HNS predstavio VAR tehnologiju, primjena počinje na proljeće iduće sezone

Utorak, 14. svibnja 2019. 20:42 Napisao/la  HNS
HNS predstavio VAR tehnologiju, primjena počinje na proljeće iduće sezone

 

Hrvatski nogometni savez održao je konferenciju za medije u prostorima Sudačke komisije u Sesvetama tijekom koje su brojni predstavnici medija upoznati s VAR tehnologijom i opremom, u čemu je sudjelovao i najveći svjetski stručnjak za VAR, tehnički direktor IFAB-a David Elleray.

Konferenciju za medije otvorili su voditeljica odjela međunarodnih poslova i licenciranja Ivančica Sudac te dopredsjednik Saveza i voditelj projekta uvođenja VAR sustava u Hrvatsku Ante Kulušić.

- Danas smo na trećem VAR seminaru u Hrvatskoj, a svaki od njih odvija se po strogom protokolu IFAB-a. Ista oprema koju danas vidite koristit će se na hrvatskim stadionima. Proces uvođenja VAR tehnologije je vrlo dug i opširan te svaki sudac mora proći određeni broj isječaka i utakmica prije nego što je spreman koristiti VAR tehnologiju. Ipak, s obzirom na to što će VAR tehnologija donijeti hrvatskom nogometu i na sve ono što je već donijela svjetskom nogometu, ništa nam nije previše teško. Nadam se da ćemo uspjeti do proljetnog djela sljedeće sezone uvesti VAR tehnologiju na svaku utakmicu. Najvažnije je da se greške umanje i izbace, no važno je zapamtiti kako sudac na terenu i dalje odlučuje o svemu, a tehnologija mu samo pomaže da pogleda detalje, poručio je Kulušić.

Projekt uvođenja VAR tehnologije financiran je sredstvima iz Fifnog Forward programa, što je detaljnije objasnila voditeljica odjela međunarodnih poslova i licenciranja Ivančica Sudac:

- Uvođenje VAR tehnologije dio je strateškog programa Hrvatskog nogometnog saveza za razdoblje između 2018. i 2022. godine, a s planiranjem ovog projekta započeli smo još u vrijeme kada je FIFA donijela odluku kako će VAR tehnologija biti primijenjena na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Prve razgovore o uvođenju VAR tehnologije obavili smo u proljeću 2018. godine te smo nakon toga slijedili sve potrebne korake i pripremili plan projekta kako bismo se aplicirali za sredstva iz Fifinog programa Forward, koji služi za pomoć savezima članovima u provedbi poslovnih i sportskih projekata. Trenutno smo u fazi realizacije projekta te slijedimo strogi protokol kojeg su uvele FIFA i IFAB, a projekt uvođenja VAR-a provodimo u suradnji s vlasnicima televizijskih prava za Hrvatski Telekom Prvu ligu te s tehničkim partnerom Croatelom. Hrvatski nogometni savez prvi je u ovom dijelu Europe koji uvodi VAR tehnologiju, prije svega zato što se svaka utakmica HT Prve lige prenosi na televiziji – a VAR je koristan samo onda kada utakmicu snima dovoljan broj televizijskih kamera preko kojih se situacije ponekad na ekranu mogu vidjeti čišće nego što ih sudac vidi na terenu. VAR tehnologiju počet ćemo koristiti tek onda kada nam IFAB potvrdi da su infrastruktura, tehnologija i suci koji je koriste potpuno spremni, kaže Sudac koja je također objasnila kako u Hrvatskoj neće postojati centralna prostorija za VAR tehnologiju, već će na svakom stadionu biti osigurana posebna prostorija kako bi se smanjila mogućnost problema sa signalom.

Nakon uvodne konferencije za medije uslijedilo je predavanje tehničkog direktora IFAB-a te proslavljenog engleskog nogometnog suca Davida Elleraya, koji je dan ranije održao predavanje za sve suce koji sudjeluju na seminaru.

- Mediji su vrlo važni za ovaj projekt te novinari mogu pomoći javnosti kako bi razumjela što VAR može, ali i ono što ne može i ne smije. Drago mi je što sam u ime IFAB-a došao u Hrvatsku te mogu svjedočiti ovom posebno trenutku u hrvatskom nogometu. Prije nego što uvedu VAR tehnologiju, svako natjecanje i savez moraju dobiti odobrenje Fife i IFAB-a, a HNS za sada sasvim točno prati raspored uvođenja te su prisutna administracija i instruktori vrlo kvalitetni, izjavio je Elleray o dosadanjem napretku po pitanju uvođenja VAR-a u HT Prvu ligu.

Proslavljeni sudac David Elleray u sklopu je svog predavanja podijelio i simpatičnu priču o upoznavanju s predsjednikom HNS-a Davorom Šukerom.

Naime, kada je Šuker prešao iz Španjolske u Englesku, Elleray je sudio na njegovoj prvoj utakmici za Arsenal.

Ispričao je kako se Šuker prije utakmice došao predstaviti te mu je rekao kako ga je prije viđao na televiziji i da mu je drago što baš Elleray sudi na njegovoj prvoj utakmici.

Šuker je već u prvom poluvremenu zabio gol, na čemu mu je Elleray čestitao.

Kada je jedan igrač kasnije na njemu učinio prekršaj te je Šuker ostao na podu, Elleray mu je u šali zaželio dobrodošlicu u engleski nogomet, a Šuker mu je na prvoj lekciji o engleskom nogometu zahvalio time što mu je poklonio svoj dres nakon utakmice.

Elleray je također objasnio i glavne principe iza uvođenja VAR tehnologije:

- VAR tehnologija je najvažnija i najbrža revolucija u modernom nogometu – VAR se prvi put koristio na nogometnoj utakmici 2016. godine, a već je 2018. godine korišten na najvažnijoj utakmici na svijetu. Naša misao vodilja za VAR tehnologiju i za video pomoćne suce jest što manje miješanja u igru uz što veći pozitivan učinak. Cilj VAR-a jest zaustaviti jasne i očite greške te skrenuti pozornost na važne situacije koje je sudac propustio. VAR tehnologija namijenjena je da se koristi isključivo u trenucima koji mogu promijeniti utakmicu, a to su (1) golovi, (2) kazneni udarci, (3) dosuđeni crveni kartoni ili neprimijećeni incidenti za crvene kartone te (4) situacije zamjene identiteta, kaže Elleray.

VAR instruktor Bruno Marić i njegov pomoćnik Tomislav Šetka nakon toga su predstavnike medija upoznali s opremom koja će se koristiti za VAR, a Marić je detaljno objasnio kako izgleda korištenje VAR tehnologije na utakmici.

Predstavnici medija imali su potom priliku vidjeti kako funkcionira korištenje opreme u praksi s nekoliko zanimljivih primjera iz MAXtv Prve lige.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.