IZNUĐENA OSTAVKA

Šupraha podnio ostavku zbog političkog pritiska

Utorak, 20. listopada 2015. 14:13 Napisao/la  SC

Šuprahinu ostavku mnogi su proglasili velikom pobjedom Hajduka


Alozije Šupraha na sjednici Izvršnog odbora NS-a Županije splitsko-dalmatinske, održanoj u ponedjeljak navečer u Dugopolju, podnio je ostavku na mjesto prvog čovjeka saveza. U kratkom priopćenju koje se pojavilo na internetskoj stranici saveza Šupraha je pojasnio razloge svoje ostavke:

- Podnosim ostavku na mjesto predsjednika uslijed neviđenog pritiska na mene i moju obitelj.

Iako se spekulira da je Šupraha morao odstupiti zbog toga jer mu je jedan dio mladih sudaca otkazao poslušnost i odbio suditi utakmice nižih liga, te juniorske i kadetske susrete, čini se ipak da se politika duboko uplela u cijelu priču.

Javna je tajna da su većina članova županijskog čelništva članovi HDZ-a ili u najmanju ruku simpatizeri desne opcije. Budući da od prvog dana predsjedničko mandata traje sukob Šuprahe i Hajduka, čelnici Hajduka pokušavaju legalnim, demokratskim putem preuzeti vlast što im za sada ne uspijeva.

U Dugopolju je prije manje od godine dana došlo do fizičkog obračuna između Šuprahe i predsjednika Hajduka Marina Brbića, Šupraha je fizički nasrnuo na prvog čovjeka Hajduka poslije finalne utakmice između juniora Hajduka i Splita zbog čega slučaj završio na sudu. Disciplinski sudac HNS-a Krešimir Vlajčević kaznio je Šuprahu novčanom kaznom u iznosu od 27.000 kuna, koja mu je poslije preinačena u novčanu kaznu od 12.000 kuna.

Šuprahinu ostavku mnogi su proglasili velikom pobjedom Hajduka, no nismo baš uvjereni u takav scenarij. Pred nama su parlamentarni izbori i nema dvojbe da će pobjednik izbora itekako odlučivati tko će ubuduće biti na čelu županijskog saveza. Puno je izglednija da je HDZ primorao Šuprahu da podnese ostavku kako bi pridobio što više glasača za skorašnje izbore.

Naime, navijači Hajduka itekako su važan dio glasačkog tijela, ne samo u Splitu nego u Dalmaciji, pa i cijeloj Hrvatskoj. Oni su zadovoljni da je Šupraha odstupio i time otvorio mogućnost da Hajduk posredstvom županijskog saveza napokon dobije svog predstavnika u Izvršnom odboru HNS-a.

Međutim, medalja ima dva lica. Parlamentarni izbori su 8. studenog, a Skupština županijskog saveza treba se održati u roku od 30 dana. Skupštinari bi trebali prihvatiti Šuprahinu ostavku. Ako se ostavka prihvati, saziva se Izvanredna skupština na kojoj bi se birao novi predsjednik.

Ako pobjedi HDZ, Šupraha vjerojatno neće biti prvi čovjek županijskog saveza, ali će imati velikog utjecaja na rad saveza. Ako pobjedi SDP, Šupraha i njegov Izvršni odbor morat će napustiti savez. Tada bi Hajduk napokon mogao preuzeti savez i postaviti svog čovjeka na čelo.

Dakle, HDZ ili SDP, Šupraha ili netko iz redova Hajduka.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.