UEFA poziva na suradnju HNS-a i državnih organa

Petak, 09. ožujka 2012. 15:37 Napisao  Marko Babić

Postoje programi i sheme kako rješavati probleme između državnih organa i HNS-a. UEFA poziva na blisku suradnju nogometne organizacije i države, jasan je bio Theodoridis

Predstavnici UEFA-e pozvali su Hrvatski nogometni savez i državne organe na suradnju. To je zaključak izlaganja dvojice izaslanika krovne europske nogometne organizacije na redovitoj sjednici Skupštine HNS-a. U ime UEFA-e u Zagreb au svratili Grk Theodoros Theodoridis, zamjenik glavnoga tajnika Uefe, te Slovak František Laurinec, član Uefina Izvršnog odbora.

- Zagovaramo suradnju državnih tijela i Saveza. Postoje programi i sheme kako rješavati probleme između državnih organa i HNS-a. UEFA poziva na blisku suradnju nogometne organizacije i države, jasan je bio Theodoridis čime je i zaključio raspravu na ovu temu. Potom je nastavio.

- U zadnjih 20 godina nogomet je najbolji ambasador Hrvatske. Čestitke hrvatskoj reprezentaciji na plasmanu na Europsko prvenstvo i zahvaljujem HNS-u, kao i Zagrebu i Splitu, na fantastičnoj organizaciji Europskog prvenstva u futsalu. To je evidentno bila odlična odluka UEFA-e da organizaciju natjecanja povjerimo upravo Hrvatskoj.

Theodoridis je istaknuo da UEFA svakom nacionalnom savezu daje 1,6 milijuna eura za razvojne programe te 3 milijuna eura za unaprijeđenje infrastrukture.

{jb_blackbox-right}HNS poslovao na nuli u 2011. godini
Skupština Hrvatskoga nogometnog saveza usvojila je prijedlog završnog računa za 2011. godinu u kojem prihod iznosi 90.350.480,46 kuna uz jednaki rashod. Za 2012. godinu predviđen je prihod od 133.198.00,00 kuna, a rashod 130.417.000,00 kuna pri čemu je razlika 2.781.000,00 kn. Skupština je pritom pozitivno odgovorila na apel klubova prve i druge lige za financijskom pomoći. Savez će u tu svrhu izdvojiti pet posto sredstava koje će dobiti iz blagajne UEFA-e na ime plasmana na Europsko prvenstvo. Tih pet posto odnosi se samo na onaj dio novca koji će pripasti Savezu, dakle bez onog dijela kojeg će dobiti igrači i stožer.{/jb_blackbox-right}

- Važna je i centralizacija tv prava za sva 53 saveza, a ona počinje 2014. godine u kvalifikacijama za EP 2016. Svakom je savezu zajamčeno 14,5 milijuna eura po kvalifikacijskom ciklusu uz mogućnost dodatnih sredstava. Neće kao dosad sve ovisiti o atraktivnosti kvalifikacijske skupine. Nije u nogometu sve savršeno, veliki su izazovi bili zadnjih godina. U Hrvatskoj smo svjedoci problema s korupcijom i huliganizmom, ali to nije samo problem hrvatskog nogometa, već problem u cijelom svijetu. Zajedničkim radom uz pomoć državnih organa možemo očekivati rješavanje problema.“

Laurinec je također čestitao hrvatskoj reprezentaciji na plasmanu na EP i dodao:

- Budući da na EP-u nema slovačke reprezentacije, ondje ću navijati za – Hrvatsku.

 

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.