Dinamo i Hajduk kažnjeni jednom utakmicom bez gledatelja zbog pirotehnike

Srijeda, 11. travnja 2012. 15:19 Napisao/la  SC

Hajduk je kažnjen zbog ubačenih bengalki na tartan stazu za vrijeme utakmice s Karlovcem, a Dinamo je istu kaznuo dobio zbog bakljade njegovih navijača u Šibeniku

Disciplinski sudac Krešimir Vlajčević kaznio je Hajduk i Dinamo jednom utakmicom pred praznim tribinama. Splićani će pred praznim Poljudom igrati 21. travnja u 27. kolu protiv Lučkog, dok će Dinamo kaznu odraditi narednoga petka u 26. kolu protiv Zadra.

U pismenom Vlajčevićevu obrazloženju odluke stoji da je donesena zbog korištenja pirotehničkih sredstava na utakmicama Hajduk - Karlovac i Šibenik - Dinamo odigranima prošlog vikenda. Pritom je naveo da se i Dinamu i Hajduku učestalo ponavljaju takvi prekršaji.

Hajduk tražio izuzeće Tina Doličkog

Disciplinska komisija Hrvatskoga nogometnog saveza odgodila je odluku o suspenziji Hajduka, Šibenika i Karlovca. Sva su tri kluba uložila prigovore na suspenziju koju su im disciplinci „odrezali“ dva tjedna ranije. Sukladno propisima, prigovor automatski znači i odgodu provođenja odluke do sljedeće sjednice. Upravo je „ta sljedeća“ na rasporedu bila ove srijede, no uslijedila je - nova odgoda. Hajduk je zatražio izuzeće predsjednika Disciplinske komisije Tina Doličkog kao i svih njenih članova. Stoga je Komisija, kako stoji u priopćenju Hrvatskoga nogometnog saveza, „odlučila zastati s postupcima odlučivanja o osnovanosti prigovora i zahtjev za izuzećem proslijedila na odlučivanje Komisiji za žalbe HNS-a.“ U priopćenju dodaju da će o prigovorima nastaviti raspravu tek nakon odluke o Hajdukovu zahtjevu za izuzećem Doličkog. Ovakvim je manevrima ipak omogućeno da Prva HNL nastavi normalnim (?) ritmom. (Z. G.)


Zadnji je put Dinamo pred praznim tribinama igrao 17. prosinca 2009. godine protiv Temišvara u 6. kolu Europske lige. Tada je, uslijed UEFA-ine kazne, morao povezati dvije europske utakmice pred praznim tribinama. Maksimir je stoga bio prazan i u utakmici 4. kola protiv Ajaxa. Dvije godine i četiri mjeseca kasnije „plavi“ će opet, umjesto huka s tribina, slušati - muk s tribina. Doduše, ionako je teško vjerovati da bi se gledatelji, uoči prvenstvene utakmice u petak protiv Zadra, gužvali u redu za ulaznice i priredili gromku atmosferu na trbini...

Kako god, Dinamo i Zadar u petak će igrati pred praznim tribniama, a maksimirskom klubu neće puno pomoći ni svima znana činjenica da su izgrednici ujedno i žestoki protivnici sadašnje vladajuće klupske garniture. Vlajčević ističe da klub snosi objektivnu odgovornost za svoje navijače. Dinamo plaća danak bakljadi u Šibeniku. U izvješću delegata stoji da je prva bakljada bila u 42. minuti nakon čega je nastupio prekid od jedne minute. Ponovljeni je slučaj uslijedio u drugome poluvremenu kad je sudac prekinuo utakmicu na 10 minuta, od 47. do 67. Dinamo je ove sezone već četiri puta novčano kažnjen temeljem istog članka. (Z.G.)

Krešimir Vlajčević kaznio je i Hajduk s jednom utakmicom zabrane igranje bez nazočnosti gledatelja na tribinama poljudske ljepotice zbog zapaljenih i ubačenih bengalki na tartan-stazu za vrijeme subotnjeg prvenstvenog dvoboja protiv Karlovca. U 60. minuti Torcida je zapalila nekoliko bengalki koje je potom ubacila u igralište zbog čega je sudac Ivo Krečak shodno naputku HNS-a o sigurnosti gledatelja na stadionima, susret prekinuo dvije minute.

Hajdukov odvjetnik Damir Primorac najavio je da će se klub žaliti na odluku disciplinskog suca bez obzira što je ovo recidiv koji se vuče od početka prvenstva. Splićani su dosad kažnjeni čak sedam puta zbog nesportskog ponašanja svojih navijača. (I. Jelić)

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.