FIFA i UEFA prijete suspenzijom reprezentacije ako Jovanović nastavi progoniti HNS

Subota, 22. ožujka 2014. 23:51 Napisao/la  SC

Krovne organizacije prijete suspenzijom hrvatske reprezentacije i klubova ako se država nastavi miješati u rad HNS-a

FIFA i UEFA oštro su odgovorile ministru Željku Jovanoviću, krovne organizacije prijete suspenzijom hrvatske reprezentacije i klubova ako se država nastavi miješati u rad HNS-a. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta poslalo je dopis UEFA-i i FIFA-i u kojemu se pozivaju na primjenu hrvatskih zakona u nalazima Sportske inspekcije, koja je HNS optužila za nezakonito licenciranje klubova. FIFA i UEFA licenciranje smatraju isključivom ingerencijom HNS-a.

U odgovoru Jovanoviću između ostalog piše:

Fifa i Uefa žele naglasiti da ne prozivaju Vladu RH, kako je navedeno u Vašem pismu, nego primjenjuju svoje statute, čije su odredbe obvezne za sve njene članove, uključujući i Hrvatski nogometni savez (HNS). O ovom se slučaju raspravljalo na sjednici Fifine Komisije za nacionalne saveze 17. ožujka u Zürichu i zaključeno je da je u nadležnosti Uefe, a ne hrvatskih vlasti, ocjenjivati provodi li HNS Uefine smjernice. Osim toga, Fifi je teško izraziti stajalište u svezi čl. 12. st. 2.; članka 34. st. 3. i članka 46. st. 3. hrvatskog Zakona o sportu, sve dok joj ne bude dostavljen prijevod na engleski jezik

Bez obzira na prije navedeno, naglašavamo da se Statutom Fife, a posebno čl. 13. i 17., od saveza članica Fife traži da svoje poslovanje vode neovisno i bez ikakvog utjecaja trećih strana. Stoga je Fifina Komisija za nacionalne saveze naglasila da bi se svaka Vladina odluka da jednostrano postupa u internim poslovima HNS-a, ako bi se primijenila, smatrala neumjesnim upletanjem, te da bi se takav slučaj dostavio nadležnim Fifinim tijelima radi razmatranja i moguće odluke, kojom se mogu izreći kazne, uključujući i suspenziju!

Ovo zadnje podrazumijeva da će daljnje Jovanovićevo uplitanje u rad HNS-a za posljedicu imati izbacivanje reprezentacije iz svih natjecanja, počev od SP-a u Brazilu pa nadalje.

Na potezu je ministar Jovanović.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.