PODCAST Ivan Gudelj: Zaslužio sam voditi A-reprezentaciju, ali priliku nikada nisam dobio

Srijeda, 24. lipnja 2020. 16:54 Napisao/la  SC
Ivan Gudelj
Ivan Gudelj

U današnjem podcastu Sportkluba gostovao je legendarni nogometaš Ivan Gudelj. O njegovom filmskom životu s njim je razgovarao  komentator Josip Juraj Pajvot.

SPORTKLUB: Hajduk je ponovno u rezultatskoj krizi nakon poraza od Varaždina i Lokomotive. Dolaskom Tudora na klupi mišljenje je bilo da će preporoditi 'Bile', ali situacija ponovno nije bajna. Kako vi gledate na to?

GUDELJ: Prvo i osnovno reći ću da sam ja Hajdukovac od glave do pete. Nadam se da se nitko neće uvrijedit kada ponovim frazu: 'Za klubove se navija, za Hajduk se živi'. Odnos Hajduka i navijača je jedno stapanje koje je teško objasniti i bez obzira na ovu krizu rezultata za Hajduka se živi. Međutim, moramo biti realni jer često kažemo da se Hajduk mora boriti za prvo mjesto, ali jednostavno treba postaviti kratkoročne i dugoročne ciljeve. Treba dati potporu ljudima koji vode kluba, treba dati potporu Tudoru jer on uvodi mlade igrače u momčad i to je nešto što je zaista odlično. Hajduk ima perspektivnu momčad s velikim brojem mladim igrača i već u prvoj utakmici protiv Intera Tudor je ubacio četiri, pet mladih igrača u vatru.

SPORTKLUB: Je li pravo vrijeme za stavljanje toliko mladih igrača u momčad s obzirom da se Hajduk bori za drugo mjesto s još nekoliko klubova?

GUDELJ: Moj pogled na to je da moramo biti strpljivi i dati šansu Tudoru koji pokazuje da želi dati šansu mladim igračima. To su sve veliki talenti koji već sa 19, 20 godina dobivaju priliku u Hajduku i mora se istrpiti koja lošija utakmica kad se zna koliko je mlađih igrača u ekipi. Istina je da Hajduk treba rezultat, ali teško je zadovoljiti sto ljudi, sto čudi, sto mišljenja. Cijelo vrijeme se pričalo da je premalo igrača iz Hajdukove škole, sada kada napokon ima jako puno mladih igrača u momčadi, opet ima problema. Teško je naći taj balans, ali ja sam uvijek da se forsiraju mladi igrači, čak i po cijenu nekih poraza.

SPORTKLUB: Vodili ste tek nekoliko klubova u svojoj karijeri uključujući i Hajduk. Kako to da ste se samo orijentirali na mlađe uzraste reprezentacije, a ne na klubove ili možda na A reprezentaciju?

GUDELJ: Moram reći da sam vodio nekoliko klubova na početku svoje trenerske karijere, tu je bio i Hajduk 2005. godine, ali sam većinu svoje trenerske karijere proveo u mlađim uzrastima reprezentacije. Čekao sam priliku u A vrsti, mislim da sam je na neki način zaslužio svojim rezultatima u mlađim uzrastima, ali nikad je nisam dobio. To je nešto za čime možda mogu žaliti, ali bez obzira na to zadovoljan sam svime što sam ostvario.

SPORTKLUB: Vaša igračka karijera je naprasno prekinuta u 27. godini kada ste oboljeli od hepatitisa B. Bili ste kapetan Hajduka i Jugoslavije, trebali ostvariti transfer u Real i u jednom trenutku je sve stalo. Kako je to utjecalo na vas?

GUDELJ: To je bio nevjerojatan šok za mene! Tri godine sam se na raznorazne načine pokušavao vratiti nogometu, ali nisam uspio. Sve je bilo savršeno i u jednom trenutku je stalo, ali sada mogu reći da sam tu situaciju iskoristio da vodim normalan i sretan život te pokušavam pomoći mladim ljudima kojima se dogodi slična situacija. 
 
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.