UEFA potvrdila: EURO 2020 igra se u 13 zemalja, Hrvatskoj za kandidaturu treba novi stadion

Petak, 25. siječnja 2013. 21:19 Napisao/la  SC

Prema Vrbanovićevim riječima izgradnja novog stadiona s pratećim sadržajima stajala bi oko 150 milijuna eura

 

Izvršni odbor Kuće europskog nogometa UEFA-e potvrdio je na svome sastanku u petak u Nyonu da će se Europsko prvenstvo 2020 godine definitivno igrati u 13 država diljem kontinenta. U 12 država igrat će se po tri susreta grupne faze i jedan susret četvrtfinala, dok će se jedno polufinale te finale igrati u istoj  zemlji.

Ključni operativac HNS-a Damir Vrbanović najavio je da će Hrvatska ući u kandidaturu, no za to joj treba pomoć države ili kredit. Potvrdio je Vrbanović time riječi predsjednika HNS-a Davora Šukera koji je o toj temi govorio uoči stogodišnjice Saveza.

Prema Vrbanovićevim riječima izgradnja novog stadiona s pratećim sadržajima stajala bi oko 150 milijuna eura. Minimalni kapacitet stadiona je 50.000 gledatelja, ali će UEFA napraviti maksimalno dvije iznimke za stadione od barem 30.000 gledatelja. Krajnji rok za prezentaciju kandidatura stadiona ističe 2016 godine

Kapacitet stadiona treba biti:

. 70,000 za polufinale/finale;

. 60,000 za četvrtfinale;

. 50,000 za osminu finala i utakmice po skupinama

.

Sve reprezentacije sudjelovat će u kvalifikacijama i 13 zemalja koje će ugostiti utakmice neće se zbog toga automatski kvalificirati. Maksimalno dvije domaće momčadi bit će ždrijebane u svaku od šest skupina, a svakome domaćinu koji se kvalificirao jamčiti će se dvije domaće utakmice tijekom natjecanja po skupinama.

Raspoređivanje reprezentacija domaćina uzet će u obzir i udaljenosti putovanja (let zrakoplovom ne bi trebao biti duži od dva sata kako bi se navijačima olakšalo putovanje).

Izvršni odbor UEFA-e odobrio je i tijek procesa kandidature:

. 28 ožujak 2013: Odobravanje zahtjeva za kandidaturu i propisa kandidature

. Travanj 2013: Objava zahtjeva kandidature i pokretanje kandidacijske faze

. Rujan 2013: Formalna potvrda njihovih kandidatura od strane kandidata

. Travanj/Svibanj 2014: Podnošenje kandidacijske dokumentacije i početak evaluacijske faze

. Rujan 2014: Odabir gradova kandidata od strane Izvršnog odbora UEFA-e

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.