CRNI FONDOVI HNS-a

Bajić može optužiti HNS isto kao što je optužio HDZ

Ponedjeljak, 12. prosinca 2011. 11:40 Napisao  I. V.

Pravosudna akcija neće riješiti probleme unutar HNS-a bez utjecaja politike

Mladen Bajić
Mladen Bajić

Uhićenje Željka Širića i Stjepana Djedovića najveća je nogometna afera od osamostaljenja. Od uhićenja bivšeg premijera Ive Sanadera hrvatsko pravosuđe iskazuje karakteristike punopravne članice EU,  u incijalnoj fazi akcija "Osječka hobotnica" po obimu, značaju i načinu djelovanja spada u kategoriju njemačke istrage o namještanju rezultata braće Šapina. Kakav rasplet najnovije nogometne afere možemo očekivati u svjetlu društvenih promjena koje nameće EU? Svima je jasno da se ništa radikalno  u HNS-u neće promijeniti ostane li pravosuđe na optužnici protiv Širića i Djedovića. U ovom trenutku vitalni interes vrhuške HNS-a je da Širić i Djedović postanu izdvojeni slučaji, a USKOK traži dokaze temeljem kojih državni odvjetnik Mladen Bajić može optužiti vrh HNS-a zbog udruživanja radi počinjenja zločina. Isto kao što je optužio HDZ! Od kada je predsjednik Hajduka Hrvoje Maleš platio 30.000 eura za pošteno suđenje, nema dvojbi da  crni fondovi unutar HNS-a postoje. Istraga će pokazati postoji li razlika između crnih fondova u HDZ-u i HNS-u.

Moguća su dva pravosudna raspleta. Ako odvjetništvo ne dokaže da su Širić i Djedović članovi zločinačke organizacije, vrhuški HNS-a neće se ništa dogoditi. U tom slučaju akcija USKOK-a postaje prilog kronolgiji nogometnih afera bez većih posljedica na ustroj HNS-a što Bajić ne smije dopustiti!   Dokaže li istraga postojanje zločinačke organizacije unutar HNS-a, državni odvjetnik može optužiti HNS kao pravnu osobu i stvoriti pretpostavke da se Kuća nogometa temeljito počisti.  U tom slučaju veliko čišćenje ne može početi bez izravnog utjecaja politike, što znači da državne institucije moraju odrediti pravila društveno prihvatljivog ponašanja i pokrenuti procese promjena unutar HNS-a.

 Prošla su vremena Slavka Šajbera, koji je sredinom osamdesetih prošlog stoljeća preko noći promijenio pravila ponašanja unutar FSJ-a. Većina današnjih čelnika HNS-a  baštini drage uspomene iz Šajberovih vremena, kada je predsjednik HNS-a Vlatko Marković dosegnuo vrhunce trenerske karijere.  Mentalitet vođenja nogometne organizacije ostao je isti kao u Šajberovo doba, HNS je bazično toliko devijantan da  unutrašnje promjene neće biti moguće provesti dok namještanje rezultata u veteranskim utakmicama bude društveno prihvatljivo ponašanje. Ne samo prihvatljivo, nego i poželjno! Skepticizam oko ishoda pokušaja Igora Štimca da sruši Markovića duboko je ukorijenjen u svijesti da su prevrat unutar HNS-a predvodili ljudi suprotnog predznaka, ali istog mentaliteta. 

Kako se Hrvatska približava EU kompleksni procesi promjena zahvaćaju sve društvene strukture. Pravosudni proces protiv  "Osječke hobotnice" početak je kraja ovakvog HNS-a budući da su državne institucije napokon počele raditi svoja posao. Hrvatskoj je trebalo deset godina da postane punopravni član EU, procesi promjena su dugotrajni i ne treba gajiti iluzije da će preko noći nestati svi vinovnici nogometnih afera u proteklih dvadesetak godina. Većina već danas razvija svijest o čistoj savjesti, nitko od njih pojma nije imao što su godinama radili Širić i Djedović!

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.