Mandat Zlatka Dalića postaje agonija koju produljuju jedino prihvatljivi rezultati

Utorak, 29. lipnja 2021. 11:46 Napisao/la  Igor Vranić

Nisu pozitivnu atmosferu oko reprezentacije zadnje tri godine narušili Daliću neskloni mediji nego igrači, koji na terenu više ne izgledaju kao momčad koja prati njegove ideje

Zlatko Dalić
Zlatko Dalić

Hrvatska nogometna reprezentacija ispala je u osmini finala Europskog prvenstva nakon poraza (3:5) od Španjolske u produžecima.

Odmah nakon eliminacije, počelo se spekulirati sa statusom izbornika Zlatka Dalića.

Dalić ima ugovor do kraja kvalifikacija za SP 2022. godine, čelnici HNS-a nemaju objektivnog razloga propitivati njegov status zbog rezultata.

Zbog EURO-a prekinut je ciklus kvalifikacija za SP 2022. godine, Hrvatska je u trima utakmicama ostvarila dvije pobjede (Malta, Cipar) nakon poraza od Slovenije u 1. kolu.

Hrvatska je trenutačno vodeća u Skupini H s istim brojem bodova (6) kao Rusija protiv koje igra 1. rujna u Moskvi, tri dana kasnije ima utakmicu sa Slovačkom u Bratislavi, a zatim u Splitu sa Slovenijom 7. rujna.

Već nakon tri utakmice protiv tri objektivno najjače reprezentacije u skupini, jasnije će se profilirati pozicija Hrvatske u kvalifikacijama.

Za sada je prihvatljiva!

Što se tiče nastupa na EURO-u, ni jedan trener na svijetu ne može se prozivati zbog toga što je u produžecima izgubio od Španjolske.

Španjolska je nogometna velesila bez obzira što trenutačna nema igrača svjetske klase, reprezentacija koja predstavlja jednu od dvije najjače lige u Europi ne može biti slaba.

Dalićev problem je što su relativno dobri rezultati ostali jedini argument za njegov ostanak.

Bez dubinskih analiza, ni jedna ozbiljna momčad ne može primiti čak pet pogodaka u utakmici osmine finala bilo kojega natjecanja na svijetu.

Prema sadržaju igre, poraz na kojega je Dalić bio ponosan mogao je biti katastrofalan da Španjolci imaju barem jednog igrača ekstra klase, španjolski igrači nisu realizirali barem pet zicera!

Kada se površno analizira struktura igre, utakmica protiv Španjolske razlikovala se od većine utakmica u zadnjem ciklusu samo prema visokim natjecateljskim tenzijama u završnici atipične utakmice.

Ne treba ići daleko u prošlost, Hrvatska je na EURO-u ostvarila samo jednu pobjedu protiv slabašne Škotske, koja je stvorila više šansi nego Engleska i Češka.

Kada struka dubinski analizira struku, u svim momčadskim sportovima postavka uspješne igre uvijek počinje od obrane, posebice u utakmicama tzv. nokaut-faze.

Dalić zadnje tri godine kroz cikluse utakmica Lige nacija, kvalifikacija i završnice EURO-a nije uspio stabilizirati igru.

Hrvatska je u četiri utakmice na EURO-u primila čak 8 pogodaka, a mogla je primiti još barem toliko.

Kada momčad nije mentalno stabilna, pod pritiskom rezultata ispalo je normalno da igrač Milana mijenja kopačke ili da igrač RB Leipziga pije vodu.

Obojici isto ne bi palo na pamet učiniti ni na treninzima u matičnim klubovima!

Stabilnost momčadi na terenu uvijek (ne)izravno utječe na atmosferu, pozitivne i negativne vibracije u svakom momčadskom sportu uvijek imaju isto ishodište.

Nisu pozitivnu atmosferu oko reprezentacije zadnje tri godine narušili Daliću neskloni mediji nego igrači, koji na terenu više ne izgledaju kao momčad koja prati njegove ideje.

U završnici EURO-a nastavio se negativni trend rastakanja zajedničkih vrijednosti momčadi unatoč relativno pozitivnom dojmu u završnici neobične utakmice protiv Španjolske.

Dalićev mandat sve više poprima elemente agonije koju produljuju jedino prihvatljivi rezultati.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.