STO GODINA HNS-a

Slatkorječivi Blatter pokušao ublažiti Platinijeve kritike

Utorak, 04. prosinca 2012. 20:35 Napisao/la  SC

 Ja ću izraziti divljenje svime što je Hrvatska stvorila u nogometnom svijetu, rekao je Blatter

Predsjednik FIFA-e Joseph Blatter prošao je crvenim tepihom na zagrebačkom Trgu Maršala Tita u Zagrebu  i zauzeo svoje mjesto u svečanoj loži Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu gdje je održana svečana akademija povodom stogodišnjice Hrvatskog nogometnog saveza.

No, Blatter je bio samo "prvi među jednakima". Uz njega su bili prvi čovjek UEFA-e Michel Platini, te 35 predsjednika nogometnih saveza članica UEFA-e od kojih posebno valja istaknuti predsjednika Španjolskog nogometnog saveza Angela Mariju Villar Lona, predsjednika Njemačkog nogometnog saveza Wolfganga Niersbacha, dopredsjednika Engleskog nogometnog saveza Davida Gilla. Došli su Ivica Osim, Dejan Savićević i Tomislav Karadžić, prvi ljudi nogometa u BiH, Crnoj Gori.

Ćiro i Štimac, Marković i Španjol
Nakon silne medijske pompe i "napuhane prepirke" trener svih trenera i njegova sina razmetnog, u zagrebačkom su HNK sjedili su jedan do drugoga i prema viđenome dobro su se zabavljali Miroslav Ćiro Blažević i Igor Štimac.
Još jedan par plijenio je pozornost. Jedan do drugoga sjedili su bivši predsjednik HNS-a Vlatko Marković i nekadašnji predsjednik Rijeke Ljubo Španjol.
Svaka čast onome tko je slagao raspored sjedenja na svečanosti.

Državni vrh predvodio je predsjednik Vlade RH Zoran Milanović i ministar znanosti obrazovanja i sporta Željko Milanović.

Sve je počelo himnom u izvedbi Sandre Bagarić, a potom je za govornicu izašao predsjednik HNS Davor Šuker

- Raduje nas što ste se odazvali u tolikom broju. Posebno pozdravljam sve svoje suigrače i naše reprezentativce. Nogomet je sport koji okuplja ljude neovisno o rasi, vjeri i naciji. Stoga ne čudi da je FIFA brojnija organizacija od Ujedinjenih naroda. Nogomet ne može bez suradnje sa državnim institucijama dati doprinos u borbi protiv kriminala i korupcije. Simbol našeg zajedništva je kockasti dres prepoznatljiv diljem svijeta. Naše djelovanje mora ispuniti očekivanja navijača. U ujedinjenoj Europi u koju dogodine ulazi i Hrvatska, moramo učiniti sve da hrvatski nogomet približimo europskim standardima. Vjerujem da ćemo na tome putu koji neće biti nimalo lak i jednostavan imati punu potporu UEFA-e i FIFA-e, rekao je Šuker.

U jednosatnom programu koji je vodila Nevena Rendeli posebno je mjesto zauzeo 20-minutni dokumentarni film o povijesti HNS-a, počevši od 13. lipnja 1912. godine kada je tadašnji Hrvatski sportski savez osnovao nogometnu sekciju pa do današnjih dana.

Nakon filma himnu Europske unije "Odu radosti" izvela je čelistica svjetskog glasa Ana Ruchner, a potom se okupljenima obratio prvi čovjek europskog nogometa Michel Platini koji je u oštrom obraćanju rekao što misli o stanju u hrvatskom nogometu.

Nakon njegova govora strasti je smirio Tony Cetinski, koji je otpjevao "Torna a Surriento" a onda  se za govornicu popeo predsjednik FIFA Blatter čiji su tonovi bili pomirljivi i svečarski.

- Ja sam danas ovdje u ime FIFA-e koja broji 209 članica. Drago mi je Michel da ste ovdje i da je govorio o raznim temama. Ja ću izraziti divljenje svime što je Hrvatska stvorila u nogometnom svijetu, nogomet je nešto više od igre. To nije samo zapucana prigoda ili postignut pogodak.  Nogomet se igra u svim zemljama, nogomet je nešto što spaja ljude. Nogomet se igra u svakoj sekundi svakoga dana.  Bitno je i to da u nogometu nema socijalnih razlika, jer svi su jednaki na nogometnom terenu. I suci i treneri i svi ostali su dio nogometne igre. Trebamo zadržati nogomet tamo gdje mu je mjesto i gdje možemo uživati u igri i smiriti strasti. Imate pravo. Budućnost je pred Vama, trebate se plasirati na Svjetsko prvenstvo, ali morate znati da to žele i mnogi drugi i zato budite dio velike nogometne zajednice, rekao je Sepp Blatter

Svčanost su nastupom zaključili Klinci s Ribnjaka dok su mnogima još dugo odzvanjale riječi  Michela Platinija

Nakon svečanosti domaćini i uzvanici otišli su u Hotel Westin gdje je priređena gala večera za oko sedamsto uzvanika.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.