ŠUSTAR MIJENJA ZAKON

Miro Bulj: Ne smije nogomet biti Mamićeva prćija!

Utorak, 28. lipnja 2016. 22:31 Napisao/la  SC

Na ovakav način samo se podižu tenzije i podržava nered, kaže Gjurković

Tehnički ministar Predrag Šustar podignuo je ionaku visoku temepraturu u Dalmaciji pokretanjem procedure izmjene Zakona o sportu u dijelovima koji su bili sporni čelništvu HNS-a. Reagirali su svi koji su mogli:

- Suludo je da ministar koji u šest mjeseci nije napravio ništa da bi proveo postojeći zakon, nego je svjesno opstruirao njegovu provedbu, sada kao tehnički ministar ide uredbom poništavati njegove pojedine članke. Je li ovo taj HDZ koji će se preko noći promijeniti jer je Karamarko izašao iz Vlade? Pozivam ih da se prestanu rugati s državom. Ovo je još jedan dokaz da sam bio u pravu kad sam prošli tjedan u osudi nereda koji su se dogodili u Francuskoj poručio da je politika uvelike odgovorna i da su metode kojima se služi huliganske. Na ovakav način samo se podižu tenzije i podržava nered koji godinama vlada hrvatskim nogometom, rekao je Srđan Gjurković, član Hrvatske narodne stranke - liberalni demokrati, koji je pokrenuo promjene Zakona o sportu u prošlom sazivu Sabora.

U utorak je održana sjednica Izvršnog odbora Nogometnog saveza Županije splitsko-dalmatinske, predsjednik Vinko Radovani iznio je stav nogometne baze:

- Neprimjereno je da se danas u vrijeme tehničke vlade ide s izmjenama. To ne može nikako biti dobro pripremljeno, kaže Radovani.

Saborski zastupnik Mosta Miro Bulj osvjedočeni je zagovornik promjena u HNS-u

- To je neprihvatljivo! Ako je to istina što mi govorite, može ih biti sram! Pa što oni misle da su faraoni? Ne smije nogomet biti Mamićeva prćija! Uništili su sport! Ja govorim u svoje ime, bitno mi je da se svako dijete iz svakog mjesta može baviti sportom, a ne da prosi i da infrastruktura nije adekvatna. Zakon o sportu je donesen zbog onih koji su sport doveli u ovu situaciju i on se mora provoditi. Trenutačno svjedočimo nenormalnoj situaciji u kojoj navijači upozoravaju HNS da se mora pridržavati zakona! To je katastrofa. Podržavam i Torcidu i BBB kada kažu da huliganima nije mjesto u ložama, trebamo ih izbaciti iz njih! Zakon je napravljen za našu djecu, za njihovu dobrobit, a ne za huligane u ložama! Ne podržavam nerede koji su se dogodili u Francuskoj, ali ovo što mi govorite je ruganje i samo će povećati navijačke frustracije, rekao je Bulj.

Oglasila se stranka Pametno, koja ima izbornu bazu u Dalmaciji:

- Nakon što je Hrvatskom nogometnom savezu prešutno odobreno nepoštivanje izmjena i dopuna Zakona o sportu, sada nova provokacija - ministar se odlučio za postupak potpunog ukidanja Zakona. Zašto to radi, za čiji interes? Štiti li i on i njegovo Ministarstvo huligane u loži? Umjesto razgovora sa stručnjacima i ostalim dionicima u sportu, inzistiranju na primjeni zakona, pružanja primjera mladima te aktivnog rada na odgoju i obrazovanju, ovakvim načinom rada možemo, nažalost, očekivati novo propadanje sporta u Hrvatskoj. Ministar je prvo zaustavio kurikularnu reformu, svojim neradom gubi prilike za povlačenje novaca iz EU fondova, zaboravio na nagradu Luka Ritz, sada ukida Zakon o sportu, gaf za gafom, kažu iz stranke na čijem je čelu Marijana Puljak.

Šustar je bez najave prošlog petka otvorio proces e-savjetovanja putem interneta, predviđen je petnaestodnevni rok.

Da bi izmjene zakona došle na dnevni red Vlade, mora ih predložiti tehnički premijer Tihomir Orešković. Iako je Sabor raspušten, postoji mogućnost da izmjene stupe na snagu. Vlada u razdoblju kada nema parlamenta može preuzeti njegove funkcije i donositi uredbe sa zakonskom snagom.

Šustarovo ministarstvo predlaže da se iz zakona obrišu ili promijene članci koji definiraju sastav skupština sportskih saveza, što konkretno u slučaju HNS-a znači da se želi maknuti utjecaj prvoligaških klubova, koji bi imali jednaku snagu u strukturama saveza. Iako je zakon već neko vrijeme na snazi, HNS ga je odbio provoditi.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.