IVAN KATALINIĆ Nije nam palo napamet pustiti Croatiji da osvoji Kup

Nedjelja, 17. svibnja 2020. 19:08 Napisao/la  Toni Bilić

Hajduk je izgubio svoj imidž zbog svega što se događalo i događa u klubu posljednih godina,  zbog toga me nema u svečanoj loži, kaže trofejni trener

Ivan Katalinić
Ivan Katalinić

Hajduk je na današnji dan u sezoni 1994/05 pobijedio na poljudskoj ljepotici tadašnju Croatiju u prvoj utakmici finala kupa Hrvatske rezultatom 3:2.

Dvostruki strijelac bio je Tomislav Erceg, dok je jedan zgoditak zabio Aljoša Asanović.

Utakmica je ostala u pamćenju po tome da je glavni sudac Željko Širić u 89. inuti zbog oštrog starta izvan kaznenog prostora isključio vratara bijelih Tončija Gabrića, na gol je stao Igor Štimac jer su domaćini već bili izvršili sve tri zamjene.

U uzvratu koji je odigran na maksimirskoj travnjaku Hajduk je ponovno slavio, strijelac pobjedonosnog zgoditka bio je Aljoša Asanović.

Kapetan momčadi Zoran Vulić pobjednički pehar trofej Rabuzinovo sunce primio je u svečanoj loži iz ruku predsjednika Franje Tuđmana.

Hajduk je te sezone osvojio ponovno duplu krunu, trener je bio Ivan Katalinić koji je danas proslavio 69. rođendan:

- Hvala na čestitki i na lijepim željama, uzvratio je Katalinić na rođendansku čestitku prije nego što smo  se prisjetili pobjede u prvoj utakmici finala Kupa protiv Croatije na Poljudu:

- Imali smo odličnu momčad, stvarno smo igrali dobro, već smo bili osvojili titulu prvaka, željeli smo osvojiti i Kup, dvostruku krunu. Bila je to odlična utakmica u kojoj smo slavili i s minimalnom prednošći išli smo na uzvrat u Maksimir. Bili smo uvjereni da ćemo osvojiti Rabuzinovo sunce. I osvojili smo ga.

U Maksimiru ste slavili golom Aljoše Asanovića, bilo je mnogo spekulacija oko uzvratnog ogleda?

- Znate kakvi smo mi kada je u pitanju "balun", svi sve znaju unaprijed. Tako su krenule priče da ćemo pustiti Croatiji da nas pobijedi i osvoji Kup kako bi donekle spasili sezonu. Nije nam niti u jednom trenutku palo napamet da to učinimo. Odigrali smo odličnu utakmicu i kada je Asanović u 42. minuti zabio gol, bilo je jasno da ćemo osvojiti Kup. Nažalost, što se tiče Hajduka, prošla su ta lijepa vremena.

Nema vas posljednih godina u svečanoj loži na Hajdukovim utakmicama?

- Hajduk je izgubio svoj imidž zbog svega što se događalo i događa u klubu posljednih godina, mjeseci i dana. Zbog toga me nema u svečanoj loži. Izgubio se kontinuitet osvajanja trofeja, a to je najgore za klub. Osim toga, stalno su neka previranja, mjenjaju se predsjednici, sportski direktori, treneri kao na tekućoj vrpci. Znam da nije lako raditi u klubu, pritisci su ogromni, navijači su željni pobjeda i trofeja. Dovode se igrači koji prema svojim igračkim kvalitetama ne zaslužuju nositi "bili" dres. Skupi su i što je najgore, nisu kvalitetni. Hajduk se uvijek treba boriti za trofeje, a ne treće, četvrto mjesto.

Sezona bi se trebala nastaviti utakmica polufinala Kupa, a potom slijedi nastavak prvenstve utrke?

- Treba sačekati da vidimo kako se se dalje odvijati situacija s COVID-om 19. Zasada je situacija više nego dobra. Međutim, član Nacionalnog stožera civilne zaštite dr. Krešimir Capak jasno je poručio da ako se u jednoj momčadi pojavi jedan zaraženi igrač, cijela momčad ide u karantenu. Takva situacija bi sve promijenila u prvenstvu.

Bundesliga je započela bez gledatelja?

- Hajduk je već igrao bez navijača, to za njega nije nešto novo. Igrati bez gledatelja je isto kao da se u kazalištu održava predstava bez publike. Nogometne predstave igraju se zbog gledatelja. Od takve situacije nitko nema koristi. Svi gube.

Kako pripremiti momčad u ovakvoj situaciji?

- Vrlo teško. I kada je situacija normalna nakon ljetnih ili pak zimskih priprema ne znate kako će igrači reagirati. Kako je najavljeno igrat će se dvije utakmice tjedno, to će biti izuzetan napor kako za igrače tako i za stručni stožer. Puno je nepoznanica.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.