Ranko Ostojić: Vlada je itekako zainteresirana da se ne dopusti diskriminacija i neprihvatljivo ponašanje

Četvrtak, 08. svibnja 2014. 20:55 Napisao/la  SC

U organizaciji HNS-a i MUP-a u zagrebačkom Hiltonu razgovaralo se o stanju sigurnosti na stadionima Prve HNL

U organizaciji Hrvatskog nogometnog saveza i Ravnateljstva policije Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, u zagrebačkom Hiltonu razgovaralo se o stanju sigurnosti na stadionima Prve HNL i provedbi Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima, postupku licenciranja te mogućnostima HNS-a u projektu prodaje ulaznica s prikupljanjem osobnih podataka i kontrole ulaska, kao i perspektivi sudjelovanja klubova i gradova u istom.

Zakon o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima regulira obveze po pitanju standarda opremanja sportskih objekata i nalaže mjere koje su zajednički dužni provesti vlasnici i korisnici stadiona.

Postojeće stanje stadionske infrastrukture loše utječe na ukupno stanje zaštite i sigurnosti na nogometnim utakmicama. Poboljšanje i modernizacija stadiona preduvjet su za stvaranje ugodnije i poželjnije atmosfere na nogometnim priredbama. Doneseni su sljedeći zaključci:

1. Ministarstvo unutarnjih poslova će u okviru svojih nadležnosti poduzimati mjere u odnosu na one vlasnike stadiona i klubove koji ne ispunjavaju zakonske obveze, te će sukladno pojedinim prosudbama razmotriti i poduzimati druge mjere kao što su skraćenje kapaciteta. Pored toga, Ministarstvo unutarnjih poslova će izdavati rješenja o zabrani javnog okupljanja ako poduzete mjere sigurnosti od strane organizatora nisu u skladu sa sigurnosnom prosudbom te se u takvim situacijama nogometne utakmice mogu odigravati bez prisutnosti gledatelja.

2. Hrvatski nogometni savez će za natjecateljsku 2015/16. godinu:

a) U Prosudbi sigurnosti uvesti nove elemente za provjeru koji se odnose na:

- Kontrolnu prostoriju na stadionu;
- Sustav video nadzora, odnosno televizijskog nadgledanja – sustav zatvorenog kruga;
- Sustav uređaja za kontrolu ulaska i nadgledanje ulaska gledatelja.

b) U sustavu licenciranja klubova kriterij koji se odnosi na sustave uređaja za kontrolu ulaska i nadgledanje ulaska gledatelja promijenit će u stupanj „A“ čije je ispunjenje obvezno za dobivanje UEFA licence i Licence za Prvu HNL.

3. Klubovi i vlasnici stadiona će bez odlaganja poduzeti mjere za poboljšanje standarda i instalaciju potrebne opreme i uređaja na stadionima – sustav video nadzora i elektronske kontrole ulaska gledatelja (brojači-čitači ulaznica), te će o tome odmah obavijestiti Hrvatski nogometni savez i nadležne policijske uprave.

Na Okruglom su stolu sudjelovali najviši predstavnici HNS-a i MUP-a te predstavnici klubova Prve lige, klubova prijavljenih za licencu za Prvu ligu, predstavnici Udruge klubova Prve HNL te predstavnici gradova, odnosno vlasnika stadiona.

- Želja je HNS-a da s Vladom RH i gradovima poboljša sportsku infrastrukturu i ispuni zakonske obveze. Siguran sam da će kvalitetniji stadioni, bolja organizacija nogometnih natjecanja i zajednička odgovornost vlasnika stadiona i klubova dovesti do boljeg ponašanja na nogometnim utakmicama.Zahvaljujem se Vladi RH, posebno MUP-u RH i Ravnateljstvu policije što pomažu nogometu i nose najveći teret i odgovornost za ukupno stanje sigurnosti na našim natjecanjima. Ulaganja u infrastrukturu će ponovno vratiti obitelji na naše utakmice i omogućiti da bude bitno samo ono što se zbiva na nogometnom terenu, rekao je predsjednik HNS-a Davor Šuker.

- Vjerujem da svi koji su bili ovdje dijele isto mišljenje, da se kroz poštovanje zakona i kvalitetnu infrastrukturu može postići bolja sigurnost za sve one koji zaslužuju imati pravo slobodno navijati za svoje klubove, a da pritom ne budu ugroženi od onih čija je namjera iskazivati nasilničko ponašanje i ugrožavati sport. Nužnost postupanja policije jasan je znak da nisu poduzete one mjere koje pripadaju organizatorima sportskog natjecanja. Predugo su trajala odgađanja raznih situacija. Danas su određeni rokovi, odgoda više neće biti. Vlada RH itekako je zainteresirana da se poštuje Zakon o sprječavanju nereda, niti dopusti diskriminacija ili neprihvatljivo ponašanje. Interes je i HNS-a i MUP-a da imamo atmosferu kao na drugim europskim stadionima, s tisućama ljudi. Branim postupanje policije koja postupa po zakonu i tražim da se osobe koje su počinile prekršaje sankcioniraju, rekao je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.