MARIO STANIĆ Naša filozofija je dijametralno suprotna od interesa medija i mišljenja agenata

Četvrtak, 20. veljače 2020. 13:06 Napisao/la  Toni Bilić

Vezano za malog Nejašmića, moram biti poprilično otvoren i reći da mi neke stvari nisu jasne. O njemu je napisano članaka kao o cijelom Hajduku, kaže savjetnik za struku Hajduka

Mario Stanić
Mario Stanić

Na kraju prijelaznog roka pred novinarima se na Poljudu pojavio Mario Stanić, savjetnik predsjednika Uprave za sportsku politiku.

Odmah je stiglo pitanje zašto u Koprivnici nije igrao ni jedan domaći igrač:

- U startu smo jasno iskomunicirali naše stavove. Rekao sam da će biti fokus na omladinskom pogonu. Ako je netko mlad, onda će igrati. Uostalom, igrao je Kreković, mali Blagaić je bio bolestan.

Stigla su dvojica stopera, zašto nije došao napadač?

- Ako se vratimo u blisku prošlost, onda dolazimo do zaključka da je prvi izlazni transfer bio Filipa Bradarića. U procesu kada smo dolazili je već otišao Svatok. Promijenjen je sistem igre, te smo se pokrili tamo gdje je najvitalnije. Jasno smo rekli da nećemo dovoditi napadača, samo da ga dovedemo. Mogli smo ih dovesti pet... Možda su nam kriteriji previsoki, možda je stvar u financijama. Napadači su izuzetno skupi. To je roba koju ozbiljni klubovi ne puštaju osim za velike količine novca. Jako puno smo kopali po tom pitanju. Ja i Ivan smo potrošili energije. Preuzeli smo tu odgovornost da ne zatvaramo vrata nekim mladim igračima. Prva ekipa na ljestvici Dinamo je zabio samo pet golova više od nas. Druga stvar je odlazak napadača, Jaira. Imali smo ozbiljnu ponudu, a struka je zaključila da je puno manji rizik ostati s onim što znamo nego povući populističke poteze. Mislim da smo jasno rekli kako se nećemo voditi medijskim napisima.

Jeste li razgovarali s Tudorom nakon susreta u Koprivnici, on je sam priznao da je pogriješio postavljanjem Stanka Jurića na mjestu libera i kako će se riješiti slučaj Nejašmić?

- Razgovaramo jako puno sa stručnim stožerom. Po pitanju njegove odluke da stavi Stanka na mjesto braniča, ne smatram da je to njegova greška. To se dogodi u nogometu, napravite potez koji nije očekivan. To je proces u kojem igrači sazrijevaju. Možda će Stanko biti iskusniji nakon ovoga, ne treba ga pribijati na križ. Vezano za malog Nejašmića, moram biti poprilično otvoren i reći da mi neke stvari nisu jasne. O njemu je napisano članaka kao o cijelom Hajduku. Očito postoje neki lobiji koji rade medvjeđu uslugu tom dečku. Teren je jedino mjerilo. Jako dobro poznajem Igora, čvrsto stojimo iza njega. Nitko neće na osnovu starih zasluga, agenata se nametnuti. Tu imamo i malog Čolinu. Stavljamo veliki teret na te igrače. Živimo u svijetu u kojem živimo. Agenti rade u interesu igrača. Naša filozofija je dijametralno suprotna od interesa medija, mišljenja agenata... Mi ćemo se držati naših stavova, ideja, naše vizije. Apsurdno je očekivati da će se netko nametnuti putem medija. Ne znam kako je bilo prije, mi gledamo trening po trening. Ja sam tu dva mjeseca, bio sam na 95% treninga. Nema nikakvih diskusija. Pravila su ista za sve. Cjelina je ta koja izbacuje pojedinca. Zašto se vrtimo oko jednog pojednca? Neki će sami otpadati, neki će izdržati, to i je bit sporta. Svaki mladi momak za kojeg je izašao članak da vrijedi tri ili pet milijuna ima dodatan teret. Kroz trenažni proces mogu pokazati da su dobri za Tudorov sistem. Neki su ga proglasili projektom, a po tome ispada da naš trener nema pravo izbora.

Nije tajna da se Hajduk najviše bazira na prodaji igrača?

- Još imamo 14 utakmica do kraja prvenstva. Cijela hrvatska liga igra spori nogomet. Mi smo promijenili sustav. Pokušavamo izvući igrače da se nametnu ritmom. Ne znam tko je najzanimljiviji tržištu, dajte da vidimo. Ima kvalitetne robe, ali poanta cijele priče je da mi sami procijenimo što je najbolje za Hajduk. Mogli smo prodati Jaira, ali nismo. Iz sličnih razloga nismo doveli napadača. Smatramo da možemo biti drugi, to nam je cilj.

Jeste li zadovoljni s prijelaznim rokom?

- Imali smo jasnu viziju i ideju koji profil igrača da dovedemo. Rekao sam već da to košta. Nije se ostvarilo, idemo dalje. Nemojmo zaboraviti da je ova momčad bila druga i na polusezoni. Stvorila se fama oko napadača. Tko ne bi volio vidjeti ovdje Drogbu? Neke ti stvari ne dozvoljavaju da dovedeš pravu klasu.

Kakva je situacija s igračima na posudbi?

- Bez obzira na trenažni ciklus mladi igrači mogu najviše napredovati kroz utakmice. Postoji određeni broj igrača koji se nije uspio nametnuti. Razgovarali smo s njima, i pozdravljam njihovu odluku da odu. Ni tamo nemaju garanciju da će igrati, ali imamo slučaj Teklića koji je odigrao odličnu utakmicu. Kod njega smo se najviše lomili. Ali, voljeli bismo da nam se vrati na ljeto s puno više samopouzdanja. S naše strane, ali i sa strane igrača mora postojati želja za promjenom. Ponekad je jako bitno napraviti autokritiku. To se i meni događalo. Otišao sam iz Benfice u Brugge, to mi je bio najbolji potez karijere. Mladi igrači koji se nisu nametnuli dvije godine, nema potrebe da sami sebe stopiraju u ovoj fazi karijere.

Kakav je status s Hamzom oko produženja ugovora?

- U pregovorima smo. Bio bih najsretniji da mogu reći kako je situacija gotova. Čim budemo imali konkretniju informaciju, izaći ćemo u medije s njom.

Koji su vam budući potezi?

- Naš fokus se sada bazira na svaku sljedeću utakmicu. Što ne znači da već sada ne tragamo za igračima koji bi mogli biti dodana vrijednost. Puno toga ovisi o rezultatima koje ćemo postići u preostalim utakmicama. Ne bih se zalijećao i govorio što će biti na ljeto. Do tada će se puno stvari i nama otvoriti. Tu smo tek dva mjeseca, i nama treba vremena za neke stvari.

Što nedostaje Hajduku?

- Mentalni aspekt je najosjetljivija stvar. Još uvijek se osjeti blaga nervoza ili grč kada se izlazi na Poljud. Kroz pripreme koje smo prolazili momčad je pokazivala više samopouzdanja nego kada je krenulo. Pritisak koji dolazi od rezultata prelazi u neku dozu straha. Smatram kada popravimo taj aspekt, biti će puno bolje.

No, veliki problem su gostovanja. Je li to mentalna blokada?

- Problem Poljuda i problem pritiska rezultata. Stječe se dojam da ulazimo s nepotrebnim grčom u utakmicu. Trebalo bi se vratiti unazad pet, šest godina pa vidjeti o čemu se radi. Bio sam na pripremama, odgledao sve utakmice. Čini mi se da je to aspekt koji malo šteka. Kada se oslobodimo, to će biti puno bolje. Uz to promijenili smo sustav, Igor pokušava nametnuti napadački nogomet, stvarati veći broj šansi, stvoriti cjelinu koji će izbaciti pojedince. Nije to problem samo Hajduk, to se događa i puno većim klubovima diljem Europe.

Kakav je status Jradija?

- U procesu je rješavanja, taj dio će se aktivirati.

Kako ste zadovoljni nakon 60 dana na Poljudu?

- Kada sam dolazio bilo je to s jednom vrste grča pod dojmom medija i nekih stvari koje nisu ni blizu istine. Nema što se nije vezalo uz Hajduk. Od toga da ga vodi ulica, orjunaši, masoni... Ne znam zbog čega određeni mediji imaju potrebu destabilizirati klub. Slika nije ni slična onoj koja se prezentira u medijima. Onog trenutka kada vidimo da je nešto drugačije ja ću prvi reći. To silno dilanje informacija je zagadio dio ovog grada i cijele Hrvatske.

Je li momčad nakon prijelaznog roka bolja ili lošija u odnosu na jesen?

- Mislim da se nismo oslabili, već smo se i pojačali. Igor Tudor sa svojim znanjem i svojom filozofijom nogometa će stvoriti napadački nogomet koji će biti jasna poruka navijačima. Mislim da smo na dobrom putu. U nogometu je matematika vrlo jednostavna. Procesi traju četiri godine, mi tražimo dvije. Nakon dvije godine ćemo imati jasniju sliku. Mi se nismo došli sakrivati ni podilaziti novinarima, agentima, navijačima... Nema nikakvih problema, mi smo za direktnu komunikaciju. Samo tako možemo doći do spoznaja, ali nismo mutavi. Određeni mediji podcjenjuju našu inteligenciju. Bez obzira što se događalo, kod nas to neće proći.

Je li istina da ste se u Hercegovini s jednim prijateljem okladili da će Hajduk dogodine biti prvak?

- Nisam se okladio, ne kladim se. Hajduk će biti prvak, ne zbog mene, ne zbog vas. Zbog količine energije unutar kluba i izvan njega. To su neki izvukli iz konteksta, zaključio je Stanić.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.