ARMADA PROSLAVILA ROĐENDAN

Prije 25 godina promijenio se način života

Utorak, 08. svibnja 2012. 23:57 Napisao  I. V.

Armada je doista postala način života, koji 25 godina ustraje na prkosu u kojem je rođena

Prije 25 godina Rijeka je Beogradu izgubila finale Kupa bivše države, Hajduk je imao više sreće na ruletu jedanaesteraca (10:9). Sudbina je htjela da nesretni Roberto Paliska  ne zatrese mrežu desetoj seriji. Istog dana, 9. svibnja 1987. godine, u jadu i čemeru jednog sportskog poraza prkosno je rođena Armada.

 

Prapočeci organiziranog navijanja na zapadnoj tribini riječkog stadiona sežu u kasne sedamdesete. Vjerojatno najbolja generacija igrača Rijeke svih vremena osvojila je 1978. i 1979. dva Kupa bivše države i potaknula preobražaj  jednog urbanog naraštaja. Negdje do početka osamdesetih na riječkim tribinama prevladavali su osjećaji poremećeni sportskim simbolima bivše države. Za Rijeku se navijalo u tišini osobnih previranja, preglasno prozivanje klubova tzv. "velike četvorke" jugoslavenskog nogometa nije bilo društveno prihvatljivo. Sve brojnija skupina osviještenih mladih ljudi na zapadnoj tribini prvi put je dobila pravo glasa kada se na dočeku Rijeke 1978. godine okupilo desetak tisuća ljudi.

 

U idućih desetak godina na zapadnoj tribini odvijao se proces odrastanja nove generacije buntovnika, koji nisu prezali pred društvenom stegom. Bijelo-plave nijanse spontanog druženja polako su rušile crno-bijele društvene tabue i postale organizirani navijački pokret, koji će krajem osamdesetih na terasi Robne kuće RI dobiti svoje ime. Armada! Sve što se kasnije događalo stotinu je puta ispričana priča sa zapadne strane.

 

Na dan kada je rođena, 9. svibnja 1995. godine Armada je stekla pravo građanstva u područnom upravnom uredu. Klub navijača Armada postala je udruga građana kojoj su predsjednici bili Mladen Černeka, Zoran Miletić, Denis Šišak i Dragomir Javor. Unazad tri godine funkcija predsjednika je ukinuta, udrugu operativno vodi tajnik Denis Povh. Današnji ustroj Armade više je demokratičan nego što predviđaju zakoni, a način života oslikava grafite i piše poruke koje sociolozi nazivaju subkulturom.

 

Mnogo se toga promijenilo od 1987. godine, jedan je cijeli naraštaj Armade sišao sa zapadne tribine. U njihovim tragovima na memorijskoj pjeni Armada je doista postala način života, koji 25 godina ustraje na prkosu u kojem je rođena.

Sretan rođendan!

     

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.