EUROPA LIGA

Hajduk odigrao neodlučeno u Estoniji

Četvrtak, 02. srpnja 2015. 20:14 Napisao/la  SC

Prvi susret prvog pretkola: Sillamae Kalev - Hajduk 1:1

Europska liga - prvo pretkolo kvalifikacija, prvi suset

SILLAMAE KALEV - HAJDUK 1:1

Stadion u Rakvereu. Gledatelja 1.000

Sudac: Juan Martinez Munuera (Španjolska) 7

Strijelci: 0:1 Caktaš (6) 1:1 Silich (40)

Žuti kartoni: Vnukov, Cheminava, Russo, Šišov (Sillamae)

SILLAMAE: Starodubtsev 6.5 - Cinikas 6, Cheminava 5.5, Dudarev 6, Sisov 6 - Russo 6.5, Tjapkin 5.5, Silich 6.5 - Vnukov 5 (65 Ratnikov 6), Kvasov 5.5, Toomet 6

HAJDUK: Kalinić 6.5 - Tudor 6, Milović 6.5, Nižić 6.5, Mikanović 6 - Caktaš 6.5, Balić 5.5 (81 Maglica -) - Roguljić 6 (73 Bilij -), Vlašić 6, Maloku 5 (58 Radchenko 5) - Ohandza 6

Hajduk je poveo već u šestoj minuti susreta u Rakvereu. Domaća je obrana petljala, loptu je nakon Roguljića na ulasku u kazneni prostor prihvatio Ohandza, pao i iznudio kazneni udarac. Nakon što je španjolska sudačka postava promjenila loptu s kojom se igrao susret pogodio je Mijo Caktaš za 0:1. Splićani su inače susret počeli u napadačkom tonu s četiri izrazita ofanzivca uz pomoć Balića koji je u duetu s Caktašem bio na poziciji zadnjeg veznog. Na početku utakmice estonska momčad koja je u tamošnjem prvenstvu trenutno na petoj poziciji nije se previše bazirala na napad Hajdukova gola. Momčadi Damira Burića koja se u pripremnom periodu dosta mučila s realizacijom to je dobro došlo. Iako su nogometaši Sillamaea istrčali u postavi s tri napadača, obrambeni red lagano je izlazio na kraj s bilo kakvim oblikom pokušaja njihovih prijetnji.

Nakon pogotka nije se previše toga vidjelo od niti jedne momčadi do polovice prvog dijela. Ohandza je pucao u 18. minuti iz daljine i tim udarcem iznudio prvi splitski korner na utakmici. Igralo se u tom periodu utakmice uglavnom na sredini terena gdje su i Sillamae i Hajduk pokušavali stvoriti višak i prevladati na terenu. Uglavnom je u posjedu lopte bila splitska momčad, baš je Ohandza s nekoliko lijepih minijatura činio razliku na terenu. Prvu je opasnost domaća momčad stvorila tek u 23. minuti kada je na ubačaj Sisova zakasnio Silich i propustio izjednačiti. Već u sljedećoj akciji Hajduk je mogao udvostručiti vodstvo, udarci Roguljića i Balića ostali su u bloku domaće obrane.

Roguljić je blizu pogotka bio i u 35. minuti kada ga je lijepo uposlio Balić. Primio je Roguljić lijepo loptu, pokušao se osloboditi čuvara koji mu ipak nije zasmetao pri završnici akcije no lopta je bila suviše neprecizna da bi ugrozila vratara Starodubtseva. A kad nije uspio Hajduk, izjednačili su domaćini iz prve ozbiljnije akcije pred Kalinićevim golom. Russo je probio lijevu stranu ušavši u kontru i poslao filigramski preciznu loptu u sredinu. Na nju je u punom sprintu natrčao Silich i zabio za 1.1. Bio je to i rezultat s kojim se otišlo na poluvrijeme, Haduk je stoga morao tražiti novi pogodak za eventualnu pobjedu na Baltiku.

Bio je blizu u 49. minuti, Caktaš je lijepo odigrao za Ohandzu čiji je udarac otišao zamalo pored gola. I iz kornera je glavom pokušao kamerunski napadač u splitskim redovima, taj je pokušaj obranio Starodubtsev. Aktivnije je Hajduk otvorio i drugo poluvrieme, pokušao je i Roguljić (51), ponovno je lopta mahom bila u posjedu gostiju. Roguljić je zaprijetio iz daljine u 60. minuti, u prvoj akciji u kojoj je sudjelovao Artem Radchenko, najnovija Hajdukova ukrajinska akvizicija. Radchenko je odmjenio Malokua koji se u Rakvereu nije najbolje snašao. Nedugo poslje Roguljićeva udarca Ohandzi je poništen pogodak zbog načinjenog prekršaja. Isto se dogodilo u 67. minuti kada je poslje Vlašićevog proigravanja Ohandza ostao u nedozvoljenoj poziciji.

Sillamae je bio opasan u 71. minuti kada je udarac okušao Ratnikov, igrač koji je nešto ranije zamjenio nezamjetnog veznjaka Vnukova. Ta je prilika ujedno bila i prva ozbiljnija za domaću momčad u nastavku utakmice no malo je nedostajalo da ponovno, kao i ona iz 40. minute bude kobna za Hajduk. Bilo je nezgodno i u 75. minuti kada se Kalinić morao iskazati, Ratnikov je još jednom zaprijetio na dodavanje Kvasova, no vratar Hajduka bio je na razini zadatka.

Do kraja susreta nije bilo golova, Hajduk je dvaput imao mogućnost zabiti iz poluprilike (Ohandza, Bilij) no rezultat je ostao na 1:1. Splitska momčad u novu euro-sezonu krenula je remijem u utakmici u kojoj je mogla doći do pobjede. Postignut je gol u gostima koji u kontekstu prolaska dalje može puno značiti. Uzvrat se za tjedan dana igra u Dugopolju.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.