NOVA FARSA U HNS-u

Udruga prvoligaša opstala mimo volje središnjice

Ponedjeljak, 31. ožujka 2014. 16:24 Napisao  I. V.

Damir Mišković sada ima dva mandata u novom sazivu IO-a HNS-a

Udruga prvoligaša opstaje unatoč suprotnim namjerama Davora Šukera i Zdravka Mamića! Na sjednici Skupštine Udruge prvoligaša održanoj u ponedjeljak u Zagrebu, članovi Udruge odlučili su suprotno napucima središnjice.  Tim povodom udruga je objavila sljedeće priopćenje:


Na sjednici Skupštine Udruge profesionalnih klubova Prve HNL održanoj u Zagrebu raspravljalo se o budućem statusu Udruge i prijedlogu o prestanku rada i spajanju s Hrvatskim nogometnim savezom. S obzirom da za navedenu odluku nije dobiven dovoljan broj glasova predstavnika klubova, a sukladno Statutu Udruge Prve HNL, odluka o promijeni nije donijeta, stoji u kratkom priopćenju.

Mišković ima dva mandata u Izvršnom odboru HNS-u
Damir Mišković ostaje predsjednik Udruge prvoligaša što mu prema Statutu jamči mjesto dopredsjednika HNS-a u budućem sazivu Izvršnog odbora HNS-a.
Na nedavno održanoj Skupštini NS-a Primorsko-goranske županije, Mišković je postao član Izvršnog odbora HNS-a kao predstavnik matične županije. U svojstvu gosta izvršni predsjednik HNS-a Damir Vrbanović unaprijed je Miškovića proglasio budućim dopredsjednikom HNS-a. U konačnici nije pogriješio.
Na kraju ispada da je Mišković ostvario pravo na dva mandata budući da će član budućeg Izvršnog odbora HNS-a postati kao predsjednik Udruge prvoligaša i delegat županijskog saveza.
Inače, Mišković se nije pojavio na sjednici Skupštine Udruge prvoligaša. Umjesto njega Rijeku je predstavljao Dean Šćulac.

Tehnički, dogodilo se sljedeće. U  Statutu Udruge prvoligaša u glavi VIII pod naslovom Prestranak Udruge stoji članak 36. u kojemu piše da Odluku o prestanku Udruge donosi Skupština Udruge dvotrećinskom većinom ukupnog broja članova Skupštine. Udruga ima 10 članova što znači da je najmanje 7 članova trebalo glasovati za prestanak postojanja Udruge.

Dopredsjednik Udruge Reno Sinovčić u svojstvu predstavnika Zadra prije nekoliko dana javno je obznanio da se protivi ukidanju Udruge. Sinovčić smatra da bi ukidanje Udruge još više otežalo položaj klubova, koji bi ostali bez autonomije i ono malo sredstava koje namiče Udruga preko svojih sponzora. Čudno obrazloženje s obzirom da Udruga prvoligaša stalno traži financijsku pomoć HNS-a.

Zadru se pridružio Hajduk predsjednik kojega Marin Brbić na nedavnoj županijskoj skupštini nije prošao kao delegat matičnog saveza u budućem sazivu Izvršnog odbora HNS-a. Ukidanjem Udruge Hajduk bi bio potpuno marginaliziran budući da bio ostao  bez predstavnika u tijelima izvršne vlasti HNS-a.

Zadar i Hajduk imaju jasne motive zbog kojih su bili protiv ukidanje Udruge, ali presudili su glasovi Slavena Belupa i Splita. A presudili su tako da se predstavnici dvaju klubova nisu pojavili na Skupštini. Zašto se nisu pojavili, može se samo spekulirati. Split vode građevinski poduzetnici braća Žužul, njihova je pozicija neovisna. Zanimljivo je da su Žužuli u svim unutrašnjim previranjima u HNS-u birali strane mimo volje Hajduka.

Split i Hajduk uglavnom su bili na suprotnim stranama, počev od borbe za vlast između pokojnog Vlatka Markovića i Igora Štimca, koji je uživao potporu Hajduka. Ovoga puta Split se šutke priklonio Hajduku, jedini zajednički interes može biti lokalni. Na nacionalnoj razini klubovi vode posve neovisnu politiku.

Predstavnici Slavena Belupa nisu se pojavili zbog nekih drugih razloga. Otkada je SDP preuzeo vođenje Podravke i Belupa, dva najveća klupska sponzora, koprivnički klub više nije u milosti središnjice HNS-a i najveći je kandidat za ispadanje iz Prve lige.

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.