ROBERT JARNI Umro je čovjek koji je najzaslužniji za moj dolazak u Real Madrid

Nedjelja, 22. ožujka 2020. 18:46 Napisao/la  Toni Bilić

Tražila me u to vrijeme i Barcelona, no Lorenzo Sanz je bio uporniji i tako sam stigao u najbolji klub na svijetu, prisjeća se nekadašnji branič

Robert Jarni
Robert Jarni

Robert Jarni, legendarni hrvatski reprezentativac i osvajač brončane medalje na SP-u u Francuskoj 1998. godine, nosio je dres Real Madrida u mandatu preminulog predsjednika Lorenza Sanza.

Sanz je preminuo ju utorak u 76. godini života od posljedice koronaviruza:

- Rastužila me vijest da je umro čovjek koji je nazaslužniji za moj dolazak u Real. Tražila me u to vrijeme i Barcelona, no Sanz je bio uporniji, tako sam stigao u najbolji  klub na svijetu, na legendarni Santiao Bernabeu. Bio je sjajan predsjednik, imao je viziju kako vratiti klub na staze uspjeha. Uostalom, pod njegovim vodstvom Real je nakon 32 godine osvojio Ligu prvaka, trener je bio Jupp Heynckes. Prije mene doveo je Davora Šukera, Predraga Mijatovića, Roberta Carlosa, Seedorfa, prije Heynckesa trener je bio Fabio Capello. Znao je popričati sa igračima nakon velebnih pobjeda, ali i nakon neuspjeha. Bio je pravi čovjek i predsjednik, prisjeća se Jarni.

Robert Jarni nedavno se vratio iz Indije gdje bio trener tamošnjeg prvoligaša NorthEasta:

- Za mene je to veliko iskustvo u svakom pogledu, posebice u trenerskom poslu. Kao i svugdje kada nemate rezultate, odlazak je neminovnost. Mnogi misle da je tamošnja prva liga laka. Nimalo! U prvenstvu Indije dnevno se igra samo jedna utakmica, igralo se jednom tjedno, pa za četiri dana. U takvoj situacije nije bilo lako organizirati treninge. Svaka momčad ima po nekolicinu stranih igrača, koji podižu kvalitetu lige, no za uspjeh su ključni domaći igrača. U ligi ima niz kvalitetnih igrača, međutim najveći problem je što svi oni počinju ozbiljnije igrati od 16. godine. Ne prođu osnove nogometne igre kao djeca u europskim klubovima, koji nogomet počnu trenirati od 6, 7 godina. Do tada igraju kriket koji je njihov najpopularnij sport. Nogomet polako postaje sve popularniji, govori Jarni.

Izbornik nogometne reprezentacije Indije je Igor Štimac sa svojim stručnim stožerom u kojem su kondicijski trener Luka Radman i trener vratara Tomislav Rogić:

- Dignuo je igru reprezentacije, čelnici saveza zadovoljni su njegovim i radom njegovih pomoćnika, Radmana i Rogića. Štimac ima isti problem kao treneri u klubovima, na dispoziciji ima puno mladih igrača koji su u kasnijoj dobi počeli ozbiljnije igrati nogomet. Puno se pažnje posvećuje reprezentaciji, imaju sjajnu infrastrukturu, to im nije problem, jer su jedna od najbogatijih zemalja na svijetu. Ako ovako nastave, za nekih davdesetak godine će biti u samom vrhu svjetskog nogometa, smatra Jarni.

Koronavirus paralizirao je cijeli svijet, zaustavio nogomet:

- Sada je najvažnije da svi zajedno ispunjavamo zahtjeve koje od nas traže ljudi koji u ovom trenutku vode zemlju. Vlada RH Hrvatske odradila je za sada sjajan posao, nadam se da će tako biti i u buduće sve dok se ne neutalizira COVID – 19. Što više budemo poslušniji i disciplinarni, prije će zaustaviti ovu pandemiju.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.