UEFA MORALNA VERTIKALA

Tko je Platini da drži predike o korupciji u nogometu!?

Četvrtak, 06. prosinca 2012. 12:50 Napisao  I. V.

Najgora moguća Platnijeva preporuka je da se spominje kao izvjesni Blaterrov nasljednik na čelu FIFA-e

Michel Platini izgovorio je za govornicom zagrebačkog HNK-a nekoliko rečenica koje spadaju u presedan na rubu diplomatskog incidenta. Tijekom proslave 100-godišnjice HNS-a mimo svih dobrih običaja predsjednik UEFA-e zdravicu je pretvorio u žestoku kritiku hrvatskog nogometa nakon čega se nitko nije osjećao dobro.

Budući da riječi poput korupcija i huliganizam ne spadaju u čestitarski vokabular, Platini se očito s razlogom drznuo demonstrirati silu u glavnom gradu države koju u svijetu nogometa predstavljaju pokunjeni mediokriteti, koji su stoički odtrpjeli uvrede sumnjivog, narogušenog tipa s razbarušenom frizurom iz igračkih dana. Stereotipne reakcije uvaženih hrvatskih dužnosnika različitih društvenih profila (Šuker, Jovanović, Vrbanović…) otkivaju podanički mentalitet koji se u nuždi uvijek snuždi! Netko bi trebao pustiti Zdravka Mamića da kaže što misli o Platiniju, Blatteru i ostalim korumpiranim skorojevićima iz Nyona i Zuricha.

Tko je Platini da sebi uzima pravo usred Zagreba moralnim prodikama kvariti proslavu stogodišnjice nogometa koji u nukleusu baštini sve najbolje što Hrvatska ima? Predsjednik UEFA-e?! Čega je to Platini predsjednik? Zar o korupciji može govoriti predsjednik asocijacije, koji je skoro propao u zemlju kada je u Cardiffu otvorio omotnicu na kojoj je pisalo da su Ukrajina i Poljska postale domaćini EP-a 2012. godine! Uznevjereni Platinijev pogled više je rekao od stotinu riječi!

Prvo treba znati da je Michel Platini presjednik UEFA-e postao na kongresu u Dusseldorfu isključivo zahvaljujući spletkama Josepha Blattera, predsjednika FIFA-e i Platinijeva mentora. Lennarht Johansson nije imao šanse, bivši predsjednik UEFA-e i zakleti Blatterov neprijatelj izgubio je izbore klasičnom kupovinom glasova tzv. malih država među kojima je navodno bio i hrvatski glas. Dvije godine nakon Platinijeva izbora već se promijenio format Lige prvaka u koju sada lakše ulaze i zarađuju klubovi poput Dinama, a Platini najavljuje još širi format. Svi smo mi Liga prvaka dok je Michela Platinija i kupovine glasova!

Drugo što treba znati je da su o moralnom integritetu visokih dužnosnika UEFA-e i FIFA-e napisani traktati, a najgora moguća Platnijeva preporuka je da se spominje kao izvjesni Blaterrov nasljednik na čelu FIFA-e. Isušivanje nogometne močvare, sintagma koju upotrebljava Željko Jovanović, niti je ministrova, niti je originalno hrvatska jezična umotvorina.

- Blatter jasno treba pokazati tokom narednih dvanaest mjeseci kako planira isušiti ovu močvaru. Ako to ne uspije, onda se mora naći način da se Blatter skloni s pozicije predsjednika FIFA-e, izjavio je predsjednik Bayerna Uli Hoeness početkom ove godine.

A tko je pak Sepp Blatter? O sumnjivim rabotama čovjeka koji je prvo izmislio, a onda i postavio Michela Platinija na čelo UEFA-e, može se satima „googlati“! Evo podsjetnika na samo nekoliko zadnjih, još uvijek aktualnih ovogodišnjih afera:

- Nigerijca Amosa Adamua novinar The Sunday Timesa snimio je dok je tražio 800.000 američkih dolara za njegov glas prilikom glasovanja za domaćine SP-a 2018. i 2022. godine

- Bivši dopredsjednik FIFA-e Jack Warner izjavio je da je dobio televizijska prava za Svjetsko prvenstvo za samo jedan dolar nakon što je pomogao Blatteru da pobijedi na izborima za predsjednika FIFA-e

- Nakon opsežne istrage Blatter je morao priznati da je znao da je marketinška agencija ISL uplaćivala novac na račun bivšeg predsjednika FIFA-e Joaoa Havelangea, koji je Blattera postavio za predsjednika FIFA-e. Isto kao što Blatter namjerava Platinija postaviti za predsjednika FIFA-e samo zato da se nakon njegova odlaska ne otvaraju ladice sa sumnjivim papirima.

FIFA je toliko korumpirana da Blatter za govornicom zagrebačkog HNK-a nije mogao reći ništa pametnije nego da mu je drago što je Platini prije njega govorio. Cinizam predsjednika FIFA-e dublje je ukorijenjen u korumpiranom sustavu koji je iznjedrio predsjednika UEFA-e, nego što je korupcija ukorijenjena u hrvatskom nogometu.

Blatter najbolje zna zašto je Platini među zadnjima u zagrebačkom HNK-u imao moralno pravo držati predike o korupciji u nogometu.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.