Udruga Naš Hajduk predlaže da Grad Split članovima prepusti upravljačka prava nad Hajdukom

Četvrtak, 06. studenog 2014. 16:42 Napisao/la  SC

 Danas klub broji oko 11.000 članova koji su platili članarinu u 2014. godini i 6.400 godišnjih pretplatnika. Radi se o brojkama koje su bile nedostižne u vrijeme drugačije postavljanih uprava kluba, piše u prijedlogu

Udruga Naš Hajduk u četvrtak je podnijela prijedlog gradonačelniku Splita Ivi Baldasaru i gradskim vijećnicima da se na tematskoj sjednici Gradskog vijeća sljedećeg tjedna članovima Hajduka omogući na 25 godina koncesija na upravljačka prava za udio u klubu kojim raspolaže Grad Split. Vijećnicima je predan elaborat kojim se željelo pojasniti zašto bi takvo rješenje bilo najbolje za Hajduk i Grad Split. U prijedlogu stoji sljedeće:

Smatramo da se prošlim izborima, kojim članovi kluba predlažu sedam od devet predstavnika Nadzornog odbora u Hajduku, pokazalo da se klub bolje nadzire nego što je to bio slučaj do tada. Situacija u klubu se stabilizirala, dio dugova je vraćen, sada se upravlja manirom dobrog gospodara. Ovakvom koncesijom na upravljačka prava samo bi se unaprijedio dosadašnji partnerski odnos Grada i Našeg Hajduka.

Dosadašnja provedba projekta pokrenula je jedan iznimno bitan trend, a to je vezanje navijača i članova uz sam Hajduk – danas klub broji oko 11.000 članova koji su platili članarinu u 2014. godini i 6.400 godišnjih pretplatnika. Radi se o brojkama koje su bile nedostižne u vrijeme drugačije postavljanih uprava kluba. Također, ovakvim modelom uspostavljena je jedna razina demokratičnosti te uključenosti zainteresirane javnosti u same upravljačke procese na razini koja je nezabilježena ne samo u hrvatskom sportu, već i u hrvatskom društvu u cjelini. Koncesijom na 25 godina demokratski procesi dodatno bi bili poboljšani, a Hajduk bi definitivno postao najsvjetliji primjer demokratizacije društva.

Iskustva u provedbi projekta "Naš Hajduk" pokazuju da je najveće potrese unutar kluba uzrokovala gradska politička scena i dugovi napravljeni u zadnjih 20 godina, koji bi se nenadano pojavili i blokirali račune kluba. Prvi problem se može riješiti dugogodišnjom koncesijom upravljačkih prava, a drugi se rješava automatski ovakvim modelom racionalnog upravljanja.

Ovakvo rješenje, koje predlažemo gradonačelniku i Gradskom vijeću, neće promijeniti nezdrave odnose u hrvatskom nogometu, ali će Hajduka učiniti spremnim za vrijeme kad će se domaći nogomet pročistiti od kukolja. Demokracija će biti dana ljudima, ljudi će biti za demokraciju, a dite će se vratiti materi – puku. Stoga smatramo da je ovo jedino ispravno rješenje za budućnost Hrvatskog nogometnog kluba Hajduk Split, stoji u prijedlogu udruge Naš Hajduk.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.