U Leipzigu se vidjelo zašto je Guardiola učinio Gvardiola najskupljima braničem svih vremena

Četvrtak, 05. listopada 2023. 09:35 Napisao/la  Igor Vranić

Teze da je Gvardiol pogrešno krenuo u dubinu uoči pogotka Leipziga promiču oni koji ne znaju osnove nogometa

U Leipzigu se vidjelo zašto je Guardiola učinio Gvardiola najskupljima braničem svih vremena

Joško Gvardiol ljetos je postao najskuplji branič svih vremena, Manchester City platio je RB Leipzigu mladoga igrača 90 mil. eura plus bonusi.

Gvardiol se prvi put na Red Bull Arenu vratio u dresu Manchester Cityja u utakmici Lige prvaka, odigrao je vrhunski na poziciji lijevog braniča, teze da je pogrešno krenuo u dubinu uoči pogotka Leipziga promiču u medijima oni koji ne znaju osnove nogometa.

Pep Guardiola očigledno Gvardiolu daje veliku slobobodu, u prvom poluvremenu Gvardiol je dvaput završio na desnoj strani u napadu na postavljenu obranu što je rijetkost na tako visokoj razini.

Jednom je čak dotrčao do tzv. druge vratnice nakon klasične kontre na kraju koje Erling Haaland nije dobro reagirao, mogao je pričekati sekundu, dvije dok se Gvardiol nije pojavio sam na suprotnoj vratnici.

Rijetko je u modernom nogometu vidjeti lijevog braniča koji u silovitom trku na kraju klasične kontre završi zapleten u mreži uz suprotnu vratnicu.

Točno se zna kako se igrači moraju ponašati u svakoj trećini, Gvardiol je krivac za pogodak isto kao i primjerice, Erling Haaland.

Obojica su bili u gornjoj trećini zajedno s ostalim napadačima, kada je City izgubio loptu uoči pogotka domaćina u kontri.

Osnovna pravila u kretanjima među linijama uče se u pionirima, svaki put kada branič (Gvardiol) formacijski postane napadač, točno se zna tko u momčadi mora pokriti njegovu poziciju braniča.

Da nije (ne)procjenjivo bogatstvo imati takvoga braniča u modernom nogometu, Guardiola nikada ne bi Gvardiola učinio najskupljima braničem svih vremena.

Koliko Gvardiol vrijedi kao igrač i osoba pokazao je RB Leipzig!

Iskoristili su čelnici RB Leipziga gostovanje Manchester Cityja da bi Gvardiolu uručili trofej Red Bull, Crvenog bika dobio je u znak zahvalnosti za sve što je radio u dresu Leipziga