Finale Kupa: Rijeka sprema prvu proslavu jednog trofeja na rasprodanoj Kantridi

Utorak, 13. svibnja 2014. 09:56 Napisao  I. V.

Kantrida (20): Rijeka - Dinamo. U prvoj utakmici finala Kupa Rijeka je individualno izgledala toliko moćno da onako slabi Dinamo u uzvratu nema nikakve šanse

Rijeka i Dinamo večeras (20) na rasprodanoj Kantridi igraju uzvratnu utakmicu finala Kupa. Prvi put u klupskoj povijesti jedna generacija nogometaša Rijeke ima priliku osvojiti trofej pred svojim navijačima. Dvije generacije propustile su prilike proslaviti naslove na Kantridi: prva nije uspjela osvojila Kup 1994. godine, druga nije uspjela osvojiti naslov prvaka u zadnjoj utakmici sezone 1998/99 protiv Osijeka. Današnja se generacija Rijeke doima najbliže proslavi jednog trofeja na Kantridi.

Rijeka večerašnju utakmicu počinje s rezultatskom prednošću (1:0) iz prve finalne utakmice Kupa odigrane u Zagrebu. Prva pobjeda protiv Dinama u mandatu trenera Matjaža Keka može imati povijesni značaj. Posebno je važno što prednost nije izražena samo rezultatom nego i meritumom, u povijesti HNL-a ni jedna momčad Rijeke prije Kekove nije Dinamo nadvisila u ishodišnim elementima nogometne igre.

Pobjeđivala je Rijeka u Maksimiru istim rezultatom pod vodstvom drugih trenera (Gračan, Skočić...) na drugačije načine, taktički primjerenije tadašnjoj razlici u individualnoj kvaliteti. Kekova je Rijeka prva nadmašila individualnu kvalitetu kojom Dinamo u HNL-u suvereno vlada zadnjih devet sezona. Utakmica je jedinstvena po tome što ni jedan trener Rijeke prije Keka pogodak u Zagrebu nije postignuo (Tomečak, 40) kroz posjed lopte na postavljenu obranu Dinama! To znači da nije presudio defenzivan način igre, koji je Kek profilirao u europskim utakmicama. Rijeka je u duel-igri većim dijelom utamice protiv Dinama dominirala u oba pravca. Neočekivano budući da u prethodnim utakmicama nije izgledala ni približno onako moćno kao što je izgledala jesenas u Europskoj ligi.

Kek nije iznenadio načinom igre u Zagrebu. Poslije zadnjega debakla (0:4) na Maksimiru, trener Rijeke vratio se provjerenom modelu igre, koji je plijenio pažnju u Europskoj ligi. Prednost je dao tzv. radnoj momčadi, koja igra izrazito natjecateljski nogomet. Nema razloga da Rijeka večeras igra drugačije, posebice u situaciji kada brani prednost iz prve utakmice. Kada se momčad Rijeke disciplinirano postavi na terenu, igra protivničke momčadi počne ovisiti isključivo o pojedinačnoj kvaliteti. U tako kontroliranim utakmicama Rijeku ove sezone na Kantridi nisu pobijedile ni momčadi Stuttgarta, Lyona, Betisa...

Svima je jasno da Dinamo večeras mora igrati drugačije zbog negativnog rezultata iz prve utakmice. Međutim, kao i u prvoj utakmici, ni večeras neće presuditi način igre momčadi nego kvaliteta igrača u duel-igri. U prvoj utakmici finala Kupa Rijeka je individualno izgledala toliko moćno da onako slabi Dinamo u uzvratu nema nikakve šanse.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.