Mindaugas Nikoličius: S trenerom pričamo svaki dan, od jutra do večeri o pojačanjima

Petak, 13. siječnja 2023. 19:23 Napisao/la  T. B.
Mindaugas Nikoličius
Mindaugas Nikoličius

Mindaugas Nikoličius u Hajduku je već dvije godine, sportski direktor u razgovoru s novinarima dotakao se aktualne situacije. 

- Kao što sam i rekao na press konferenciji prilikom predstavljanja novog trenera, stalno radimo na pojačanjima. To je jedan proces koji nikad ne staje. Ima igrača koje pratim od prvog dana dolaska u Hajduk. Naravno, sada kada je došao novi trener treba vidjeti njegove želje, kakav sustav želi igrati, kakve karakteristike igrača želi. Treba se prilagoditi tome, vidjeti što je najbolje rješenje. Zimski prijelazni rok je jako specifičan. Nema puno slobodnih igrača. Većina ima odštetu, treba dobro ispregovarati s klubom kako bi možda pustili igrača za postotak od buduće prodaje. To je sve vrlo komplicirano. U Hrvatskoj je prednost što prijelazni rok traje do 15. 2. U velikim zemljama prijelazni rok završava krajem siječnja. Mi imamo dva tjedna u kojima možemo reagirati i dovesti neke igrače. Želimo dovesti igrače čim prije. S trenerom pričamo svaki dan, od jutra do večeri o pojačanjima. Za optimalan sustav nam fale neke pozicije. Moramo pristupiti jako oprezno. Nema puno prostora za grešku. Igrač koji dođe mora se dobro uklopiti u kolektiv i imati karakteristike koje su bitne za ovaj Hajduk: mentalitet, karakter, brzinu... Nije lako to realizirati s ovom situacijom. Uspjet ćemo u tome. Treba strpljenja, ali radimo punom parom. Koliko ćemo dovesti igrača do 15. 2., vidjet ćemo. Jedan, dva, tri ili četiri. Imamo plan kako bi momčad trebala izgledati na ljeto. Želimo Hajduk u europskim utakmicama. Bitno je dovesti sada igrača kako bi bili spremni za Europu na ljeto. Cilj je igrati grupe europskog natjecanja. Imamo osam mjeseci za pripremu kako to izboriti. To je jako bitan faktor. Igrači koji dođu na ljeto, jedna, dvije ili tri pozicije, ali ne treba ih biti previše. To je jedna ideja koju radimo svaki dan, da pronađemo prave igrače. Imamo jako dobru momčad i puno kvalitete unutra. Igrači koji dođu moraju se uklopiti. To je jako bitan aspekt. 

Na kojim pozicijama tražite igrače?

- Ne bih ulazio u detalje. Ne mogu odgovoriti jer ne znam koliko ćemo sada dovesti igrača, a koliko na ljeto. Novi trener treba upoznati postojeći kadar, imamo mlade igrače od kojih imamo velika očekivanja. Na treneru je da procijeni koji od njih može dati svoj doprinos, mogu li pratiti nogomet koji on želi igrati. Jako je malo prošlo dana otkad je došao, samo desetak dana.

Kakav je status Eduoka i Atanasova?

- Za njih tražimo rješenje. Pregovaramo s nekim klubovima za transfer. Imamo ponude. Nadam se da ćemo to riješiti brzo. 

Ugovor na ljeto ističe i Stefanu Simiću...

- Tu je s nama, kao i Lovrencsics. Pričamo s njima. Vidjet ćemo u dogovoru s njima. Ne bih o detaljima. 

Što će se dogoditi ako Simić i Lovrencsics ne produže ugovor do 15. veljače?

- Predsjednik je sve rekao na press konferenciji. 

Kakav je status igrača iz juniorske momčadi?

- Na treneru je da procijeni tko od njih može konkurirati. Ljubičić i Biuk su prije dvije godine priključeni prvoj momčadi, sada su prodani. Imamo strategiju, svi želimo što više mladih igrača. Sentić je mlad igrač, imamo veliku nadu u Pukštasa, Prpića...Priključili smo još šest igrača plus Ćubelić koji se vratio iz Varaždina. Dobra je komunikacija iz prve momčadi i juniora. 

Hoće li Luka Vušković zaigrati protiv Dinama da postane najmlađi debitant?

- Nismo o tome pričali s trenerom. 

Kako bi ocijenili transfere Biuka i Ljubičića?

- Jako smo zadovoljni. To je dobra stvar za svih. Igrači su jako zadovoljni. Iskazali su želju. Ništa ne radimo na silu. Mislim da je ovo jako pozitivno za Hajduk. Svi želimo zadržati igrače što duže, ali... Za Biuka smo odbili nekoliko ponuda.

Kakav je status Awaziema i Borevkovića s obzirom na to da su obojica na posudbi?

- Kada je igrač na posudbi on se bori za svoj status. Imamo trenera koji je novi, ali jako dobro poznaje Hajduk. On je gledao utakmice, zna igrače, ali je na treningu drukčije. Imamo pripremne utakmice, pa onda i službene. Osigurali smo se, imamo pravo otkupa za obojicu. Ima određeni datum, ali to je na kraju sezone. 

Je li za Awaziema previsoka odšteta?

- Ne mogu pričati o konkretnim iznosima. Vidjet ćemo kako će igrati. Za sada je ostavio dobar dojam. Odigrano je 17 utakmica, ali ne treba se još izvlačiti zaključke za igrače. 

Fossati?

- On ima opciju za još godinu dana. To su ugovorne stavke. 

Kako komentirate seminar sudaca u Medulinu?

- Bio sam tamo. Očekivao sam od Bruna Marića da mi se ispriča zbog situacije nakon utakmice u Koprivnici s našim ranijim trenerom Mislavom Karoglanom, ali Marić to nije uradio. Rekao je da očekuje od svih aktera u HNL-u da se neće oglašavati idućih mjesec i pol dana. Mi sigurno nećemo šutjeti ako bude bilo potrebno da nas se čuje!

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.