Dugopolje u Sofiji: Bugarski i hrvatski navijači upotrijebili svoje arsenale pred europskim očima

Petak, 10. listopada 2014. 23:45 Napisao/la  P. M.

Sasvim sigurno, europska se nogometna federacija (UEFA) raduje susretima politički ili geografski konfrontiranih zemalja jer takve gotovo na redovnoj bazi posredstvom kazni nešto plate

Navijači i kazne, to su dva pojma koja vrlo često idu u istu rečenicu, barem kada se radi o klubovima s ovih prostora. Balkanski derbiji gotovo uvijek imaju i priču nakon utakmice u kojoj se zbraja materijalna, nerijetko i ljudska šteta, a delegati tih utakmica moraju se pobrinuti da im ne ponestane papira u bilježnici za upisivanje učinjenog. Sasvim sigurno, europska se nogometna federacija (UEFA) raduje susretima politički ili geografski konfrontiranih zemalja jer takve gotovo na redovnoj bazi posredstvom kazni nešto plate.

A platit će i ovoga puta, više bugarski nego hrvatski nogometni savez, i to vjerovatno samo zato što se utakmica drugog kola skupine H kvalifikacija za Euro igrala na stadionu Vasila Levskog u Sofiji. Bilo je relativno mirno do 23. minute, kada navijači CSKA, najtrofejnijeg bugarskog kluba na sjevernoj tribini stadiona pale prve baklje i viču 'Jugoslavija'! Nedaleko njih bilo je smješteno nešto manje od tisuću hrvatskioh navijača koji su promptno odgovorili te također baklje uputili na domaću stranu, da bi potpunu sliku dekora upriličili i navijači Levskog s južne tribine s još ponekom bakljom.

Srećom, na utakmicu nisu došli (ili se barem službeno nisu najavili) Grobari iz Beograda, inače braća po navijanju s mnogim klubovima iz Grčke i Bugarske. Bilo ih je u Solunu na utakmici Europske lige PAOK - Dinamo, bilo ih je i na prošlom dvoboju u kvalifikacijama za Mundijal prije osam godina, no ovog su petka vjerovatno ostali koncentrirani na ogled Srbije i Albanije, gdje bi također moglo biti svega.

Specijalna policija imala je tako dva 'fronta'. Na sjevernom su uspostavili red tek nakon pet minuta međusobnog gađanja bakljama, na što su s terena pokuašal utjecati četvorica u kockastim majicama. Srna, Vida, Rakitić i Olić diplomatskim su putem s vođama navijača uspjeli prekinuti unakrsnu vatru dok je španjolski sudac Lahoz prevagnuo u korist sporta i pustio da se utakmica nastavi.

Isto je prošle nedjelje u Dugopolju učinio i zagrebački sudac Fran Jović nakon situacije u kojoj su centimetri djelili stolicu s tribina stadiona hrvatskih vitezova od glave Mate Jajala. Da se dogodilo ono najgore, Jović bi danas vjerovatno bio na B-listi! Lahoz nije imao posla sa stolicama, a Bugari i Hrvati na treibinama ipak su se smirili u mjeri koja je potrebna za odigravanje utakmice. 

Osim krađe jednog transparenta u petak navečer od strane bugarskih navijača, hrvatska se publika s lakoćom nosila s domaćinom. U Sofiji nije bilo izgreda, sve do dolaska na stadion i spomenutog čina na samoj utakmici. Dovoljno da UEFA otvori novu fakturu u knjizi ulaznih računa.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.