala vrlo kompaktno u niskom bloku, španjolski pritisak počeo je popuštati taman kada se dogodio prvi pogodak, do prvoga pogotka Španjolci nisu uputili ozbiljan udarac prema vratima.

Zlatko Dalić ne bi trebao imati (pre)velikih problema homogenizirati obranu u utakmicama protiv Albanije i Italije, igra u obrani u svakom ekipnom sportu ovisi o mentalitetu i disciplini, težak poraz od Španjolske dodatno će galvanizirati igrače, kao što bi rekao Ćiro.

Posebice ako Dalić razbije stoperski par uoči utakmica u kojima mora igrati na pobjede, što znači da će stoperi morati stajati visoko.

Puno je veći Dalićev problem u utakmici protiv Španjolske bila igra prema naprijed koja u hrvatskoj reprezentaciji zadnjih godina ovisi od igre trojice veznjaka svjetske klase: Luke Modrića, Marcela Brozovića i Matea Kovačića.

Na vrhunskoj razini igrao je samo Mateo Kovačić, što je bilo premalo s obzirom na španjolsku kvalitetu.

Luka Modrić i Marcelo Brozović bili su nevidljivi pod španjolskim pritiskom!

Prirodno je očekivati da Luka Modrić na pragu 39. godine sve teže podnosi fizički pritisak zbog čega je prošle sezone u prosjeku igrao 52 minute u ligi koju igraju osmorica španjolskih reprezentativaca iz početne postave.

Nisu bez razloga španjolski mediji prije utakmice propitivali formu Marcela Brozovića, koji u saudijskoj ligi igra (pre)slabim intezitetom da bi održao tonus zbog kojega je u dresu Intera slovio ponajboljim igračem na svojoj poziciji na svijetu.

Kod obojice u utakmici protiv španjolske reprezentacije nije bio problem kvantiteta nego kvaliteta trčanja zbog čega je u napadu izostala prepoznatljiva pas-igra, naročito u izlascima iz niskog bloka.

Njihove obrambene reakcije u statičnim duelima uoči drugoga pogotka ukazuju da nisu bili u pravom tonusu.

Bez njih dvojice hrvatska reprezentacija teško može dosegnuti potreban intezitet igre u utakmici protiv Albanije, a kamo li u utakmici protiv Italije koja je prvom dijelu utakmice protiv Albanije igrala vrhunski nogomet.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.