RNK Split postao jedini nogometni klub koji se preoblikuje iako nema dugova

Utorak, 20. kolovoza 2013. 09:18 Napisao/la  SC

Preoblikovanje je postala obveza za sve klubove kojima je država najveći vjerovnik, a RNK Split nema dugova 

U tijeku je vlasničko preoblikovanje RNK-a Split, prema procjenama klub bi krajem ove godine mogao dobiti prefiks š. d. d. i većinskog vlasnika, tvrku Skladgradnja braće Žužul. U tijeku je četvrti klub preoblikovanja u kojemu svatko može kupiti dionice po jediničnoj cijeni od 250 kuna.

 

U Splitovu slučaju zanimljiv je peti krug u kojemu prema zakonu vjerovnici mogu svoje dugove pretvoriti u dionice. Zakonodavac je izmislio preoblikovanje zbog toga da se udruge građana u petom krugu riješe dugova. Štoviše, preoblikovanje je postala obveza za sve klubove kojima je država najveći vjerovnik.  

 

Međutim, Split nema dugova! Zahvaljujući braći Žužul Split je kao udruga građana postao jedan od najstabilnijih hrvatskih klubova. Za razliku od Hajduka i KK-a Split, RNK Split se zakonski ne mora preoblikovati. Budući da je objektivno lakše poslovati kao neprofitna udruga građana nego kao dioničarsko društvo, samosvojna odluka da se Split privatizira svojevrsni je presedan u hrvatskom sportu.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.