Ivan Leko: U sljedećih nekoliko tjedana nećemo više gledati divlji Hajduk i kaos u ekipi

Petak, 05. svibnja 2023. 16:33 Napisao/la  Toni Bilić

Puno je igrača igralo. Za moj gušt i previše. U četiri mjeseca je sedam juniora dobilo ozbiljnu minutažu. To je jako puno, kaže trener Hajduka

Ivan Leko
Ivan Leko Foto: HNK Hajduk

Četiri su kola ostala do kraja HNL-a. Hajduk je drugi i ostat će na tom mjestu, ali obveze treba odrediti do kraja. U 33. kolu 'bijeli' u nedjelju (19.20 sati) gostuju u Kranjčevićevoj ulici, protivnik je Lokomotiva. 

- Očekujemo otvorenu utakmicu protiv protivnika koji je najmlađu u ligi, trkački najbolji, najagresivniji. To dolazi zbog godina, mladosti. Igraju nogomet koji svi vole gledati. Već godinama iz Lokomotive izlaze dobri igrači. Želimo parirati energijom, trkom, fizikom, iskoristiti kvalitete koje imamo. Drugačija smo ekipa koja bi trebala pokušati doći i izdominirati. Trebat će dosta trčati, i koristiti našu kvalitetu - rekao je trener Hajduka Ivan Leko, a zatim dodao:

- Dobri su, brzi, mladi, moćni. Imaju par igrača koji će imati karijeru. To su profili koje svi hoće. Kačavenda i Stojković bi dobro došli svim klubovima. Lijepo je vidjeti klub gdje igraju mladi, gdje se igra dobar nogomet.

Kakva je situacija s Lukom Vuškovićem?

- Ne trenira otkad se vratio iz Ženeve. Nadam se da će se što prije vratiti. Nije u kadru za Lokomotivu.

Jeste li vi sudjelovali u odluci da Pukštas ne ide na Svjetsko prvenstvo?

- Sretan sam što sam samo trener. U svakoj ozbiljnoj organizaciji, a mi jesmo, svatko radi svoj posao.

Kako gledate na razvoj Ćubelića?

- Trenira, nekad igra. Vrata su otvorena svima. Tko isprovocira i kome se otvori dobit će svoju šansu. Sedam juniora igra, Ćube je osmi, iako nije junior. Sretni smo i zadovoljni s te strane. Na njima je da se bore kako bi imali što veću minutažu. 

Koje ste pouke izvukli iz poraza od Lokomotive na Poljudu?

- Imali smo problema u fazi obrane, iako smo primali jako jednostavne golove. Imali smo problema u preotvorenoj utakmici, kada se prebrzo ide gore-dolje. Nastojali smo izvući analize kako bi u idućim utakmicama bili bolji. Fokus nam je ostvariti rezultat uz dobar nogomet. 

Ima li neki igrač kojeg želite provjeriti do kraja sezone?

- Sigurno da ima. Želimo kroz svaki trening, svaku minutu i utakmicu vidjeti kako se tko ponaša, koliko je tko gladan, motiviran. Puno je stvari što se želi vidjeti. Nama je za tri tjedna utakmica sezone. Da bi tu bili dobri, moramo biti dobri u tri prvenstvene utakmice prije toga. Sve je to povezano. Nemamo mjesta za kalkulacije. Rezultatski bi sada bio idealan moment nekima dati šanse. 

Tko će od igrača dobiti veću priliku?

- Puno je igrača igralo. Za moj gušt i previše. U četiri mjeseca je sedam juniora dobilo ozbiljnu minutažu. To je jako puno. Volio bih da svi oni i dalje igraju. Nastojat ćemo biti ozbiljni svaku utakmicu. To je preduvjet da u ključnoj utakmici budemo pravi.

Kakva je situacija u kadru u odnosu na prošlu utakmicu?

- Nema prevelikih promjena. Slična je priča. 

Da možete vratiti vrijeme bi li igrali s četvoricom u posljednjoj liniji?

- To je pitanje za ozbiljnu diskusiju. Stigao sam prvog siječnja, bio je prijelazni rok. Činjenica je da smo stabilniji u ovom sustavu. Sve bitne utakmice smo pobijedili i bili smo stabilni. Mi smo u kontroliranom nogometu imali dobrih momenata. U Gorici je ostalo 0:0, a trebalo je biti 0:3. Nećemo u sljedećih par tjedana vidjeti divlji Hajduk i kaos u ekipi.

Kako komentirate dobre rezultate u mlađim uzrastima?

- Rezultati Akademije u ovoj godini i prije pokazuju odličnu organizaciju, veliki rad, kvalitetu. Čestitam na svemu tome. Ima jedna stvar. Uz te rezultate je zadnja četiri mjeseca sedam juniora igralo za prvu momčad. Nitko tim momcima nije ništa darovao - zaključio je Leko. 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.