SPLITSKI PRESEDAN

Pročitaje ugovor kojim navijači vladaju Hajdukom

Srijeda, 27. siječnja 2016. 11:32 Napisao/la  SC

Ovakav (su)vlasnički odnos nije zaživio ni u jednoj jačoj europskoj ligi


Udruga Naš Hajduk i tvrtka Tommy potpisali su ugovor koji ulazi u povijest hrvatskog nogometa. Ugovor regulira (su)vlasničke odnose u Hajduku na način koji navijačima jamči kontrolu nad većinskim vlasničkim paketom, što nije samo hrvatski izuzetak. Ovakav (su)vlasnički odnos nije zaživio ni u jednoj jačoj europskoj ligi.

Pročitajte ugovor u cijelosti:


UGOVOR O SURADNJI

Članak 1.(SVRHA)

(1) Ugovorne strane suglasno utvrđuju kako je svrha ovog ugovora regulirati međusobnu suradnju ugovornih strana, a kako bi se postigli sljedeći ciljevi:

- Spriječilo preuzimanje/kupnja većinskog paketa dionica Hajduka od strane bilo kojeg subjekta osim samih navijača (bilo preko Udruge Naš Hajduk bilo preko nekog trećeg pravnog oblika) te nastavno na to:-Stvorili temelji za otkup većinskog paketa dionica od strane navijača;

- Osiguralo pravo prvokupa na dionicamakoje su u vlasništvu Tommy-a i/ili povezanih društava;-Usuglasilo stavove oko načina biranja budućeg Nadzornog odbora HNK Hajduka;

- Usuglasila zajednička strategija u odnosu na trenutačnog većinskog vlasnika Hajduka –Grad Split, a sve to u skladu sa preostalim ciljevima ovog ugovora, naročito izbora članova NO-a;

- Dogovorila ostala međusobna poslovna suradnja ugovornih strana.

Članak 2.(OSNOVNA UTVRĐENJA)

(1) Ugovorne strane suglasno utvrđuju da je Tommy dioničar Hrvatskog nogometnog kluba Hajduk Splitšportskog dioničkog društva, Split, 8. Mediteranskih igara 2 i to tako što je vlasnik 24.53%dionica sukladno stanju u SKDD-u na dan 07.01.2016. godine.

(2) Ugovorne strane također suglasno utvrđuju da je udruga "Naš Hajduk", između ostalog, osnovana s ciljem poticanja provedbe izbora za utvrđivanja prijedloga kandidata za članove Nadzornog odbora HNK Hajduk, radi okupljanja i informiranja članova radi stjecanja vlasničkih udjela u HNK Hajduk i očuvanja identiteta, promicanja ugleda i sveukupnog razvitka HNK Hajduk (sa čime je Tommy upoznat i potpunosti podržava cjelokupni projekt Udruge Naš Hajduk).

Članak 3.(ZABRANA STJECANJA VEĆINSKOG PAKETA DIONICA)

(1) Ovim ugovorom Tommy se obvezuje da neće, bilo osobno, bilo preko povezanih društava ili trećih osoba, steći udio u vlasništvu nad HNK Hajduk š.d.d. veći od 50% posto.

(2) Za slučaj da Tommy protivno odredbi stavka 1. ovog članka stekne veći udio u HNK Hajduku od dopuštenog, dužan je udruzi „Naš Hajduk“ besplatno prenijeti u vlasništvo odgovarajući dio dionica kojima je on vlasnik. Odgovarajućim dijelom smatra se onaj postotak u vlasničkom udjelu u kojem je Tommy prekoračio limit iz stavka 1. ovog članka.

(3) Ovaj ugovor se proteže i na sve one dionice koje Tommy u trenutku zaključenja ugovora nije stekao, a steći će ih ubuduće.

(4) Tommy se također obvezuje da u slučaju dokapitalizacije u istoj može sudjelovati samo na način da zadrži isti onaj udio kojije imao prije dokapitalizacije, osim u slučaju da u dokapitalizaciji ne sudjeluje Udruga „Naš Hajduk“, u kojem slučaju Tommy u istoj može sudjelovati bez bilo kakvih ograničenja.

Članak 4.(PRAVO PRVOKUPA I OBVEZATNE PRODAJE)

(1) Tommy se obvezuje da će u slučaju prodaje/otuđenja dionica HNK Hajduka koje mu pripadaju, iste prvenstveno i isključivo ponuditi na otkup udruzi „Naš Hajduk“ ili drugoj pravnoj osobi koju odredi udruga „Naš Hajduk“, pod sljedećim uvjetima:

a.Po kupoprodajnoj cijeni pojedine dionice koja odgovara njezinoj knjigovodstvenoj vrijednostina zadnji dan poslovne godine revidiranih financijskih izvješća.

b.Otplatu u roku od godinu dana.

(2) Radi osiguranja prava koja proizlaze iz ovog članka Tommy ovlašćuje udrugu „Naš Hajduk“ da bez njegova daljnjeg pitanjai sudjelovanja, u bilo koje doba, zatraži i ishodi u Središnjem klirinškom depozitarnom društvu na teret svih dionica kojima je on imatelj, upis zabrane otuđenja i opterećenja u korist udruge „Naš Hajduk“.

Članak 5.(PRIJENOS UPRAVLJAČKIH PRAVA, ODNOSNO PRAVO KORIŠTENJA I RASPOLAGANJA DIONICAMA TOMMY-a)

(1) Ugovorne strane su suglasne da je udruga „Naš Hajduk“ ovlaštena u svako doba i prema vlastitoj procijeni:

-od Tommy-a preuzeti sva upravljačka prava koja proizlaze iz njegovih dionica, prema pravno utemeljenim mehanizmima koji će se naknadno razraditi posredstvom instituta povjerenika ili sl.

- odnosno da udruga „Naš Hajduk“ ima pravo korištenja i raspolaganja svim dionicama kojima je vlasnik Tommy-a i to na način da istoj pripadaju sva upravljačka prava koja proizlaze iz dionica, dok Tommyju ostaje pravo na isplatu dividende.

(2) Ugovorne strane su suglasne kako će Tommy, radi realizacije odredbe stavka 1. ovog članka, za svaku pojedinu glavnu skupštinu HNK Hajduka izdati udruzi „Naš Hajduk“ punomoć, uz nalog kojeg će odrediti sama Udruga.

(3) Ugovorne strane su suglasne da temeljem ovog ugovora i Tommyu pripada ovlaštenje iz stavka 1. ovog članka, odnosno da mu pripada ovlaštenje da u svako doba i prema vlastitoj procjeni prebaci svoja upravljačka prava na udrugu „Naš Hajduk“.

(4) Ugovorne strane suglasno utvrđuju da u slučaju da bilo koja od njih iskoristi pravo na prijenos upravljačkih prava na udrugu „Naš Hajduk“ kako je to regulirano ovim člankom, isti prijenos traje određeno vrijeme od 5 godine, nakon čega se sve vraća u prvobitno stanje.

5) Ugovorne strane su suglasne da udruga Naš Hajduk i nakon proteka roka iz stavka 5. ovog članka, odnosno nakon povrata upravljačkih prava na Tommyja, ima pravo aktivirati svoje ovlaštenje i stavka 1. ovog članka, i u bilo koje doba, samoinicijativno preuzeti sva upravljačka prava, na rok od 5 godina.

Članak 6.(NADZORNI ODBOR HNK HAJDUK I ODNOS PREMA GRADU SPLITU)

(1) Tommy se obvezuje da će povodom izbora članova Nadzornog odbora, Glavnoj skupštini dioničara HNK Hajduk š.d.d. predložiti te sa svim svojim dionicama kojih je u tom trenutku imatelj, podržati odnosno glasati za listu kandidata za članove NO-a predloženu od strane Udruge „Naš Hajduk“ ili Grada Splita povodom izbora koje provedi udruga „Naš Hajduk“.

(2) Udruga „Naš Hajduk“ pri tom je ovlaštena na predmetnoj listi predložiti/kandidirati minimalno 65% od ukupnog broja članova koje Nadzorni odbora HNK Hajduk š.d.d. u tom trenutku bude imao.

(3) Udruga Naš Hajduk obvezuje se podržati Tommyijeve kandidate za članove Nadzornog odbora koji preostanu s obzirom na stavak 1. i 2. ovog članka.

Članak 7.(RASKID UGOVORA)

Ugovorne strane su suglasne da Tommy ima pravo jednostrano raskinuti ovaj ugovor u slučaju:

1.)Da broj članova HNK Hajduk dvije godine za redom ne bude veći od 10.000;

2.)Da se ispuni jedan od ekonomskih osigurača:

- Da Neto operativni rezultat bude negativan u kumulativnom trogodišnjem razdoblju, osim u slučaju da je koeficijent tekuće likvidnosti na kraju promatranog razdoblja veći od 1;

- Da koeficijent ekonomičnosti ukupnog poslovanja bude manje od 1 uzastopno 3 godine, s time da se iz izračuna izuzme amortizacija koncesije na stadion budući da ona nije stvarni trošak;

- Da koeficijent zaduženosti bude veći od 0,50 3 godine za redom (ili ako dosegne razinu od 0,70);

Izračun pokazatelja:

- Neto operativni rezultat uključuje sve prihode i rashode, osim amortizacije, financijskih prihoda i rashoda, te izvanrednih prihoda i rashoda. Koeficijent tekuće likvidnosti računa se formulom KRATKOTRAJNA IMOVINA / KRATKOROČNE OBVEZE;

- Ekonomičnost ukupnog poslovanja računa se formulom UKUPNI PRIHODI / (UKUPNI RASHODI-AMORTIZACIJA KONCESIJE NA STADION);

- Koeficijent zaduženosti računa se formulom (DUGOROČNE OBVEZE + KRATKOROČNE OBVEZE) / UKUPNA PASIVA;

Članak 8.(ZAVRŠNE ODREDBE)

(1) Stranke su suglasne da je ovaj ugovor sklopljen bez mana volje, svjesno i promišljeno, te se odriču prava pobijati ga iz bilo kojeg razloga, a posebno iz razloga prijevare, prisile ili zablude.

(2) U slučaju da pojedine odredbe ovog ugovora ukažu kao pravno nevaljale, stranke se obvezuju u odnosu na iste zaključiti valjani pravni posao u skladu sa svrhom i ciljem tih odredbi.

Članak 9.

Ovaj Ugovor zaključuje se na određeno vrijeme od 10 godina počevši od dana kada ugovor stupi na snagu. Za sve sporove koji nastanu iz ovog ugovora, a koje stranke ne uspiju riješiti sporazumno, mjesno je nadležan sud u Splitu.

Članak 10.

(1) Stranke izjavljuju da ovaj ugovor sadrži njihovu pravu, slobodnu i ozbiljnu volju, pa ga u znak suglasnosti volja i prihvaćanja svih odredbi ugovora, vlastoručno potpisuju.

(2) Ovaj ugovor stupa na snagu nakon što ga ugovorne strane potpišu te odobri skupština Udruge„Naš Hajduk“.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.