VIJEST IZ NYONA

Zvonimir Boban otišao iz UEFA-e

Četvrtak, 25. siječnja 2024. 10:31 Napisao/la  Igor Vranić

Postalo mu jasno s kim je imao posla

Zvonimir Boban
Zvonimir Boban

Zvonimir Boban potvrdio je za Index da odlazi iz UEFA-e, i njemu je napokon postalo jasno s kim ima posla!

Boban odlazi zbog namjere Aleksandera Čeferina da putinovskom metodom (p)ostane vječni predsjednik, aktualni predsjednik UEFA-e namjerava promijeniti statutarne odredbe koje mu priječe da se četvrti put kandidira za predsjednika.

Zanimljivo, u Čeferinovu mandatu usvojena je statutarna odredba koja ograničava vijek trajanja svakoga predsjednika:

- Glavne dvije točke reformi bile su da se ni predsjednik ni članovi Izvršnog Odbora ne mogu kandidirati više od tri puta te je uveden starosni limit od 70 godina za sve članove Izvršnog odbora. Bila je to epohalna stvar za nogomet, ali i za njega samog. S tim činom Čeferin je zavrijedio poštovanje i respekt cijelog nogometnog naroda i javnosti te postao neupitan moralni autoritet, mnogima i putokaz za bolji i transparentniji nogomet, kazao je Boban za Index.

- Predsjednik mi je odgovorio da za njega ne postoji nikakav pravni niti moralno-etički problem i da će bez ikakve sumnje nastaviti s tom, po mom mišljenju, pogubnom idejom, istaknuo je Boban.

Sada se treba vratiti malo unazad u povijest i prisjetiti se da su sadašnji predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin i predsjednik FIFA-e Giovanni Vincenzo Infantino legitimni nasljednici bivšega predsjednika UEFA-e Michela Platinija i predsjednika FIFA-e Seppa Blattera.

Blatter je postavio Platinija za predsjednika UEFA-e na Kongresu UEFA-e u Dusseldorfu, kada su izbornim inžinjeringom smijenili predsjednika UEFA-e Lennartha Johanssona.

Blater se šepurio hodnicima hotela u Dusseldorfu nakon izbora više nego Platini, davao je izjave svima koji su ga nešto pitali,  u razgovoru za riječki medij između ostalog znakovito je naglasio sljedeće:

- Ako je Beckenbauer odustao od kandidature za predsjednika UEFA-e, što je Johansson mogao očekivati?!

Pokojni Johansson sa svim svojim manama bio je zadnja prepreka tendenciji rasta korupcije koja se u javnosti najviše primjećivala u dodjeli domaćinstava velikih natjecanje, počevši od toga kako je Ukrajina postala domaćin EP 2012. godine pa nadalje.

Koliko god Boban zadnjih godina prema službenoj dužnosti branio lik i djelo Aleksandera Čeferina, aktualne predsjednike UEFA-e i posebice FIFA-e iznjedrio je isti koruptivni sustav kojega su razotkrile američke tajne službe, nikada Blatter i Platini ne bi bili optuženi za korupciju i smijenjeni da nisu stali na žulj američkoj kandidaturi za svjetsko prvenstvo.

Infantino je bio tajnik UEFA-e u Platinijevu mandatu, operativno je provodio u (ne)djelo sve zbog čega su Blatter i Platini smijenjeni.

Na kraju je Infantino takvom lakoćom postao predsjednik FIFA-e da je svakome moralo biti jasno da se ništa u ustroju UEFA-e nije promijenilo, kada je Čeferin postao predsjednik nakon Platinija.

Čeferin i Infantino samo su malo više uglađeniji i svakako pametniji od svojih prethodnika!

Većina odgovora na pitanje o tome kako danas funkcioniraju krovne nogometne organizacije nalaze se obrascu prema kojemu je Saudijska Arabija postala domaćin SP-a 2032 kao jedini kandidat!

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.