ČEKA SE SUGLASNOST MUP-a

HNS zabranio dolazak gostujućim navijačima

Srijeda, 18. travnja 2012. 14:04 Napisao/la  SC

Udruga prvoligaša tražila rigidniji pristup od onoga kojega nalaže akcijski plan, kaže Zoran Cvrk

Izvršni odbor Hrvatskoga nogometnog saveza jednoglasno je podržao prijedlog Udruge prvoligaša o zabrani dolaska gostujućih navijača na utakmice HNL-a. No, ta podrška ne znači da će zabrana doista i zaživjeti u stvarnosti. Čelnici Saveza ističu da konačnio pravorijek donijeti nakon konzultacija s Ministarstvom unutarjnih poslova.

Čelnici Udruge prvoligaša, kao o Josip Brezni, povjerenik natjecanja Prve HNL, predlažu da u zadnja četiri prvenstvena kola, kao i u dvjema utakmicama finala Kupa, organizatori zaključaju dio tribine predviđen za gostujuće navijače.

{jb_blackbox-right}Drugi krug licenciranja
Glavni tajnik HNS-a, Zorislav Srebrić, ponudio je i kratke novosti o procesu licenciranja.
- Stav je Izvršnog odbora da se u potpunosti moraju provesti sve stavke Pravilnika o licenciranju kao i svih drugih pravilnika koji imaju veze s tom problematikom. Početkom svibnja završit će drugi i konačni krug licenciranja.{/jb_blackbox-right}

  To je potvrdio i Zoran Cvrk, HNS-ov povjerenik za sigurnost:

- Poštujući zabrinutost kolega iz Udruge, IO HNS-a podržao je njihov prijedlog, ali o njemu će raspravljati s predstavnicima MUP-a. Također pozivamo sve klubove domaćine da sa kontaktiraju sa svojim navijačkim udrugama kako bi se poštivali zakoni RH i prvenstvo privelo kraju na regularan način. U razgovoru s MUP-om napravit ćemo prosudbu i proglasiti visokorizične utakmice na temelju ranijih saznanja o navijačkim skupinama pojedinih klubova. U ovome trenutku ne razmišljamo o mogućnosti da sve utakmice do kraja prvenstva budu kategorizirane kao visokorizične, rekao je Cvrk.

  Sastanak s predstavnicima MUP-a predviđen je za četvrtak.

- Na prvom je mjestu analiza sigurnosti na nogometnim stadionima i drugi aspekti te odluke. MUP je ključan faktor. Kolege iz Udruge tražile su i rigidniji pristup od onoga kojega nalaže akcijski plan. Prema Zakonu o eksplozivnim tvarima svaka baklja  gdje god da zapalite baklju morat ćete platiti 5.000 kn globe. Tako nalaže Zakon o eksplozivnim tvarima. Tribine nisu izuzete od toga, naprotiv. Na nogometnim stadionima nalazi se veći broj ljudi, a takva situacija zahtijeva još veću pažnju. Svi zajedno moramo reći da su baklje na stadionima neprihvatljive. U ovom se slučaju radi o sigurnosti, a ne o obračunu s navijačkim skupinama. Neka o nogometu konačno pričaju igrači i treneri, a ne mi koji se bavimo poslovima sigurnosti. Bakljada nije dio ambijenta na stadionu, nego predstavlja opasnost za sve prisutne. Jasno nam je da sama represija neće pomoći, u ovom nam je slučaju potreban opći konsenzus javnosti, dodao je Cvrk.

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.