Luka Modrić: Podizao sam novac i predavao ga Zoranu Mamiću ili Zdravkovu sinu Mariju

Utorak, 13. lipnja 2017. 13:41 Napisao/la  SC

Nakon što Tottenham uplati Dinamu dio transfera, polovica toga iznosa sjela bi na moj privatni račun. Sukladno građanskom ugovoru, slijedile su isplate Mamiću, kazao je Modrić

Luka Modrić pojavio se u utorak kao svjedok na suđenju Zdravku Mamiću u Osijeku.

Najbolji hrvatski igrač jedan je od krunskih svjedoka državnog odvjetnika koji Mamića između ostalog tereti za utaju poreza.

U konkretnom slučaju tužiteljstvo se usredotočilo na Modrićev transfer iz Dinama u Tottenham, građanski ugovor između Modrića i Mamića, raspodjelu novca izemđu njih od transfera:

- Mislim da je Dinamo za moj prelazak dobio 21 ili 23 milijuna eura, ako se ne varam. Dio tog novca meni je isplaćen  temeljem aneksa koji sam potpisao s Dinamom o podjeli transfera 50:50. Dogovarao sam tu podjelu s gospodinom Mamićem, ne sjećam se da sam i s kime drugim o tome razgovarao. Anekse ugovora, pa tako i o podjeli transfernog obeštećenja, potpisivao sam svaki put kada bih produživao profesionalni ugovor s Dinamom, a mislim da sam ga dva puta produživao. Kad sam odlazio iz Dinama, po ugovoru iz ranijeg aneksa, novac iz transfera trebao je ići u inozemstvo, ali ja sam inzistirao da ide u Hrvatsku, rekao je Modrić.


Modrić je demantirao dokaz koji je priložio tužitelj,  Modrić je istrazi navodno izjavio sljedeće:

 -  Zdravko Mamić u nekoliko navrata obećao je da ću dobiti određeni iznos od transfera,  nikad nije spominjao o kojem se točno iznosu radi. Iako je Zdravko Mamić meni obećao dio novca, to nikada mi nismo stavili u pisanu formu, već je sve bilo temeljem usmenog dogovora između mene i Zdravka Mamića.
 
 Modrić je korigirao izjavu iz istrage:

- Vezano za tu formu dogovora, ja sam pri tome mislio na naš građanski ugovor koji sam imao zaključen s Mamićem, a koji je regulirao pitanje te raspodjele. Nisam mislio na aneks ugovora o podjeli transfernog obeštećenja između mene i Dinama, jer sam ja taj transfer ugovora imao. U to vrijeme, kad sam o tome razgovarao s Mamićem, nije postojao pismeni ugovor o tom pitanju između mene i Mamića, kazao je Modrić.

Tužitelj je predočio sljedeću Modrićevu izjavu iz istrage:

- Nakon što sam već igrao za Tottenham, koliko se sjećam, sačinjen je aneks profesionalnog ugovora između mene i Dinama po kojemu meni pripada 50 posto transfera. Mamić mi je tada objasnio da je nužno da ja potpišem taj aneks, kako bih mogao dobiti dio novca od transfera u Tottenham.

Modrić  tvrdi da to nikada nije rekao.

- Kazao sam da se ne mogu sjetiti kad je to napravljeno. Razgovarali smo nakon transfera jedino o našoj rastavi, da on nema nikakvih potraživanja prema meni, da razriješim taj građansko-pravni odnos između mene i Mamića, rekao je Modrić.

Modrić je objasnio obveze i prava iz građanskog ugovora s Mamićem:

- Nakon što Tottenham uplati Dinamu dio transfera, polovica toga iznosa sjela bi na moj privatni račun. Sukladno građanskom ugovoru, slijedile su isplate Mamiću. Podizao sam novac i u poslovnici Hypo banke predavao ga Zoranu Mamiću ili Zdravkovom sinu Mariju. Tako je htio Zdravko Mamić! Nakon što sam isplatio što sam trebao, raskinuli smo naš građanski ugovor, kazao je Modrić.

- Odluku da mi pripada pravo na 50 posto transfernog obeštećenja dogovorio sam s Dinamom i sa Zdravkom Mamićem kao predstavnikom kluba. Pri odlasku u Tottenham potpisivao sam neke ugovore o raskidu ugovora kako bih mogao dobiti ispisnicu iz kluba, završio je Modrić.

Zdravko Mamić obratio se javnosti nakon saslušanja:

- Modrić je pričao vrlo temeljito o našem odnosu, pričao je o građanskom ugovoru između mene i njega, pričao je o tome da sam ulagao u njega, investirao, kupio mu opremu i automobil. Ovdje je ispitano 68 svjedoka i svi su svjedoci optužbe, a ni jednu jedinu rečenicu još nitko nije rekao na štetu nas okrivljenika. Vidite da je to jedna velika farsa, rekao je Mamić.

Na pitanje zašto je Modrić predavao gotovinu, Mamić je odgovorio:
 
- A koja je druga mogućnost, osim s računa na račun ili gotovina? U građanskom ugovoru je bila klauzula da su ugovori pohranjeni i da se mogu vidjeti samo uz prisustvo jedne ili druge strane kako se ne bi s njime manipuliralo. Imao sam dva ugovora s Modrićem, ugovor o ulaganju i ugovor o zastupanju. Prvi je potpisan kad je imao 14 godina, a drugi kad je postao punoljetan. Samo ta dva ugovora postojala između nas, a drugo su ugovori između Luke i Dinama, njih je bilo dva i dva aneksa ugovora i jedan sporazum u kojem je definiran financijski sporazum između njega i Dinama nakon odlaska u Tottenham. Luka je danas sve jasno rekao. Naravno da mi je lakše. Ja da sam Luka Modrić, ja bih zagrmio onog trenutka kada je Mamić završio u zatvoru. Luka je čestit čovjek i nema tog čovjeka koji bi na njega utjecao. On je htio da se sve riješi na gospodski, civilizirani način. Luka ništa ne spori, na svim ugovorima je Lukin potpis, on je rekao da imali smo dogovor i mi smo to potpisali. Na prvu raspravu sam donio 100 ugovora između igrača i Dinama. Znate šta je u njima zajedničko? To da su igrači dobivali novac u inozemstvo i da nitko nije platio lipu poreza u Hrvatskoj. I kada je Mamić odlučio da se to promjeni i da Lovren i Modrić plate porez u Hrvatskoj, to vama nije drago, kazao je Mamić.

Objasnio je Mamić još nešto iz njegova načina poslovanja:

- Bio sam investitor dok nisam bio u Dinamu. Potpisao sam ugovore sa stotinjak dječaka i uložio u njihov razvoj. Od njih sto, nekoliko ih je uspjelo napraviti karijeru i ja sam na tome zaradio neki novac. Ne znam što je sporno. Uz to, prije mene su svi dobivali novac u inozemstvo i nitko nije plaćao porez u Hrvatskoj. Prelazak Kranjčara u Hajduk investirali su Frane Pašalić i Igor Štimac, i onda kad je čovjek prodan dobili su svoj dio novca od transfera. I to je potpuno normalno. A u mom slučaju nije. Stvarno ne znam, zaključio je Mamić.

U srijedu svjedoči Dejan Lovren.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.