SKUPŠTINA HNS

Gubitak od 5,6 milijuna kuna

Petak, 06. travnja 2018. 15:43 Napisao/la  SC

HNS u 2017. godini prihodovao 142 mil. kuna

Davor Šuker
Davor Šuker

 U Zagrebu je održana Skupština Hrvatskog nogometnog saveza uoči koje je održan sastanak Izvršnog odbora.

Skupština Hrvatskog nogometnog saveza održana je u zagrebačkom hotelu Sheraton, a dnevni red uključivao je i prihvaćanje izvješća o radu Izvršnog odbora i drugih tijela u 2017. godini, prijedlog završnog računa za proteklu godinu te izvješće revizora. Prisustvovalo je 39 članova, uz 17 odsutnih.

Revizorsko izvješće predstavio je Vladimir Topolnjak iz PwC-a te potvrdio kako je revizija obavljena u skladu s međunarodnim standardima.

- Svi financijski izvještaji Hrvatskog nogometnog saveza istinito i fer prikazuju financijski položaj HNS-a i financijsku uspješnost, u skladu sa Zakonom o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija, smatra Topolnjak.

Hrvatski nogometni savez ostvario je u 2017. godini prihode u iznosu od 142.124.409,04 kuna, a rashode u iznosu od 147.743.925,21 kunu te ostvario manjak prihoda nad rashodima u iznosu od 5.619.516,17 kuna.

U odnosu na planirano, prihodi su ostvareni 109,3 posto, a rashodi 108,6 posto, te manjak prihoda nad rashodima 93,7 posto.

- Manjak prihoda nad rashodima očekivan je s obzirom da se u 2017. godini nisu održavale završnice europskog ili svjetskog prvenstva. To je uobičajena praksa. Savez je u 2017. godini ostvario sve programske ciljeve, a jedan od najvažnijih je plasman A-reprezentacije na SP, što će donijeti značajna financijska sredstva koja će nam omogućiti nova ulaganja u razvoj nogometa. HNS u potpunosti i u rokovima podmiruje svoje obveze prema dobavljačima i državnim institucijama, a finacijskim će sredstvima kao i uvijek raspolagati racionalno i odgovorno, strogo pazeći da se sve aktivnosti realiziraju u skladu s planovima", objasnila je Ružica Bajrić, voditeljica Odjela za računovodstveno-financijske poslove.

Izglasane su izmjene Statuta i Disciplinskog pravilnika te su odbijene dvije molbe za ublažavanje kazni, a HNS-ov direktor natjecanja i infrastrukture Marijan Kustić objavio je kako je dovršen natječaj za obnovu prvoligaških terena:

- Odabrali smo dva izvođača radova i idući ćemo tjedan s njima održati sastanke. S gradovima smo već potpisali ugovore i krećemo s tim, možda i najvećim, projektom Hrvatskog nogometnog saveza, kazao je Kustić.

Predsjednik udruge Nogometni sindikat Dario Šimić ukazao je na još jednu važnu temu:

- S obzirom na iznenadne smrti spotaša na terenu, Nogometni sindikat proveo je anketu među igračima i u dogovoru s liječnicima zaključeno je kako je nužno obvezni liječnički pregled učiniti detaljnijim. Nećemo spriječiti svaku smrt, ali detaljnijim i redovitim pregledima mogli bismo smanjiti smrtnost, kaže Šimić.

Izvršni odbor HNS-a na svojoj je sjednici jednoglasno donio prijedlog da za počasnog glavnog tajnika Saveza odabere Antu Pavlovića, koji je gotovo neprekidne 62 godine svog života član izvršnih tijela HNS-a.

-  U nogometu sam u kontinuitetu 70 godina. Kada sam se opredijelio za nogomet, imao sam sreću da sam ostvario tri velike funkcije - glavnog tajnika HNS-a, direktora Dinama u teškim trenucima kada smo osvojili prvenstvo Jugoslavije i kao prvi Hrvat na funkciji glavnog tajnika Jugoslavenskog nogometnog saveza i to u važnim trenucima. Imao sam sreću upoznati prvog predsjednika HNS-a, gospodina Zoričića. Tada nam nisu dopustili osnivanje našeg saveza. U temelje hrvatskog nogometa ugrađena je borba HNS-a za samostalnost Hrvatske. Ona se vodila u svim fazama, posebno u Jugoslaviji. I utakmicom protiv SAD-a ostvarena je konačna pobjeda, kao jedinstvene utakmice u svijetu gdje je jedna reprezentacija izvan Fife igrala s momčadi iz Fife. Tada je počeo naš veliki niz. Zadržimo te vrijednosti hrvatskog nogometa, razvijajmo nacionalnu svijest, mi smo kroz nogomet donijeli našu himnu, zastavu i grb u sve domove svijeta, što nitko ni izbliza nije učinio. Zato budimo ponosni na Hrvatski nogometni savez i hrvatski nogomet,  poručio je Pavlović.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.