Hajduk će lakše prebroditi krizu nego Dinamo, sreća je da Marin Brbić vodi klub

Ponedjeljak, 13. travnja 2020. 11:00 Napisao/la  Toni Bilić

Hajduk zna živjeti s financijskom krizom, dok Dinamo to ne zna. Modri su uvijek imali novaca, nikada nisu osjetili što znači kriza, kaže bivši dopredsjednik Hajduka

Lukša Jakobušić
Lukša Jakobušić

Niti na Uskrs nije moglo proći bez priče o Hajduku.

Nakon što smo izmijenili uskršnju čestitu s bivšim dopredsjednikom kluba Lukšom Jakobušićem, koji se samo šest mjeseci zadržao na toj funkciji, popričali smo sa njim o situaciji vezanoj uz koranavirus.

Inače, u svojem drugom mandatu na čelu kluba Marin Brbić imenovao je Jakobušića za dopredsjednika kluba čiji je zadatak trebao biti reorganizijacija splitskog prvoligaša na svim raznima djelovanja bijelih.

Za financijski resor zadužen je Brbić, smanjivanje plaća u klubovima diljem nogometnog svijeta glavna je tema u doba koronavirusa:

- Mislim da je predsjednik Marin Brbić više nego dobro, da ne kažem odlično odradio zadaću u vezi sa smanjivanjem plaća igračima. Nije se odmah zaletio i bez konzultacije sa ljudima koji skrbe o Hajduku donio odluku. Čekao je pravi trenutak, porazgovarao je sa predstavnicima igrača, našli su zajednički jezik i riješili su to na zadovoljstvo svih. Sjajan je dogovor da se igračima vrati dio novca, koji će im sada biti oduzet, ako se Hajduk plasira u skupinu neke europske lige. Takvom odlukom stimulirao je igrače da učine sve kako bi se klub plasirao u jednu od skupina europskih natjecanja. Možda to u ovom trenutku izgleda malo utopistički, jer nitko ne zna kada će se ova pandemija završiti i kako će sve zajedno izgledati nakon toga. Klubovima je najvažnije da započnu natjecanja, samo treba pričekati s time i vidjeti u kakvom obliku će se ista moći nastaviti. Previše je napoznanica u ovom trenutku, kaže Jakobušić.

Financije muče gotovo cijelu zemaljsku kuglu, dakako da od toga nisu poštedeni ni sportski kolektivi?

- Pandemija koronavirus posebice je pogodila bogate klubove, jer nemanju prihoda od te-ve prijenosa, ulaznica, marketinških aktivnosti i svi drugih stvari koji pune klupske blagajne. Stoga nije čudo da su veliki kluobiv smanjili plaće svojim igračima. Svaki klub je našao svoj modalitet kako je to učinio. Veliki se novci vrte u nogometu, nogomet je možda najveći svjetski biznis. Koronavirus je čovječanstvu nanio veliku štetu, ali je u jednom dijelu pomogao, jer ništa više neće biti isto barem što se tiče financija. U skoroj budućnosti neće biti transfera od 100 i više milijuna eura. Svi će se morati svesti u neke realne okvire.

Kako će se ovo odraziti na HNL?

- Hajduk će ne dvojim lakše prebroditi ovu krizu nego Dinamo. Zašto? Predsjednik Brbić se u svom prvom mandatu, koji nije odradio do kraja, gotovo svakodnevno borio s financijski problemima. Valjda nismo zaboravili da su zaposlenici i igrači šest mjeseci primali minimalac. Uspio je klub izvuči iz financijske dubioze. I što je možda najvažnije, Hajduk zna živjeti s financijskom krizom, dok Dinamo to ne zna. Modri su uvijek imali novaca, nikada nisu osjetili što znači kriza, posebice u posljednjih dvadesetak godina. Oni su navikli samo trošiti. Dovodili su igrače koji su za naše prilike imali bogate ugovore. S druge strane Hajduk već godinama nije doveo skupog igrača. Slobodno mogu kazati da je velika sreća da je Marin Brbić u ovim teškim kriznim danima predsjednik Hajduka. Svaku kunu okrene najmanje dva puta prije nego se odluči za neki potez. Nije niti u prvom, ni u drugom mandatu do sada nerazumno trošio novac. Imao sam prilike kratko vrijeme blisko surađivati s njim u Hajduku, financije su bile na prvom mjestu. Osim toga klub je financijski stabilan. Ako se ova situacija nastavi, Dinamo će se približiti Hajduku, mislim pritom na financije. Bojim se da neki klubovi neće preživjeti ovu situaciju zbog financijskih problema.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.